SZÓRAKOZÁS

A 8 legjobb családi film Hollywoodból

Szerző:
Szabó Anna
Hiú ábrándokat kerget az, aki még mindig úgy gondolja, a családi filmek elsősorban erkölcsi üzenetük miatt fontosak. Természetesen nem mellőzhető szempont, de azért mi jobban szeretjük a cseppnyi sziruppal átitatott, mégis megmosolyogtató darabokat. Ám az sem baj, ha telve van életörömmel!


Valljuk be, vannak A Mesefilmek, amikre még évtizedekkel később is annyira emlékszünk, hogy akár idézni is tudunk belőlük. De az is tény, hogy némelyik mai alkotást szintén ezek közé sorolhatunk, és még felnőttként sem esik nehezünkre őket végignézni az aprónéppel.

Az oroszlánkirály

 

Az Oroszlánkirály a kis Szimba életét meséli el. Az állatok királyának, Mufasának első fiúgyermekeként Szimba a trónörökös. A dzsungel állatai tisztelettel bánnak a rettegett, de igazságos király gyermekével, így Szimba életének első hónapjai gondtalanul, boldogságban telnek. De nem nézi mindenki jó szemmel a trónörökös érkezését. Szimba gonosz nagybátyja, a hiénákkal szövetkező Zordon régóta feni a fogát a király trónjára, és tudja, hogy ha a kis utód nem áll az útjában, Mufasa halála után az ő fejére kerül majd a korona. Zordon ármánykodásának köszönhetően a kis Szimba életveszélyes helyzetbe kerül: a kiszáradt folyómederben egy megvadult bivalycsorda előtt találja magát, és csak édesapja önfeláldozó bátorságának köszönhetően éli túl a helyzetet. Apja azonban már nem tud kitérni a csorda elől, és Musafát halálra tapossák...

***

 

Mary Poppins

 

Banksék házában a kis Michael és Jane nagyon elhagyatottnak érzik magukat, mivel szüleik nagyon kevés időt töltenek velük. Egy nap a keleti széllel megérkezik Mary Poppins (Julie Andrews), a nevelőnő. Táskája azonnal lenyűgözi a gyerekeket, hiszen szinte feneketlen, annyi varázslat lapul benne. Mary Poppins igazán tudja, hogy kell vidámabbá és szorgalmasabbá tenni a gyerekeket.

***

 

A muzsika hangja

 

Maria (Julie Andrews), a fiatal és életvidám lány apácának készül. De hamar rádöbben arra, hogy az apáca élet nem neki való, ezért elszegődik a szigorú Von Trapp (Christopher Plummer) százados gyermekei mellé nevelőnőnek. A lány megdöbben azon, mennyire túlfegyelmezettek a gyerekek, ezért úgy dönt, hogy a mogorva Von Trapp szigorú rendszabályait felrúgva, megtanítja a gyerekeknek, hogyan örülhetnek az életnek. Hamarosan egy igazi énekkar vidám hangja visszhangzik a házban a százados legnagyobb megrökönyödésére.

***

 

Némó nyomában

 

Az élet a Nagy Zátony környékén tele van veszélyekkel. Jól tudja ezt Pizsi, a kis bohóchal, s erre próbálja megtanítani egyetlen fiát, Némót is. Ám az ifjonc - ahogy az már lenni szokott - tele van kalandvággyal, és amikor eljön az idő, el kell hagynia otthonát, és elindulni az iskolába. Pizsi idegesen kíséri őt, és szorongva figyeli minden mozdulatát. Aggodalma nem is alaptalan, mert Némó, dacolva intelmeivel, túlúszik a biztonságos határon, hogy megnézzen egy hajót, és az apa tehetetlenül nézi végig, ahogy egy búvár hirtelen elragadja csemetéjét.

***

 

E.T. – A földönkívüli

 

Egy amerikai kisváros szélén, a családi házaktól alig néhány méternyire húzódó erdőben földet ér egy űrhajó, melyből fura kinézetű "emberkék" szállnak ki, hogy felderítsék a terepet. Ám hamarosan a helyszínre érkeznek a földlakók: őrült zajt csapva, villódzó zseblámpájukkal megrémisztik a békés szándékú látogatókat, s miközben megpróbálják bekeríteni űrjárművüket, a furcsa kis lények menekülésbe fognak. Egy "valaki" közülük azonban lemarad a távozó űrjárműről. Ez a valaki pedig nem más, mint E.T., aki a számára ismeretlen bolygón marad dühös kutyák, nyüzsgő járművek és egy furcsa kisfiú társaságában. Ezen az éjszakán ugyanis egy közelben lakó fiú, a kisiskolás Elliott gyanút fog, hogy valaki kint rejtőzik a kertjükben. Egész éjjel kint marad, s végül magához édesgeti ezt a valakit, aki persze nem más, mint E.T. A két magányos lény, az apa nélkül nevelkedő fiú és a hátrahagyott űrlény összebarátkozik egymással, s ennek a barátságnak állít feledhetetlen emléket Steven Spielberg minden idők legnagyobb filmsikerében.

***

 

Óz, a csodák csodája

 

Kansason félelmetes erejű tornádó söpör végig. A kis Dorothy nem tud elmenekülni, balesetet szenved. Ájult állapotban kis kutyájával, Totóval csodálatos helyre, Óz birodalmába kerül. Útja során barátokat szerez az Oroszlán, a Madárijesztő és a Bádogember személyében, ám egy kegyetlen ellenséggel, a Boszorkánnyal is szembe kerül. Noha itt minden színes és szép, Dorothy legfőbb vágya, hogy visszajusson az ő fekete-fehér, mégis úgy szeretett otthonába...



 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL