GYERMEK

Legyünk kreatívak, játsszunk tanulva!

Szerző:
Szabó Anna
A nyár még tart, de akár a hőség tart otthon, akár egy zápor, vagy csak ráhangolódnátok az ovikezdésre, érdemes olyan játékot választani, ami egyben fejlesztő is. Nem kell nagy dolgokra gondolni, az együtt játszás már önmagában fejleszt, és remek kikapcsolódás a szülőnek is.

 

Mit kell tudnia a gyereknek?


Vannak korábban, és később érő gyerekek, akik jellemzően utolérik egymást, mire kezdődik az iskola. Nem árt azonban tudni, hogy gyermekünknek életkorához mérten mit „kell” már tudnia, mert ez lehetőséget ad a kissé elmaradott területek fejlesztésére, esetleg felhívhatja a figyelmet valamely részképességre, melyet nem ártana szakemberrel megvizsgáltatni.

A 3 éves gyermek


- Érdeklődő, szívesen ismerkedik
- Utánzásos játékokat játszik
- Szerepjátékokat játszik babákkal, állatokkal, emberekkel
- Megérti a birtokviszonyokat (enyém, tiéd, stb.)
- Sokféle érzelmet kifejez
- A szülei nélkül is képes jól érezni magát ismerős környezetben
- A hétköznapi életben gyakran előforduló tárgyakat megnevezi, képen felismeri
- Néhány darabos kirakót önállóan kirak
- Építőkockák elemeit egymásra rakja leborulás nélkül
- Váltott lábbal lépcsőzik
- Mászik, fut, hajol, guggol elesés nélkül
- Függőleges, vízszintes és körkörös vonalakkal firkál
- Tud könyvet lapozni
- Követi az utasításokat
- Ismeri a térbeliség fogalmait (előtte, mögötte, stb.)
- Ismeri saját, szülei, testvérei nevét, lakcímét, életkorát, nemét
- Beszédét mások is megértik
- Több, összefüggő mondatban fejezi ki magát



Ne ess kétségbe, ha gyermekednél egyik, vagy másik képesség hiányát fedezted fel! Minden gyermek a saját ütemében fejlődik. Ha azonban több képesség egyidejűleg teljes mértékben hiányzik, fordulj a helyi nevelési tanácsadóhoz, gyerekorvoshoz, vagy védőnőhöz, esetleg konzultálj az óvónőkkel!


Öltöztetős feladat


A lányok biztosan imádják majd a divatbemutatót, de a fiúknak sem árt tájékozódni kicsit a ruhák világában. Az oviban ugyanis hamar önállóvá kell válni, és nem mindegy, melyik ruhadarabot, melyik testrészére húzza… Kartonból, vagy csomagolópapírból vágjunk ki egy gyermek alakot, és hozzá méretes ruhákat, az alsóneműktől a lábbelikig. A feladat, hogy a gyermek megfelelően öltöztesse fel a „társát”. A játékot lehet variálni évszakok szerint, a ruhákat ki lehet színezni, és hozzá természetesen rengeteget beszélgetni az öltözködésről. Ugyanezt eljátszhatjátok testrészekkel is: helyezze a testrészeket a megfelelő helyre!


Lenyomat pillangók


Kicsiknek, de nagyobbaknak is jó mulatság a kéz-és láblenyomatok készítése. Hogy a játék ne érjen véget olyan hamar, és a művek még szebbek legyenek, tovább rajzolhatjuk a lenyomatokat. Ha az apró talpakat több színre festjük, egymás mellé állítjuk őket a papírra, könnyedén elkészíthetjük a pillangó két szárnyát. Közéjük már csak fejet és farkat kell rajzolnunk, és „szállhatnak” a pillangók. Ugyanezzel a módszerrel készülhet virág, bárányka, vagy bár más, amit ki tudtok hozni a láblenyomatokból. És mi legyen a kezünk lenyomatából? Például egy ronda, fekete pók!


Magok, termések


Az erdei séta alkalmával gyűjtött termésekből, de a konyhában talált magokból, babból, lencséből, mákból, stb. számtalan kreatív szépség összehozható. Színes, vagy fehér kartonra ragasztóval rajzolj elő valamilyen ábrát (kisebbeknek foltokat, nagyobbaknak nehezebben kirakható körvonalakat), és kérd meg, hogy dekorálja azt egy- vagy többféle magocskával! Az előkészített tálakból ujjacskáival szedheti ki rizst a virágszirmokhoz, a lencsét a levelekhez, a mákot a nyuszi bundájához, és így tovább.


Az egészen kicsiknek a Hamupipőke játék is nagyon jó kézügyesség fejlesztő: egy közös tálba szórj különféle magokat, és kérd meg, hogy válogassa szét őket! Végül törhetetlen dobozokba töltve a magokat, hangulatos koncertet adhattok csörgőként zenélve a dobozokkal.

Bábozás, szerepjáték


Az igazi, élethű bábok persze szebbek, de a gyerek sokkal jobban szereti azt, amit maga készített el. A képzeletének úgysem szab határt semmi, ezért nyugodtan készíthettek bábokat használt papírtasakokból. Ha ezt a lurkó kevesellné, egyszerű mozgathatós bábokat készíthetsz néhány rajzlap és milton kapocs segítségével. Rajzold meg külön a testrészeket, vágd ki (a gyerkőc színezhet), és milton kapoccsal illeszd össze, hogy mozoghasson!


Az irányok gyakorlása


Óvodáskorra nem árt tisztában lenni a gyermeknek az irányokkal, ez azonban gyakran még a legjobb képességűeknek is okoz némi fejtörést. Az alatta, mellette, fölötte és a többi irány olykor összekuszálódik a kis fejekben. Játékosan gyakorolhatjátok, ha megkéred, helyezze az összes maciját, babáját a szoba közepére, és rendezze őket az utasításaid szerint. Pl. „Tedd a piros macit a sárga csibe mellé!” Ha a színeket is hozzáteszed, egyúttal azt is gyakoroljátok. Ugyanennek a másik változata, ha eldugsz tárgyakat (ezt imádják a kicsik!) és megkéred, hogy keresse meg. P. „Vedd elő a párna alól a tigrist!”


Építőkockák


A legtöbb kicsi szívesen épít, különösen a természetes tapintású fakockákból. De vajon fel tudja-e építeni ugyanazt, amit te? Meg tudj-e figyelni, mennyi és milyen elemet használtál? Nem dől-e le a torony?

Természetesen az is jó, ha a házimunka végzése közben beszélgetsz a gyermekeddel, de az igazán értékes idő az, amit kizárólag vele töltesz. Leülni mellé, vele azonos szinten játszani, tevékenykedni, elmerülni egy-egy kreatív alkotásban, mindkettőtök számára értékes perceket hozhat. Olykor megengedheted magadnak (és a gyerkőcnek), hogy ne ügyelj görcsösen a rendre és a tisztaságra, a kényesebb bútorokat, szőnyeget újságpapírral, vagy fóliával leterítve, ne legyen más, csak az önfeledt játék! Észrevétlenül fejlődik közben a kicsi kreativitása, kézügyessége, térlátó képessége, szociális viselkedése, nagymozgásai és nem utolsó sorban a veled való kapcsolata.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL