GASZTRO

Nyári grillezés rengeteg zsír nélkül

Szerző:
Szabó Anna
A grillezésről mindenkinek a sercegő zsír illata jut eszébe, a nagy tál majonézes krumplisaláta, és utána a fagyi- habbal. Most megmutatjuk, hogy egészségesen is lehet élvezni a nyár adta grilliezési lehetőségeket...

A hot-dog és a hamburger

Ha lehet, felejtsük el. Ha mindenki ragaszkodik hozzá, hot-dogból, virsliből keressünk olyat, amiben nincs olyan sok zsír, szárnyashúsból van (a pulykavirsli nem egyből jelenti azt, hogy sovány, nézd csak meg, mi mindent adnak még hozzá) és ha lehet, ne legyen benne szódium és nitrit se. A hamburgerpogácsákat meg jó, ha te készíted otthon, sovány marha- vagy pulykahúsból.


Próbáld ki egyszer a vega-burgert!

A hamburgerbe nem kötelező sajtot is rakni, de ha mégis, inkább válassz egy pici falat erősebb ízű sajtot. És készíts elő rengeteg ropogós zöld salátalevelet, paradicsomot, uborkát, hagymát. Majonéz helyett inkább mustárral ketchuppal, házilag készült öntetekkel kend meg. És használj teljes kiőrlésű lisztből készült bucit.


Válassz sovány húst, halat!

Finom az előre bepácolt csirkemell, a tőkehal, a lazac, az apró rákocskák pálcára fűzve. Ha a csirkét bőrével együtt sütötted, evés előtt szedd le róla. Esetleg a sovány marhahús, vagy sertésszelet. Ezekről még pácolás előtt vagdosd le a fölösleges zsíros darabkákat.

Fontos, hogy ne maradjon nyers az étel, de az is nagyon fontos, hogy meg se égesd, mert amitől mindenki fél: hogy a grillezett étel rákkeltő lehet. Ugyanis ezek a veszélyes anyagok zsír és magas hő jelenlétében keletkeznek. Az is segít, ha jól bepácolod a húsokat, mert a pác egy kis védőréteget képez rajta.


A pác és a fűszeres bedörzsölés

Az ízletes és nem taplóvá száradt grillhús titka a pác.
A pácoláshoz mindig egészséges olajat, lehetőleg olivaolajat használj.
Készítsd magad otthon a páclevet. Így tudod, hogy mennyi zsiradék van benne, és nincs benne tartósítószer. Nem kell túl bonyolultnak lennie, egy kis olaj, citromlé, meg zöldfűszerek – ez már elég alapnak. Ha keleties ízűt akarsz, rakjál bele egy kis szójaszószt, fokhagymát és gyömbért. Ha amerikaiasat, köményt és chilit. A méz meg a mustár is finom kombináció. És ha van kéznél ketchup, ecet, Worcestershire-szósz, sauce és melasz, kész az igazi barbecue-szósz.


Fontos!

Sütés előtt a fölösleges pácot el kell távolítani a húsról,(lecsöpögtetni), mert ha túl sok van rajta, belekap a láng, megégeti, és az égett hús helyett az égett pác lesz ártalmas az egészségre. A magas cukortartalmú szószokat - igen, a barbecue-szószt is –, csak a sütés utolsó tíz percében szabad rákenni a húsra.


A kebabok

A kebabok nemcsak hogy finomak, hanem zöldség is van bennük. És zöldséget sosem árt a hús mellé enni. És talán nem is faltok fel olyan sok húst, mikor ott van az a jóízű kebab is. Az előre beáztatott pálcikákra húzz húskockákat, zöldséggel váltogatva. Lehet benne cukkíni, apró paradicsom, gomba, paprika, hagyma. Kend be egy kis marináddal, és már mehet is a grillre. Egy kis balzsamecet még jobban kihozza az ízeket.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL