FÉSZEK

Tervezni tudni kell

Szerző:
Szabó Anna
A legtöbb nappalinak több személyisége van. Egyes napokon menedéket nyújtanak olvasáshoz, tévézéshez vagy kikapcsolódáshoz. Máskor szépen feldíszítve a szórakozásnak adnak teret. A kettő azonban nem zárhatja ki egymást.

 

A modern nappalik berendezésénél gyakran a családi élet és a könnyed szórakozás szempontjait tartjuk szem előtt. A válaszfalak gyakran eltűnnek, az ajtónyílások kitágulnak, hogy nagyobb, világosabb terek jöjjenek létre, ahol egybefolyik a nappali, az étkező és a konyha. Ideális esetben a nappali tágasnak és kényelmesnek hat, ha mindenki otthon van, de meghittnek érezzük, ha magunkban vagyunk. Kedvenc foteledet állítsd az ablak mellé, vagy egy olvasólámpával megvilágított sarokba. Ha görgőkkel is ellátod, egy nagyobb összejövetelkor is könnyen a szoba közepére tolhatod. Ha a szoba nyílt alaprajzú, a fotel helyét egy szép szőnyeggel és lágy fényekkel jelöld ki.

Próbáld megtalálni a középutat a vendégek számára hagyott elegendő hely és a kietlen bútoráruház hangulatát keltő szoba között. Egy átlagos méretű nappali a cél, hogy kényelmesen elférjen négy személy (nagyobb családban több), és szükség esetén további négynek is jusson hely. Alkalmi ülőhelyül szolgálhat egy nagyobb zsámoly, dohányzóasztalt pedig kárpitozott ülőkéből is varázsolhatsz. A kisebb foteleket beállíthatjuk egy beugróba vagy a fal mellé, és a szoba közepére tolhatjuk őket, ha szükség van rájuk. Ha nagyon kevés a hely, a vendégeket az étkezőszékekre is ültetheted, de akkor tegyél rájuk ülőpárnát.

 

Egy kis természet

A természet ihlette elrendezések, melyek a tapintást is fontosnak tartják, különösen lakható hatást keltenek, és az idő próbáját is kiállják. A halvány, semleges hátterek pompásan működnek a természetes elemek mögött – csakúgy, mint a levélzöld árnyalatok vagy a sötétebb semleges színek, pl. a kávé- vagy a gesztenyebarna. Ötvözd bátran a fát és a kendert a vászonnal, báránybőrrel vagy gyapjúval. Meg fogod látni, hogy ha egységes színösszeállítást alkalmazol, annál vidámabb lesz a szoba, minél több bútorstílust vegyítesz. A fonott asztallap nagyon jól mutat egy fehérre festett szék vagy egy puha, vászonborítású kanapé mellett.

 

Megnyugtató színárnyalatok

Kedvenc színeink felemelő, megnyugtató hatást keltenek, ezért válassz egy kedvenc árnyalatot, és mindent bele! Egy meghitt, barátságos szobához válassz egyetlen színt a falakhoz, díványokhoz és a hosszú függönyökhöz. Ha kissé kifinomultabb akarsz lenni, vagy élénk színeket használsz, melyek nagy mennyiségben könnyen besülhetnek, használj színes kiegészítőket a semleges háttér előtt. Bár sok lakberendező óva int a túl hűvös árnyalatok vagy a túl élénkítő színek, mint pl. a vérvörös használatától a nappaliban, a kedvenc színeink minden rossz hírnév ellenére pihentetően fognak hatni.

 

A túl nagy is stílus

Ha a nappali lehető legkényelmesebb berendezéséről van szó, a nagy egyben szép is – egy bőkezűen berendezett, arányosan bútorozott szoba olyan meleg és megnyugtató lehet, mint egy ölelés. Válassz puha, túltömött foteleket, sok kövér párnát, és nagy, rojtos szőnyegeket, hogy minél pazarabb legyen a lakásod. Akkora kanapét vásárolj, ami arra csábít, hogy akár ketten is elheveredj rajta. Hogy elkerüld a túlzsúfoltságot, korlátozd a bútordarabok számát, és a kisebb méretű darabokat tedd ki a szobából, hogy ne boruljon fel a tér egyensúlya.

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL