ÁLLATI CUKISÁGOK

Chips, csoki és cola... kutya!

Szerző:
Szabó Anna
Talán fura ezt olvasni egy kisállatokkal foglalkozó rovat oldalán, mégis érdemes eltűnődni a kérdésen: ha gyerekeink esetében igyekszünk ezeket egészségesebb nasikra, innivalókra cserélni, akkor háziállataink esetében, ugyan mire várunk! A zacskós, dobozos jutalom falatok, fogtisztító rágcsálnivalók egyszerűen és kevésbé költséges módon otthon is elkészíthetők.

 

Csináld magad, és kedvenced boldog lesz!


Fogtisztításhoz bizony elegendő, ha bevásárláskor teszünk a kosarunkba néhány sertés vagy marha lábszár, illetve lapockacsontot, amit aztán belefőzünk a vasárnapi levesbe és ezzel örvendeztessük is meg kedvencünket. Hálás lesz érte és ragyogó fehérré varázsolja a fogsorát anélkül, hogy számolnunk kellene a fogtisztító jutalomfalat kalória értékével!
Kicsit már bonyolultabb, de még mindig megoldható feladat a kutya kekszek otthoni előállítása is. Az egyik legkönnyebb, és akár nyersen fagyasztható recept lehet az alap.


Kutya keksz alap recept


250 g hideg vajat, 250 g hideg túrót összekeverünk, majd gyorsan hozzá gyúrunk 500 g lisztet. Kicsit pihentetjük, majd nyújtjuk és szaggatás után vagy forró sütőben megsütjük. Ha túl soknak találjuk az adagot, természetesen le is fagyaszthatunk belőle. Ez a recept az alapanyagok módosításával készíthető több féle lisztből, dúsítható magokkal, ízesítőkkel.


Májas keksz


150 g csirkemájat süssünk meg pici olajon. Vágjuk apróra, vagy daráljuk le, majd 150 g dara, 300 g liszt, 3 tojás és ízlés szerinti fűszerek hozzáadásával gyúrjuk össze. Formázzuk henger alakúra, vágjunk kis kekszeket belőle, süssük meg és kápráztassuk el vele az ebet.

Mézes az édesnek


150 g búzalisztből, 200 g zabpehellyel, 2 evőkanál mézzel, 2 tojással és 150 ml tej hozzáadásával rugalmas tésztát készítünk. Kis tallérokat formázunk, majd a tepsibe helyezett sütőpapíron, előmelegített sütőben 220 fokon 10-15 percig sütjük. Utána a sütő ajtaját kinyitjuk, és így hagyjuk a kekszeket megkeményedni.


Gyúrás nélküli kutya csemege


Ha mi szeretjük a chipseket és tallérokat, akkor ők is! Óriás kiflit vagy zsemlét felszeletelünk és megkenjük az alábbi lehetőségek egyikével:
- egy gerezd fokhagyma és vaj keverékével
- egy doboz olajos halat összetörünk és elkeverjük egy tojás sárgájával
- egy kevés brindza és tejföl keverékével.
Majd sütőben szépen kiszárítjuk, és jutalom falatként adhatjuk.


Rizses sajtos tallérok


Maradék főtt rizst is felhasználhatunk ilyen célra, egy bögre főtt rizshez keverjünk egy tojást és tetszőlegesen adjunk hozzá
- sajtot és fokhagyma port,
- petrezselymet és szétnyomkodott tepertőt,
- maradék sült húst apróra vágva.
Majd formázzunk ellapított korongokat belőlük, és süssük, szárítsuk készre. Nagy sikerünk lehet vele.

Akinek a kutyája szereti az édes ízeket, módjával adhat grillázsba rejtett finomságokat is kedvencének. Néhány evőkanálnyi cukrot piríts arany barnára, majd szórj bele darált diót, szezámmagot, kókuszreszeléket, esetleg zabpelyhet. Az így elkészített keveréket - vigyázz forró! - öntsd egy lehetőleg fém tálcára, amit előtte picikét kiolajoztál. A langyosra hűlt grillázsból vágj apró falatkákat, és forgasd meg abban, amivel készítetted, jó sokáig eláll. Ez ugyan kalóriabomba, de időnként megengedett. Sőt finnyás, vagy épp lábadozó kutyák esetében jól is jöhet!


Kutyacsemege a kiskertből


Sokan nem is tudják, hogy kedvenceink szívesen csemegéznek a kertből is. Akinek olyan szerencséje van, hogy a kutyája szereti a kert ajándékait, aszaljon! A legtöbb gyümölcsünk - alma, körte, szilva, barack - jól tűri a szárítást, és ezzel egészséges, olcsó és finom jutalom falatokat készíthetünk otthon.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL