GYERMEK

Hogyan előzd meg, hogy a gyerek cigizni kezdjen?

Szerző:
Szabó Anna
Egy mesebeli világban a gyerekeid azt teszik, amit mondasz nekik. De egyre több fiatal kezd dohányozni...

Azt mindenki tudja, hogy egy tinédzsert, vagy fiatalembert képtelenség kordában tartani, a lázadás a felnövekvés fontos fázisa, így aztán, ha valamire megkéred, hogy ne tegye, épp az ellenkező eredményt éred el.
Ezt szem előtt tartva mit tehet az aggódó szülő?

Tények:
• Négy gyerekből három ismeri már a dohányzás fogalmát öt éves korára, attól függetlenül, hogy a szülei cigiznek-e vagy sem.
• Tizenegy éves korra a gyerekek egyharmada, 16 éves korra kétharmada próbálkozott már cigizéssel
• Nagy-Britanniában naponta 450 fiatal kezd el dohányozni
• a dohányosok 80%-a tinédzserkorában szokott rá
• a rendszeres dohányosok egynegyede 15 év alatti, annak ellenére, hogy tilos a számukra bármiféle dohányárut eladni.

Szomorú, hogy - noha a felnőtt dohányosok száma talán csökken -, a fiataloké nő. És mindegy, hogy tudjuk, rengeteg veszéllyel jár a dohányzás, hogy mindenki tudja, hogy halált okoz, megráncosodsz tőle és csak ablakon kiszórt pénz, rengetegen szoknak rá.
Ha csak nem tartod a hálószobában bezárva a gyereket 11 és 21 éves kora között, ha nem bérelsz föl magándetektívet napi 24 órában, nem sok mindent tehetsz, hogy a kölyök ne fusson össze a cigivel.
Az teljesen világos, hogy a dohányzó szülők gyerekei nagyobb valószínűséggel próbálkoznak, mint a nem dohányzóké. Így az első dolog, amit mégis megtehetsz, bármilyen nehéz is, hogy leszoksz a dohányzásról. Ha ez nem megy, a dohánytermékeket legalább jól zárd el.
Fontos, hogy amikor rágyújtasz, tudasd a kölykökkel, hogy ez rossz szokás. Magyarázd el neki, hogyan is szoktál rá, és milyen nehéz leszokni róla.
De nem lehetetlen: rengeteg segítséget kaphatsz.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL