KÖZÉRZET

Bűnösség alól felmentve - Mese, mese... egészségedre!

Szerző:
Szabó Anna
Hamar megtanuljuk, hogy a legtöbb szóbeszédnek bizony van alapja. Így aztán az emberek könnyedén törnek pálcát bizonyos ételek felett is, több problémát okozva maguknak, mint hinnék. Most felrántjuk a leplet néhány elítélt táplálékforrásról!


Azonban, ha egészségről van szó, egy szabályt mindig érdemes betartanod: fedd fel az igazságot, és használd a mértékletesség elvét.

Bűnös Banán?
Állítólag székrekedést okoz

Részben igaz, mert ugyan jópárszor bebizonyították hivatalosan az ellenkezőjét, sokan tapasztalják a mindennapokban, hogy megfogja székletüket ez a közkedvelt gyümölcs. Rengeteg rostot tartalmaz ez a gyümölcs, így éppen hogy jó hatással van a bélműködésre. Annak, hogy szinte pont az ellenkezője tudatosult az emberekben igen egyszerű az oka. Mivel nálunk nem honos gyümölcs, többnyire egyszerű előítéletről van szó, és bár valóban sok energiát viszel be vele szervezetedbe, mértékkel kifejezetten hasznos lehet köszönhetően magas A-, C-, E-vitamin tartalmának.

 

Bűnös Sport?
Állítólag kimerít

Butaság lenne azt gondolni, hogy egy jó kis mozgás kimeríti a szervezetet, sőt akár rosszat tesz. Persze egyáltalán nem minden sport való mindenkinek, de ettől eltekintve minimális fáradtságot minden mozgásforma okoz. Azonban ezt követően újból tele leszel energiával, sőt még többel, mint előtte. A tempós séta, kocogás, biciklizés, úszás… egyúttal idegrendszeredet is megnyugtatja, képes meditatív állapotba eljuttatni. Az a legokosabb, ha a hozzád illő mozgásformát saját edzettségi állapotodhoz igazítod. Ugyanis, ha túl sokat edzel, túlterheled az izmaid, inaid és ízületeidet, ezeknek mindig szüksége van egy kis pihenésre, de még inkább regenerációra. Ha napi rendszerességgel rákívánsz a mozgásra, akkor csak annyi a dolgod, hogy gondoskodj a változatosságról.

 

 

Bűnös Víz?
Lehet túl sokat inni

A túl sok víz beteggé tehet, amit hyponatremiának neveznek. Ilyenkor túl sok víz kerül a szervezetbe és vizenyős lesz a szervezeted. Amellett a nátrium szintedet sem tölti fel. Szóval, ha tovább mozogsz intenzíven 45-60 percnél keresned kell olyan sport italt vagy ételt, ami tartalmaz nátriumot. Azonban még sem lehet elégszer elmondani, hogy az emberek többsége kevés hasznos folyadékot visz be. Sokaknak a teljes napi folyadékfelvétel kimerül két csésze kávéban a reggelihez, egy csésze délutáni teában és egy italban a vacsora mellé – a táplálékban lévő folyadék kivétel. A szervezet szemszögéből nézve ez azonban vízhiány, mely mértéktől és tartósságtól függően a teljesítőképesség csökkenéséhez vezet. Szélsőséges esetben besűrűsödik a vér, fejfájás és szédülés lép fel, lelassulnak az életfolyamatok. Hivatalosan a napi ajánlott folyadék nők számára 2,7, férifaknak 3,7 liter naponta, aminek 80%-át ívóvizzel és más folyadékkal kell pótolni.

 

Bűnös Tejes cuccok?
Apasztanak vagy növesztenek

Ma már bizonyított tény, hogy a kalcium segít elégetni a hasra lerakódott zsírt. Ehhez legalább napi 1300 milligramm kalciumra van szükség, ami annyit tesz, hogy nagyjából három adag tejterméket kellene megenned. Általában ott rontják el a fogyni vágyók, hogy olyan tejes finomságokat választanak, amik tele vannak cukorral. Okos döntéssel még inkább segíthetsz magadon, mert ha 1000 milligramm kalciumnál kevesebbet viszel be szervezetedbe, akkor nem hogy fogyni nem fogsz, hanem zsírt raktároz el szervezeted.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL