FOGYÓKÚRA

Hizlaló szokásaink

Szerző:
Szabó Anna
Szokásaink rabjai vagyunk - ki a jóké, ki a „rosszaké. Előrelátó szülők idejében tudatosítják csemetéikben, hogy szomjukat a víz oltja, nasinak a gyümölcs való, és a kenyér felesleges. Ezek miatt egy hatásos fogyókúra, gyakran inkább életmódváltást jelent. Hiszen kiválasztani egy testreszabott étrendet és követni, hosszabb időn át sem lehetetlen. De kevés!

 

Jó szokásokat kell felvennünk ahhoz, hogy sikereket érjünk el, és főként ahhoz, hogy azokat meg is tudjuk tartani. Az első és legfontosabb szabály, hogy a diéta mellett fogyasszunk bőségesen folyadékot és mozogjunk sokat, lehetőleg okosan és folyamatosan emelve a sportra fordított időt vagy annak intenzitását.

Nézzük, kedvenceink hány kalóriával dobják meg diétás étrendünket? Ne feledjük, napi egy-két plusz kávé, gyümölcslé nagyon jól tud esni, hiszen annyi mindenről, kell lemondanunk, ugyanakkor napi plusz 200-250 kcal többletenergia-bevitel lassíthatja a súlyvesztést, sőt ha lustulunk is, akkor heti 20-25 dekával többek is lehetünk tőle. Mit tehetünk hát, hiszen a lemondás ez esetben nem megoldás. De a tervezés és a kalóriák figyelembe vétele nagyban megkönnyíti a dolgunkat! Tartsuk szigorúan a napi 2-2,5 liter folyadék bevitelét, de nézzük szigorúbb szemmel a címkét vagy a pohár tartalmát.


Nap közben jól tud esni egy pohár gyümölcslé


Energiával tölt fel, antioxidánsai segítik a szervezet működését, ha rostban gazdag, akkor még el is telít egy időre! De ne feledjük, ezt ugyanígy tudják a gyümölcsök is! Egy alma, körte vagy narancs könnyen szállítható, friss és zamatos. Kellemes tízórai vagy uzsonna. Ha van rá lehetőségünk és magunk préselhetünk vagy facsarhatunk belőle levet, akkor igyuk meg, de ne sajnáljuk, ha erre nincs lehetőségünk, fogyasszuk el úgy, ahogy van. Ezzel megspóroljuk a gyümölcslében megbúvó cukrot és egyéb adalék anyagokat. Aki ragaszkodik a gyümölcsléhez, válasszon 100%-os változatot, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, vagy válasszon zöldségleveket – ezek a diétába remekül beilleszthető mostoha gyerekek, pedig finomak egészségesek és nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre!


Eszpresszó, nescafe, latte, capuccino és társaik


Ezek azok az italok, melyek észrevétlenül kezdenek függőségi viszonyt kialakítani az emberrel. Sokszor már nem pörget fel, nem is azért isszuk, mert szeretnénk. Pusztán olyan hívogatóan édes és habos, meleg vagy épp jeges… ki hogy szeretné. A kávé valahol nyugtat is, amellett, hogy felpörget, hiszen egy rituálé az elkészítése, de sokszor az elfogyasztása is – ilyenkor ugyanis kollegák, barátok vesznek körül és néhány perc pihenés munka közben igencsak lélekemelő!


Ha ragaszkodsz hozzá te is, semmi gond, pusztán számolj a hozzávalókkal! Aki feketén issza, ragaszkodjon ehhez a szokásához, aki ízesíti, a diéta idején igya sovány tejjel, vagy sovány tejből készült tejhabbal. A 3in1 helyett igya a 2in1-t, de ne cukorral, hanem édesítővel. 1 dl 2,8 %-os tej az 58 kcal, egy kávé tejszín 17 és egy kisebb adag tejszínhab 30 kcal. Egy-egy alkalommal nem sok, de aki napi 3-4-5 kávéval „vigasztalódik” esetenként cukorral vagy mézzel édesítve, garantáltan lassúbb fogyásra számítson.


Turmixcsodák!


Egy jól összeállított turmix felér egy kisebb étkezéssel. Ha szívesen fogyasztod őket, készítsd magad, vagy kérdezz rá, miből készítik neked. Alapul mindenképpen sovány tejet vagy ásványvizet vegyél, felejtsd el a cukrot, mézet. Viszont tegyél bele magas rosttartalmú gyümölcsöket. Ananász, kivi, frissen csavart narancs vagy grapefruit, jó esetben egy kis répa is lehet az alap, amit kedvedre variálhatsz. Csalóka dolog, ha gyors étteremben rendelsz epershake-t. Ne várj csodát, hiszen ízesített, cukrozott tejet kapsz lefagyasztva decinként cca. 110 kalóriával.


Energiaitalok


Hasonlóképpen kell vigyázni az edzésekhez vásárolt energiaitalokkal. Ahhoz hogy energiával lássanak, el bizony kell bele kalória. Viszont a kalória, amit el szeretnél égetni, ott van a pocakodon, a combodon… vigyél magaddal inkább vizet. Ha pedig energiára van szükséged, akkor némi gyümölcsöt, ezzel nem foghatsz mellé. Az energia italok decinként 25-45 kalóriát tartalmaznak, és edzés alatt vagy után szomjoltásra akár fél-egy liter is lecsúszhat. Ez vízből igen jó eredmény - light energia italból ugyan kalória szempontjából nem sok, de lássuk be, ízesítőkből és egyéb adalékanyagokból igen.


Alkohol


Ünnepek, születésnapok, romantikus vacsorák elengedhetetlen kísérői a finom borok, koktélok és társaik. Ilyenkor ne a súlyoddal törődj! Igyekezz mértéket tartani, de ne feledd, az életet élni kell. Az ilyen alkalmakat pedig élvezni! Tudd, hogy egy Martini koktél pl. 300, de egy tejszínes, alkoholos koktélvarázslat akár 500 kalóriát is rejthet! 1 dl bor, édességétől függően 70-120 kalóriát is képvisel. Aki este legény, reggel a sportpályán se hazudtolja meg önmagát. Bizony az ilyen estéken illik sokat táncolni, utána pedig méregteleníteni és sokat mozogni, különben könnyen visszakúsznak a kilók.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL