UTAZÁS

A világ legőrültebb szállodái

Szerző:
Szabó Anna
Egy nyaralás élményeit mindig meghatározzák azok a pillanatok, amikor a szállásunkat felmérjük. Vajon milyen lesz a kilátás? Milyen lesz a szoba? De mire számíthat az a bolondos utazó, aki nem vágyik, apartmanba? Még véletlenül sem szeretne szállodában lakni és a zimmer frei sem elég retro neki? Nézzük a világ legörültebb szállásait!

 

Wigwam Motel Route 66


Kezdjük a sort az óceán túlpartján, a Kalifornia-i Rialtoban, a létező, de európai fülnek oly filmesen csengő: 2728 W Foothill Blvd, 92410 Rialto címen találjuk a Wigwam Motel Route 66 nevű parkot, ahol kellemes vidéki környezetben tölthetjük a vakációnkat. Itt jópofa, de minden igényt kielégítő óriási wigwamek várják a pihenésre vágyó turistákat. Mindamellett, hogy a motelben jobbnál jobb fotókat készíthetünk magunkról a gigantikus sátrak előtt, a park kínál egyéb vonzó és aktív kikapcsolódást nyújtó létesítményt is. Ilyenek a szabadtéri medence vagy a grill terasz. Amerikában nem ritka, hogy sokan nyugdíjas éveikben lakókocsival bejárják a végtelen kontinens nevezetes helyeit, itt is lakókocsi- és kamionparkoló áll az ide látogatók rendelkezésére. Az őslakosok szállásainak mintájára épült motel azonban a mai kor minden kényelmi követelményének megfelel, hiszen légkondicionált, a vendégszobákhoz jól felszerelt fürdő valamit internet és telefonvonal biztosított.


Japán híres kapszula hoteljei


Természetesen, ha már extrém szállásokban utazunk, akkor nem mehetünk el Japán mellett sem! Tudvalevő, hogy a szigetország lakói folyamatosan küzdenek azért, hogy a szárazföldet a lehető legjobban tudják kihasználni. Itt mindent, amit csak lehet, a minimális helyigénnyel és maximális helykihasználással kell kivitelezni! Ebben is sikerült a japán tudósoknak nagyot, pontosabban kicsit alakítani. Így nyílhattak meg Japánban a nevezetes Kapszula hotelek.

Klausztrofóbiás olvasóink egy nagy lélegzetvétellel olvassanak tovább! Mivel ezek a kapszulák jóformán tényleg csak pihentető alvásra, esetleg előtte egy rövidke újságolvasásra, vagy tévénézésre lettek kitalálva, így nem is olyan kevés az a 2*1*1,25 méteres „lakótér”, ami tulajdonképpen egy ágy, egy falra szerelt tévé és egy ajtó. Néhány ilyen létesítmény a kulturált, ám közös fürdőhelyiségeken túl rendelkezik medencével, étteremmel - de legalábbis a Japánban oly népszerű étel és ital automatákkal. Érdekes módon ez a fajta szállás lehetőség Japánon kívül nem vetette meg a lábát, pedig árban elérhető a kispénzű diákok számára is. Talán kicsit veszít a fényéből, hogy nem koedukáltak, bár ez a zsúfolt élettér miatt érthető is egyben. Valamint egy aprócska, de annál fontosabb illemszabályt kell tudni róluk: a kapszulákban enni, inni és dohányozni tilos. Sok helyen pedig előírás, hogy kizárólag a hely által biztosított tiszta hálóruha és papucs használható. Mindezeket figyelembe véve, ha Japánba látogat valaki, a kisebb vidéki kiruccanásokat színesítheti és meghosszabbíthatja egy-egy kapszulában töltött éjszaka.


Jumbo Hostel – Svédország


Ha már haza vágyunk Japánból, de szívesen időznénk még külhonban, akkor sem kell lemondanunk hóbortos szállásokról szőtt álmainkról. Célállomás Svéd ország, pontosabban a Jumbo Hostel. Ezt a szállodát egy kiszolgált Boeing 747-es óriásgépből építette egy svéd vállalkozó. A hostel vendégeit a Stockholm-Arlanda reptér mellett várja, ahonnan a szerencsések, vagyis a pilóta fülke lakói, ami ez esetben a luxus lakosztályt jelöli, állandó kilátást kapnak a reptérről felszálló és oda érkező gépekre! Minden a repülőn kialakított szoba saját fürdővel felszerelt, és mindezt megfizethető árakon. Ha valaki fél a repüléstől, itt megtapasztalhatja a gép kellemes légkörét, és ki tudja, talán sikerül annyira megbarátkozni a gondolattal, hogy haza már repülőn érkezik?


Jéghotel az Északi sarkon


A szállásadók leleményessége határtalan, lett lévén, hogy a messziről jött turistának minden új és izgalmas, így nagyon sokan támaszkodhatnak a hely adta különleges lehetőségekre. Gondolok itt az Északi sarkkörtől alig 200 kilométerre található Jéghotelre, ami lássuk be, soha nem épülhetett volna fel máshol. Ugyanakkor itt már lassan húsz éve minden évben megépítik - hóból és jégből - a padlótól a mennyezetig érő, művészi és egyben extrém létesítményt!

A jéghotel szállóvendégei megtapasztalhatják az iglu adta feledhetetlen, bensőséges hangulatot, és mindeközben részesei valami közösség összekovácsoló bohém művész társaság évről évre újjá születő alkotásának. A hihetetlenül nagy tisztaságú jégtömböket évről évre a világ minden tájáról visszatérő csapat formálja meg újra és újra, minden évben egyre nagyobbra. Az első jéghotel alig 60 négyzetméternyi - ne feledjük, ez alig egy nagyobb garzon mérete - területe napjainkra elérte a több száz négyzetmétert. Benne már megtalálható - a sok-sok szobán túl - vetítőterem, klubhelyiség, de akár házasságot is köthetünk itt a jéghotel kápolnájában! Mindezt persze jó előre tervezzük meg, hiszen a hotel építése rendszerint októbertől decemberig tart, és csak az idő dönti el, meddig élvezhetjük illékony falait.


Poseidon Hotel a víz alatt


Ne keseredjük el, ha a tavasz elmossa a jégből épült szállásunkat, a víz kedvelőinek ma már arra is van lehetősége, hogy néhány napot a világ egyik víz alatti szállodájában töltsön el! Fidzsi partjainál várja a tenger szerelmeseit a víz alatti Posiedon hotel. És ugyan mit is lehet a víz alatt csinálni? Nos, egy ilyen minden igényt kielégítő luxus hotelben bármit! 24 lakosztály ad lehetőséget a pihenésre, bár egy ilyen helyen ez a legnagyobb luxus, hiszen itt az ember igyekszik minden percet ébren tölteni - akarom mondani ébren álmodni! Mindeközben vár minket a gyógyközpont, étterem, kápolna, konferenciaterem esetleg a bár. A vízfelszínen nyaralók is 27 cölöpökön álló, átlátszó padlózatú villában figyelhetik a tengeri élet forgatagát. Innen természetesen nem kell búvárruhában a tenger fenékre igyekeznünk, hiszen mozgólépcső vezet a víz alá. A hotel víz alatti lakóterei szinte állandóan foglaltak, ami nem is csoda, hiszen a luxus itt nem a jakuzzi, hanem a fölé táruló kilátás, a megvilágított korall szirtre vagy a cápák táncára! Hol van kérem a régi idők elvárása, hogy a szoba lehetőleg a tengerre nézzen?!

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL