SZÓRAKOZÁS

A legviccesebb sportos filmek

Szerző:
Szabó Anna
Minket is elkapott a mozgás iránti vágy, de ebben a kánikulában (is) valahogy nehézségekbe ütközik felállni a fotelből. Azonban két sportközvetítés között sem mondanánk le erről az élményről, ezért is csemegéztünk a rekeszizmokra is jótékonyan ható filmek között.


Sosem voltam egy igazán sportos lány – hozzáteszem, ennek talán az is oka lehet, hogyha valamibe belekezdtem gyerekként egyből élsportolót akartak belőlem faragni. Ám hiába a velünk született adottság, ha a lustaság mindent legyőz. Azonban mivel az egészség az első, a heti rendszerességgel űzött sport szinte kötelező része lett életemnek. Utána pedig pihenésképpen jöhetnek a filmek, akár sorban egymás után!

 

1. Kidobós: Sok flúg disznót győz

Amikor Vince Vaughn és Ben Stiller összeméri az erejét, abból nem sok jó sülhet ki. Így történt ez a Sok flúg disznót győz című filmben is. Egyeseknek talán túl fárasztó lehet a humora, de mi pont így szeretjük. Néha az a legjobb, ha nem kell gondolkodnunk, csak egyszerűen nevetnünk egyszerű, már-már buta poénokon. A történet egyszerű Peter igazi vesztes, és élvezi. Edzőtermének közönsége nem éppen odavalók – pocakosak, nyápicok vagy éppen erősen rövidlátók – viszont köztük ő a sztár. Ám a baj a szomszédos edzőteremből érkezik: ugyanis a másik hely tulajdonosa fel akarja vásárolni őket. A harc a kidobós-bajnokságon csúcsosodik ki igazán.

 

2. Micsoda csapat

Sok szempontból érdekes ez az alkotás: elgondolkodtató alakítások, szerethető humor, eladható sztárok, csipetnyi romantika… Valahogy mégis kevesen emlékeznek a Micsoda csapat című filmre. Ha úgy vesszük, akár az inspiráló filmek közé is sorolhatjuk. A történet szerint a második világháború idején a férfiak és baseball nélkül maradt Amerikát kellett felvidítani fiatal baseballt játszó nőkkel. A probléma ott kezdődött, hogy a közönséget annyira már nem érdekelte a nőiesített liga, ezért valamit tenni kellett… Még Madonna is igazán szerethető volt ebben a filmben, nem beszélve Tom Hanksről és Geena Davisről.

 

3. Golfőrültek

Ha eddig azt gondoltad a golf a nyugalom szigete, felejtsd el, és nézd meg a Golfőrültek című filmet. Fura szerzetek gyülekezőhelye, hörcsögökkel, tehetséges női játékosokkal és szomszédos jachtklubbal. Chevy Chase és Bill Murray pedig a 98 percig tartó megállíthatatlan nevetésről gondoskodik.

 

4. A nagy csapat

Kétbalkezesek, lassúak és flegmák. Ezek a jelzők nem biztos, hogy az élsportolókra jó fényt vetnek, de csodával határos módon A nagy csapatnak éppen ezek adták meg a lényegét. Hiába minden ellenügyeskedés, a még igazán formában lévő Charlie Sheen, Wesley Snipes és Corbin Bernsen a csúcsig csetlik-botlik ebben a filmben, legnagyobb örömünkre.

 

5. A vizesnyolcas

Ha már Ben Stillernek helyet szorítottunk összeállításunkban, akkor muszáj Adam Sandlernek is. A humor nagyon hasonló, és filmjük is megegyező kvalitásokkal bír. A történet egyszerű, a krisztusi korba lépő Bobbyról, aki a kirúgott vizesfiúból egy másik csapat sztárvédőjévé válik…

 

6. Gáz van, jövünk!

A szerkesztőség legtöbb tagjánál öregebb ez a film, de valahogy sosem tudtuk kiverni a fejünkből. Az imádnivaló Walter Matthau, mondhatni, hozta a szerepét: a történet szerint Morris Buttermaker egykor profi baseball játékos volt. A róla szóló fantasztikusabbnál fantasztikusabb történetek, amelyek mind arról beszélnek, hogy hány meccset nyert meg csapata az ő hihetetlenül jó játéka miatt, egyáltalán nem túlzások. Hanem egyszerű hazugságok, amiket ő talált ki. Buttermaker ugyanis sohasem lett több mint B kategóriás játékos, ám kitűnő edző tud lenni - ha megfelelő csapat kerül a kezei alá. Ám még ezt sem kapja meg. Amikor azonban egy női játékos kerül be csapatába, minden megváltozik...

 

7. Tökös tekés (Kingpin)

Nincs mit tenni, szeretjük a fekete humort, ám Woody Harrelsont még inkább. Persze, Bill Murray folyamatosan félrecsúszó parókája is felejthetetlen élmény. Maga a történet sem egyszerű, ahogy a forgalmazó írja: „Roy Munson számára a bowling maga az élet: a biztosan gördülő siker, a tuti tarolás és a hanyatt vágódó babák. Úgy bowlingozik, ahogy előtte még senki. Csak aztán valaki belegyömöszöli egy kugligépbe, és ő a "baleset" következtében elveszti fél kezét és vele együtt a célzóképességét. Ezután kénytelen zülléssel és nők hajkurászásával tölteni az idejét. Ám egyszer csak újra felcsillan a remény... Találkozik egy sráccal, aki olyan tehetséges, mint ő volt ifjúkorában, de nem akar kugli-sztár lenni. Szűzies életmódot folytat, nem iszik és még imádkozni is szokott elalvás előtt. Roy úgy dönt, hogy ez így nem mehet tovább: tökös tekést kell faragnia ebből a srácból, még ha a fene fenét eszik is!”

 

8. Zsákolj, ha tudsz!

Férfibarátság, női baj, ahogy az már lenni szokott. Persze a film rejtett üzenete szól a bőrszínek közötti megbékélésről is, de ha az ember lánya, izzadt férfitesteket bámul (minimum) 115 percben. Sidney az utca koronázatlan zsákoló királya maga is meglepődik, amikor a fehér bőrű Billyvel hozza össze a sors, és szinte leiskolázzák… Ám hiába a siker, és a rengeteg pénz, a maffia és a barátnők mindent felrúgnak. A főszerepekben Wesley Snipes és Woody Harrelson pattogtatja a labdát.

 

9. Kerge kacsák

Emilio Estevez mint mindenre képes sztárügyvéd lép színre, de hamar egy szedett-vedett jégkorong csapat élén találja magát, büntetésül egy közlekedési kihágás ürügyén. Hamar ráébred azonban, hogy gyermekkori álmát újraélheti, és imádott sportját miért is kellett tiniként feladnia. Történet álmokról, csalódásokról és az újra megtalált útról.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL