KÖZÉRZET

Mutasd a nyelved!

Szerző:
Szabó Anna
A nyelv az egyik legfontosabb diagnosztikai eszköz. Úgy tekintünk rá, mint az egyetlen belső szervre, ami kívülről is látható. Ezért a nyelv megtekintése a Kínai Orvos számára valami olyasmi, mint amikor egy nyugati orvos egy röntgentképet vagy egy MR felvételt lát.


A nyelv megdöbbentően sok információt képes közölni mind a fennálló állapottal, mind a múlttal, mind pedig a tendenciákkal kapcsolatban. Saját nyelved folyamatos megfigyelésével nyomon követheted saját egészségünk alakulását, és probléma esetén még idejében megteheted a szükséges lépéseket.

Mit keress?

A nyelv vizsgálata közben négy dolgot kell megfigyelnünk:

• A nyelv színét.
• A nyelv állagát.
• A nyelv lepedékét.
• Árkok és repedések elhelyezkedését.

A teljes kép felállításához minden információra szükség van. Persze ahhoz hogy tudd, mit látsz, azt is tudnod kell, hogy egy egészséges nyelv hogyan néz ki. A gyermek nyelve a legtöbb esetben egészséges, normális: egészséges rózsaszínű, szimmetrikus, nincsenek rajta árkok és repedések és egy vékony, halvány átlátszó, nedves bevonat van rajta.

Természetesen mindannyiunk nyelve kissé különböző, de vannak bizony típusos abnormalitások, melyek segítenek a diagnózis felállításában, ha megtanulod ezeket felfedezni és megérteni. A nyelv szinte bármilyen lehet, alakja, formája, állaga változhat, vagy éppen foglenyomatok lehetnek rajta.

A lepedék vizsgálata különösen fontos, mert a Yin Yang egyensúly, Szárazság-Nedvesség állapot ebből ítélhető meg. A lepedék mesél a Nyálka jelenlétéről is. Saját nyelved rendszeres megfigyelése sokkal fontosabb és biztosabb támpont, sokkal informatívabban mesél egészségedről, mint az alkalmi elemezgetése.

 

Hogyan figyeld meg a nyelved?

A természetes napfény a legjobb a színek és a lepedék vizsgálatához. Nagyra nyitott szájjal, erőlködés nélkül k9öltött nyelvvel nézz a tükörbe. Ugyanis, ha a nyelv feszült, színe és alakja megváltozik.
Ne kapkodj: a jó megfigyelés időigényes jegyezzük meg az elváltozások pontos helyét. Az éppen elfogyasztott táplálék ital, vitamin, stb. megváltoztathatja a nyelv színét, tehát étkezés után várj minimum egy órát, mielőtt az elemzéshez hozzákezdesz.
Reggel fogmosás előtt vizsgálódj: a lepedék ilyenkor a legjobban elemezhető. A dohány, kávé és tea színezőanyagai megváltoztatják a színt és a lepedéket.

 

A nyelv színe

Sokféle egészégi állapottól függően lehet rózsaszín, vörös, bíbor, lilás vagy épp kékes.

Halvány nyelv
Ez az éppen csak haloványtól egészen a fehérig sokféle árnyalat lehet. A halvány nyelv kicsit világosabb, mint az egészséges rózsaszín. Ez általában a hiányról árulkodik. Ez lehet Qi hiány, vagy elégtelen Yang, Vér.

Vörös nyelv
Ez mindig Forróságot jelent. A vörös terület helye arról árulkodik, melyik Szerv érintett, a vörösség mértéke pedig a Forróság mértékét jelzi. Minél mélyebb a vörös árnyalat, annál nagyobb mértékű a Forróság vagy Hőség. Ezzel egyidőben a lepedék állaga vagy épp hiánya azt árulja el, hogy relatív Yang túlsúllya vagy éppen Yin hiánnyal van dolgod. E kettő ugyanis különbözik egymástól. Nem mindegy, hogy valamiből túl sok van, vagy más valamiből túl kevés.

Vörös-bíbor színű nyelv
A vörös nyelv „utáni” rosszabb állapot. Vér pangásra utal, amit általában az okoz, hogy a Szív Tüze megsérti a Vért.

Kékes-bíbor színű nyelv
A halovány nyelvből szokott kialakulni, és Vér pangást jelez, amit Hideg, vagy Hiányállapot okoz.

Kék színű nyelv
Egy súlyos akut esetben, életveszély-közeli állapotban oxigén hiány miatt a nyelv kékes színűvé válhat, de krónikus esetben is megjelenhetnek kékes beütések. Ilyenkor ennek magyarázata a hosszan tartó Hideg ártalom a testben, ami károsította a Yangot.

 

A nyelv alakja formája

A nyelv lehet rövid, hosszú, vékony, vastag, duzzadt, árkokkal, helyi duzzanatokkal vagy mélyedésekkel tarkított.

Duzzadt nyelv
Helyi duzzanatok, dombocskák általában Qi vagy Yang hiányra, vagy Forróság jelenlétére utalnak. Yang hiány vagy Qi hiány ugyanakkor halovány színt fog eredményezni. Ha a vörös szín az uralkodó, akkor Forróság tünettel állunk szemben.
Egy duzzadt nyelv oldalain lévő lenyomatok két dolgot jelenthetnek. Egyrész laza széklettel, fáradtsággal, puffadással párosulva Lép Qi vagy Lép Yang hiányt, másrészt fejfájással, émelygéssel, haraggal, látásproblémákkal párosulva Forróságot a Májban.
Ha a nyelv oldalain foglenyomatokat találsz, akkor egészen biztosan Lép Qi hiánnyal állsz szemben.

Vékony nyelv
Akkor nevezzük vékonynak a nyelvet, ha szemmel láthatóan soványabb, vagy zsugorodottabb mint egy normál nyelv. Ez a jel a Testfolyadékok hiányára utal, ha emellett e nyelv halovány, akkor Vér Hiánnyal állunk szemben, ha vörös, akkor Yin hiánnyal. Ekkor a nyelv száraz is lehet.

 

A nyelv lepedéke

A lepedék vizsgálata pontos diagnózist ad a Belső Szervek, de különösen az emésztőrendszer állapotáról. Amikor a lepedéket vizsgálod, figyeld meg a színét, vastagságát, eloszlását, „mintázatát”. Emlékezz, hogy a lepedék színét bizonyos italok és élelmiszerek, gyógyszerek megváltoztatják, így a vizsgálatot csak jóval étkezés után érdemes elkezdeni. Az egészséges, természetes lepedék vékony, fehér, patogén faktorok jelenlétét mutatja, különösen Folyadék, Nyálka érintettséggel.

A szín az érintettség természetére utal. Fehér szín Hideget, a sárga szín Forróságot, a szürkés piszkos szín Nyirkosságot, ételpangást jelez. A lepedék vastagsága a probléma súlyosságára utal: minél vastagabb, annál komolyabb a Nyálka, Nyirkosság érintettség. Az eloszlás a diszharmónia helyéről árulkodik.

A lepedék hiánya arra utal, hogy Yin hiány miatt nem elegendő a Testfolyadékok mennyisége. Ilyenkor általában vöröses a nyelv színe. Amennyiben az egész nyelven nem lelhető fel lepedék, az igen komoly Yin hiányra utal. Általában azonban a nyelv adott helyein hiányzik a lepedék, ami az adott területnek megfelelő Szerv Yin hiányára utalhat.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL