FOGYÓKÚRA

Csak sportosan

Szerző:
Szabó Anna
A hűtő tele zöldséggel, a kenyértartóban már rég nincs fehér kenyér, és kockacukrot is csak a vendégek miatt tartasz otthon? Ideális állapot, egy lépésre vagy csak az álom alakodtól… Sok új dolgot már a dietetikus sem tud mondani neked… Nézzük, hogy vagy felkészülve a következő lépésre!

 

Gyakorta kapok olyan visszajelzéseket fogyókúrázóktól, hogy hiába tartják be a mintaétrendet, mégsem érik el a kívánt súlycsökkenést. Többnyire ilyenkor kiderül, hogy mozogni sem kedvük, sem idejük, sem erejük nincs. Pedig a szervezet a kalória bevitel csökkenésére, behúzza a vészféket és takarékra kapcsol.


Nos, tetszik vagy sem: mozogni kell!


Nagyon fontos, hogy itt se essünk túlzásokba. Sem a mozgás, sem pedig a kifogások terén. Hiába „vigasztalod” magad azzal, hogy ekkora túlsúllyal többet ártanál, mint használnál a mozgással, ez nem így van! A zsír a cukor és a pihengetés – amivel az úszógumikat magadra dolgoztad - is sokat ártott, mégsem ágáltál ellene annyira, mint most, a mozgás ellen! Mese nincs: KALANDRA FEL! A sport nem csak kalóriát, vagyis testzsírt von el a szervezettől, azt átalakítva energiával tölt el. Boldoggá, és ha kitartasz, büszkévé is tesz, ami átsegít a fogyókúra buktatóin.

Első és legfontosabb alapszabály, akár enyhén, akár súlyosan elhízott vagy, hogy kövesd a fokozatosság elvét. Ha a diétád mellett a meg szokott testmozgásodat szeretnéd fokozni, vagy a repertoárt bővíteni, akkor nem lesz nehéz dolgod. De ha most állsz fel a kanapéról és a mozgással kapcsolatban pusztán végig szenvedett tornaórák rémképei villannak be, akkor kövesd a tapasztaltabbak jó tanácsait, és kezd kisebb terheléssel, apránként emelve a sporttal töltött időt és a terhelést is!

Kezd a sportolást napi fél óra plusz sétával, biciklizéssel, vagy ha teheted, úszással. Ezzel nem csak kellemes élményeket szerzel, hanem beindítod az anyagcserédet, és ami ennél is fontosabb, hozzászoktatod magad egy új rutinhoz! Míg rutinná válik életedben a mozgás, figyeld a tested jelzéseit. Elsősorban a pulzusodat, aminek alaphelyzetben 60-90 ütés/percnek kell lennie, mielőtt fokozott testmozgást végeznél! Akármilyen testmozgást végzel, a pulzus számod emelkedni fog, ám ennek biztonságos tartományban kell maradnia. 


Fokozatosság és rendszeresség


Hihetetlenül fontos, hogy ne csak fokozatosság, de a rendszeresség is jelen legyen az edzés tervedben! Ahhoz, hogy mentálisan és fizikailag is képes legyél hosszútávon kitartani, meg kell erősödnöd. Ezért amíg a séta, a biciklizés nem válik kellemesen és nem letaglózóan fárasztóvá, addig tartsd is ezt a szintet. Ennyi idő pont elég lesz ahhoz, hogy ízületeid is fokozatosan hozzászokjanak a megnövekedett terheléshez.


Soha ne feledd: minden ember lefogyasztható, nincs kivétel


Pusztán abban vannak különbségek, hogy sikerül-e a megtalálni a könnyű, járható utat, vagy konokul mész a magad feje után, és tespedsz tovább, vagy változtatsz az életmódodon. Ha eljutottál odáig, hogy ha nem is öröm, de nem teher számodra a mozgás, nézz alaposan körül, milyen lehetőségeid lennének arra, hogy többet, vagy szakember segítségével jobban mozoghass. Személyi edző segítségével kipróbálhatsz ízületeidet kímélő, de hatékony mozgásformákat, mint például ellipszis tréner, taposógép, gumiszalagos feladatok, stb. Ahogyan nő az izomszövet aránya, úgy egyre könnyebben és jobban fogsz karcsúsodni, javul az állóképességed, a tüdő kapacitásod, és az önbecsülésed. Akkor is boldogabban kelsz majd fel reggel, ha az izomláz nehezíti a dolgodat. Hiszen tudhatod, ugyan nehéz utat választottál, de ha célba érsz, annál csodálatosabb érzés nem sok van a világon! Túlsúllyal mozogni igazi kihívás. Aki nem kapta meg a sport szeretetét gyermek korában, annak minden nap, minden séta, minden edzőterembe induláskor bizony le kell győznie önmagát, a kétkedést hitté kell formálnia és ez embert próbáló küzdelem. Tudatosítsd magadban! Minden megtett lépésnél, gondolj arra, hogy jót teszel a testeddel. Gondolj arra, mekkora előrelépést jelent ez, ami kihat majd az egész életedre, ugyanis ha abbahagyod a fogyókúrát, de megmaradsz az edzéseknél… mondanom sem kell!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL