FÉSZEK

Szuper hármas az irodában: hangok, illatok, látvány

Szerző:
Szabó Anna
Bármilyen érdekfeszítő is a munkád, időről időre adódnak bosszúságok, kellemetlenségek. Ideges, feszült hangulatban pedig kevésbé hatékony a munka, és könnyebb hibázni.

 

Ha gyakran kerít hatalmába a feszültség, Ideje hát egy kicsit pihenni, kikapcsolódni, vagy egyszerűen átgondolni a berendezés kellékeit. Lehet, hogy elegendő átülni egy kényelmes karosszékbe, és nyugodtan végiggondolni, elemezni a problémát.

Ennél megnyugtatóbb, ha meggyújtunk egy illatos gyertyát, megszólaltatunk valamilyen halk zenét, elnézegetjük a kedvenc képünket vagy a család fotóját, és néhány pillanatra elfeledkezünk arról, hogy munkahelyen vagyunk.

 

Az első praktika

Egyszerű és alig megmagyarázható dolgok, látszólag apróságok is képesek tökéletesen megnyugtatni egyeseket. Olykor elegendő ehhez a kedven ékkő, egy csiszolt kristály vagy egyszerűen egy sima kavics forgatása, morzsolgatása az ujjaink között. Másokat önhipnózisszerűen nyugtat a zsenília- vagy bársonyhuzatú szék, párna simogatása.

Vannak, akiket nem a kedvenc anyag felületének tapintása, hanem látványa nyugtat meg. Ehhez elegendő elhelyezni a munkakörnyezetben az adott anyagból készült egy-két tárgyat. A természetes anyagok kedvelőire pozitívan hat a nyers gyapjú, a csak viaszolt felületű fa, a csomós vesszőfonat. Aki a sima felületet szereti, azt a tompán csillogó rozsdamentes acél, a makulátlan asztallap, a fényes parketta látványa andalítja el és tartja fenn lelki egyensúlyát.

Illatok

Az aromaterápia vitathatatlanul jótékony hatásainak kevesen tudnak ellenállni. Ma már semmi kétség afelől, hogy az illatok önmagukban is képesek erőteljesen befolyásolni az ember fizikai és mentális állapotát. A virágillatok szinte megédesítik a levegőt, a természet közelségének megnyugtató érzését közvetítik. A könyvek, iratok mellett elhelyezett kis tartóban egy csipetnyi levendula, néhány rózsaszirom vagy potpurri (illatos növényi részek keveréke) kellemes közérzetet kelt.

A feszült idegállapot, a nehéz szellemi munka okozta kimerültség eredményesen oldható többféle természetes illóolaj elpárologtatásával a szoba légterében. Ehhez elégséges lehet meggyújtani egy illatos gyertyát, egy-két csepp illóolajat cseppenteni a speciálisan erre a célra árusított párologtató edénykébe, vagy bármilyen más tálkába, amelyet azután a fűtőtestre, fűtőcsőre helyezünk. A légnedvesítő párologtatóba is cseppenthetsz illóolajat.

 

Harmadik támaszod

A hangok kétségtelenül lehetnek rendkívül zavaróak is, főleg ha kivédhetetlenül és dübörögve törnek be valahonnan kívülről a csendesnek hitt munkasarokba. Szerencsére ezzel ellentétesen, megnyugtatóak és a gondolkodást serkentőek is lehetnek az ízülésünknek megfelelő ritmusú és erejű, s ami a legfőbb általunk szabályozható akkordok.

Sajnos a hangok természete olyan, hogy elszigetelni sokkal könnyebb ott, ahol keletkeznek, mint abban a helyiségben, ahová hívatlanul betörnek. Ezért a szomszéd szobában működtetett rádió vagy televízió zaját ott kell tompítani a falak szigetelésével (utólag például faliszőnyeggel, lambériával), és nem a dolgozószoba felől. Nagyszerűen elnyeli a hangokat a mennyezetig érő és telepakolt könyvespolc, különösen, ha mögötte szivacstapéta vagy parafaborítás van. A bejárati ajtót nem könnyű szigetelni. A leghatásosabb a dupla ajtó, vastag párnázattal.

Akit zavar a ház többi lakójának járkálása, zörgése, az szigeteltesse alaposan a födémeket is. Ezenkívül ajánlatos leteríteni puha szőnyegeket, és vastag, ellenálló textil csúszásgátlókat ragasztani a lépcsőfokokra. Az ablakok és ajtók elé helyezett függönyök is csendesebbé teszik a lakást.

Sokan a halk háttérmuzsikát kifejezetten megnyugtatónak tartják munka közben. Először próbáljuk ki, hogy valóban tudunk-e intenzíven dolgozni a mégoly kellemes zene mellett, és ha kényszerűen más is hallja, velük is beszéljük meg a dolgot. A CD-lejátszó vagy a rádió ezután természetes tartozéka lehet irodánknak. Aki csak teljes csendben tud igazán alkotni, annak sem tilos néha felfüggeszteni a munkát (különösen, ha már unja), és meghallgatni egy-egy szép zeneszámot, még akkor is, ha nem maga kapcsolta be, hanem kívülről szűrődik a dolgozószobájába.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL