GYERMEK

Nyaralás kisgyerekkel

Szerző:
Szabó Anna
Nyáron a legtöbb család útra kel, hogy hosszabb-rövidebb időt töltsön valahol a hétköznapi rutintól távol, ahol lustálkodva, vagy épp aktívan pihenhetik ki az egész éves fáradalmakat. Kisgyerekkel azonban az utazás sem egyszerű, számtalan dolgot kell előre átgondolnunk.

 

Itthon, vagy külföldön?


Az úti cél természetesen nagyban függ a család pénztárcájától is, de ettől fontosabb szempont, hogy milyen idős gyermekkel akarunk elindulni. A magyarok által kedvelt közeli országokba nagyon sok kisgyermekes család utazik nyaranta, és általában baj nélkül, kellemesen töltik el a szabadságukat. Mégis javasolható, hogy 2 éven aluli babával maradjunk inkább országon belül. Ennek praktikus okai is vannak, hiszen az ilyen picik még nehezebben tolerálják az utazás kényelmetlenségeit, nem igazán lehet programot csinálni velük, 24 órás felügyeletet igényelnek, és hirtelen lépnek fel náluk a különféle vírusos megbetegedések, márpedig külföldön lényegesen nehezebb orvosi ellátáshoz jutni, mint idehaza. Ezeken kívül azt is figyelembe kell vennünk, hogy ők még védtelenek a fertőzésekkel szemben, az immunrendszerük gyenge, a védőoltásaik is hiányosak lehetnek. Az utazás előtt javasolt védőoltások (pl. hepatitis A, B, hastífusz ellen) egy részét sem kaphatják meg, márpedig ezek a fertőzések könnyen bekerülhetnek a szervezetükbe egy kisebb horzsolás által is. A kisgyermeknek néhány évig még tökéletesen mindegy, hol nyaral, hiszen pár hónap múlva úgysem emlékszik a nyaralásra, felesleges tehát egy betegséget kockáztatni, vagy csupán több száz kilométeren át „törni” őt egy külföldi nyaralás kedvéért.

Ha azonban valaki mégis a határon túlra vágyik, és úgy dönt, hogy belevág kisgyermekkel is, már legalább 2 hónappal a tervezett utazás előtt keresse fel a gyermekorvost! Ekkor ugyanis még van idő és lehetőség egyeztetni arról, hogy az adott országban mely betegségektől kell tartani, milyen óvintézkedéseket célszerű betartani, és milyen védőoltásokat kell beadni.


Csak óvatosan!


Kisgyermekkel külföldre utazni nem kis vállalkozás a családtól, ezért időben el kell kezdeni a szervezést. Már az úti cél kiválasztásánál legyen elsődleges szempont a gyermek, hogy még véletlenül se „keveredjünk” olyan országba, ahol rá nézve veszélyes vírusokat lehet elkapni. Az utazás közben leggyakrabban fellépő megbetegedés minden korosztályban a hasmenés, hányás. Ez részben azért van, mert sokféle vírusos eredetű megbetegedésnek lehetnek ezek a tünetei, részben pedig azért, mert az étellel, itallal sok kórokozót vihetünk a szervezetünkbe, ha nem tartjuk be a megfelelő higiénés szabályokat. Alapvető például, hogy idegen országban ne fogyasszunk félig átsült, vagy nyers húsokat, halakat, de a salátákkal, zöldségfélékkel is vigyázni kell, mert a leveleik ráncaiban könnyen megbújhatnak a kórokozók. Ha tudjuk, hogy az adott országban nem biztonságos a vízfogyasztás (mert az ivóvíz minősége számunkra nem megfelelő), akkor fordítsunk különös figyelmet arra, hogy semmilyen úton ne kerüljön a szervezetünkbe a palackozott vízen kívül más folyadék. Gondoljunk a fagylaltra, jégkockára is, de pl. a mosakodáskor, fogmosáskor, vagy akár csak egy cumi leöblítésekor sem tanácsos csapvizet használni.


Ha már bekövetkezett a baj, és a gyermek megbetegedett, hány, és/vagy hasmenése van, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljük a kiszáradást! Ez otthoni körülmények között sem egyszerű, de rendkívül fontos, mert a kisgyerekek a folyadékvesztéstől igen gyorsan súlyos állapotba kerülhetnek. Megelőzhetjük a kiszáradást, ha a gyermekkel kiskanalanként (hiszen többet egyszerre valószínűleg nem bír lenyelni) folyadékot itatunk. Az evés ilyenkor nem annyira fontos, mint a folyadékbevitel, ugyanakkor sós (de nem olajos!) rágcsálnivalók fokozhatják a szomjúságérzetet, és valamelyest pótolhatják az elveszített sót. (Hányás ellen segíthet kevés, hűtőhideg kóla, kikeverve belőle a szénsavat.) A kiszáradás első jelei, ha a gyermek bőre száraz tapintású, nyelve is száraz, szemei karikásak, bágyadt, gyenge, aluszékony. E tüneteket észlelve azonnal kérjünk orvosi segítséget!


Mi kerüljön a gyógyszeres táskába?


A lázcsillapító, lázmérő, sebfertőtlenítő, steril gézlap, sebtapasz és a hozzá szükséges olló, csipesz valószínűleg senkinek nem marad ki az úti patikájából. Érdemes még hozzá tenni hányás, hasmenés esetére vízben feloldható sókeveréket, mely segít megakadályozni a kiszáradást, valamint allergia elleni szereket az esetleges rovar-, vagy medúzacsípések okozta irritáció csökkentésére.

Mivel távoli országokban egészen más a napsugarak beesési szöge, mint hazánkban, fokozottan kell ügyelni a napvédelemre is. Ezért legyen nálunk elegendő, magas faktorszámú naptej, de napozás utáni bőrnyugtató gél, vagy leégésre való szer is. Ezek a legalapvetőbb gyógyszerek, melyeket mindig (a repülőn is) célszerű magunk mellett tartani.


Mivel utazzunk?


Aki autóval vág neki a nagy utazásnak, annak azért van valamelyest könnyebb dolga, mert nagyjából azt visz magával, amit akar. Igaz ugyan, hogy a hely így is korlátozott, de legalább cipekedni nem kell. Busszal, vonattal, netán repülővel utazni már jóval alaposabb átgondolást igényel, hiszen ott kell lennie mindennek, ami fontos, de gondolni kell az esetleges átszállásokra és a szállóhelyhez történő eljutásra is.

Kétévesnél nagyobb gyermekkel már viszonylag egyszerű az utazás, mert ő már szépen ül a helyén, és valószínűleg érdekesnek tartja a táj, vagy magának a közlekedési eszköznek a látványát. A kisebbek esetében külön gond lehet, hogy milyen eszközben szállítsuk őket. A babakocsi jól jöhet átszálláskor, de gondoljuk át, lesz-e elegendő hely a közlekedési eszközön a tárolásához? Nem árt tudni, hogy tömegközlekedési eszközön tilos a babát babakocsiban szállítani, még akkor is, ha az befékezhető, és rendelkezik biztonsági övvel. Egy esetleges ütközés során ugyanis a babakocsi babával együtt repülhetne ki a járműből, ami végzetes következményekkel járhatna.
Ezek miatt célszerűbb valamilyen hordozó eszközt választani. A testre köthetők (hordozókendő, mei-tai, stb.) biztonságosak, ám kánikulában, vagy hosszabb útra nem feltétlenül kényelmesek. (Hiszen egész nap mégsem lóghat rajtunk a baba.) Az autós hordozó, mózeskosár kellemes utazást biztosít a babának, de nehezen kezelhető, mert nagy a súlya, és viszonylag nagy helyet foglal. Mindenki a saját igényeihez és a közlekedési eszköz adottságaihoz mérten válasszon hordozó eszközt kisbabája számára!


Mit vigyünk?


Hosszabb útra úgy érdemes a kézipoggyászt összeállítani, hogy benne legyen minden, ami kellhet. Így pl. kánikulában is legyen kéznél egy pulóver, zokni, kis takaró, mert a klímával ellátott közlekedési eszközökön olykor túlságosan hideg van.

Mivel a hazai tömegközlekedési eszközök hagynak kívánnivalót maguk után, ami a tisztaságot illeti, legyen nálunk elegendő törlőkendő (fertőtlenítős is), papír WC ülőke, és tiszta víz, kézmosáshoz is.

Nagyobb gyerekek számára csomagolhatunk szendvicseket (ne legyen bennük romlandó étel!), nem lesz bajuk attól, ha egy napig nem esznek meleg ételt. A kisebbek azonban, ha még tápszert esznek, fokozott óvatosságra intenek. A tápszert külön-külön cumisüvegekbe, otthon adagoljuk ki, meleg vizet pedig termoszban vihetünk hozzá. Ugyanazt a cumisüveget utazás közben ne használjuk fel kétszer, mert biztosan nem tudjuk jól megtisztítani! Ne feledkezzünk meg az ivóvizes cumisüvegről sem, és a biztonság kedvéért tehetünk be egy plusz, üres cumisüveget is.

Félévesnél fiatalabb babával, ha nem muszáj, ne induljunk útnak tömegközlekedési eszközzel, mert ők még jóval fogékonyabbak a fertőzésekre!

Jó utat, kellemes időtöltést mindenkinek!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL