ÁLLATI CUKISÁGOK

Kutya meleg van!

Szerző:
Szabó Anna
Újszülöttnek minden vicc új - ahogyan az első kutyás gazdiknak is mindenhelyzet új és új problémát vethet fel. Nézzük mi az, amire nyáron különösen érdemes figyelni, hogy kedvencünk jól érezze magát.

 

Ahogyan a hőmérő higanyszála kúszik egyre feljebb, úgy lesz kedvencünk számára is egyre megterhelőbb elviselni a meleget. Náluk is érvényes, hogy a babák, az idős kutyák, és a betegségtől legyengültek rosszabbul viselik a kánikulát, így érdemes információkkal előre felkészülni a hőségre.
Az első és legfontosabb, hogy teremtsük meg a feltételeit annak, hogy soha
ne legyenek a tűző napon az állatok. Soha ne hagyjuk őket az autóban, még lehúzott ablak mellett sem - ugyan ezt a nyári hőségriadó plakátjain olvashatjuk legtöbbször, mégis azt mondom, az év többi részében se tegyük! Hiszen feltörhetik értük az autót, és ha szerencsénk van, vásárolhatjuk vissza kedvencünket - és ennél rosszabbra gondolni, sem merek!

Az első számú rémség a nyári hónapokban a hőguta


Ezt is jobb megelőzni, mintsem orvosolni a bajt. Gondoskodjunk róla, hogy a kutya a nap minden órájában találjon magának árnyékot, ha lehet, árnyékos helyen hagyjunk elől egy kiskádban, műanyag ládában vizet, ami nem tud felforrósodni, hogy ebben megmártózhasson. Lakásban tartott kutyák esetén árnyékoljunk, ha nincs légkondink, illetve helyezzünk vizes törölközőt, esetleg vizes rongyszőnyeget olyan padlóra, aminek nem árt. Tanítsuk meg neki, hogy ezen elnyúlva hűsítheti magát. Ennek legkönnyebb módja, ha ezen adunk neki jutalom falatokat úgy, hogy a markunkban tartjuk az illatos finomságot, és hagyjuk hosszú perceken át, hogy küzdjön érte. Előbb utóbb rájön, hogy a nedves törölköző bizony hűsít.


Ugyanezt megtehetjük, ha kedvencünk túlhevült. Tekerjük nedves törölközőbe, esetleg irányítsuk rá a ventillátort! Nagyon fontos, hogy extrém esetekben ne próbálkozzunk otthoni praktikákkal, mert az idő ellenünk dolgozik, hívjuk azonnal az állatorvosunkat, esetleg az ügyeletet, és jelezzük, elindultunk egy sokkos kutyával, készüljenek az érkezésünkre! Minden perc számíthat! Fontos tudni, hogy amennyiben átesünk a ló túloldalára a kutya hűtésével - pl. hideg víz itatása, jégkrém adása, hideg vizes fürdő -, azzal szintén bajt okozhatunk. A hirtelen hideg hatás megterheli a vérkeringést és a szívet, okozhat felsőléguti megbetegedést, sőt a hirtelen összehúzódott vérerek lassítják is a lehűlést, így tovább marad a kutya életveszélyben. Mindent összevetve a megelőzés célra vezetőbb!


Vigyázat, élősködők!


A meleg idő beálltával kedvenceink fokozottan vannak kitéve a különféle élősködők támadásainak. Bőrük és szőrtakarójuk tisztasága és egészsége sok bajtól megóvja őket. A rendszeresen kozmetikázott szőr megfelelően szigetel, így a melegebb hónapokban kérjük meg kozmetikusunkat, hogy az eb szőrének igényeihez mérten készítse fel a kutyát a nyárra! Szőrtelen, vagy nagyon rövidre nyírt egyedek esetében gondoskodjunk napvédelemről, hiszen ők is könnyen leéghetnek! A nyári hónapokban fokozottan figyeljünk és védekezzünk a bolhák, kullancsok ellen, de tartózkodási helytől függően - pl. haszonállatok mellett - védjük a kutyát is a legyek támadása ellen!
Meg kell említenünk a meleggel együtt megjelenő atkákat és gombákat is. Ha Bodri kutyánk feltűnően vakarózik, és a bundája átvizsgálása után nem látunk élősködőket, akkor forduljunk állatorvoshoz, akinek számos ötlete és kérdése lesz majd. Fontos, ha vírus, gomba vagy baktérium okozza a tüneteket, mihamarabb kezelni kell a négylábút, mielőtt a tünetek elhatalmasodnak! Hiszen néhány alapos fürösztés, és ha jó szert kaptunk, hátunk mögött tudhatjuk a bajt!


A nyár közepétől számítanunk kell a toklász megjelenésére is


Az a cseppnyi kalász komoly bajt tud okozni, így tartsuk távol a kertünktől! Azok a szerencsés kutyák, akik rendszeresen sétálnak, túráznak, előbb utóbb sajnos begyűjtik. Ekkor, ha időben megtaláljuk, szedjük ki és ne dobjuk el, mert egy másik kutya újra összeszedi, vagy jövőre kinő! Ha a toklásznak csupán a teteje látszik, és már nem tudjuk megfogni, akkor irány az állatorvos, aki szakszerűen eltávolítja.

Tetszik vagy sem, a kutya tartás bizony felelősség és csak utána móka! Nyári sorozatunk következő cikkében folytatjuk a nyárra érvényes jó tanácsainkat.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL