KÖZÉRZET

Rossz hír az allergiásoknak

Szerző:
Szabó Anna
Rossz hír a városban élő allergiások számára: egész Európában növekszik a levegő pollenkoncentrációja, évente átlagosan három százalékkal. Úgy tűnik, a természet mindezt a mi érdekünkben teszi.


Laborkísérletek és szabadtéri vizsgálatok alapján ugyanis bebizonyosodott: minél szennyezettebb a levegő, annál gyorsabban növekednek a növények. Talán ez a természet válasza a civilizációs ártalmakra, hiszen a bujább vegetáció több széndioxidot vesz fel, és több oxigént termel a levegő megtisztítására.

Német szakértők 13 ország adatait elemezve megállapították, hogy a városi területeken évente átlagosan három százalékos, a vidéki területeken évente egy százalékos a pollen koncentráció átlagos növekedése, ám a számok a klímaváltozás miatt valószínűleg tovább emelkednek.

„Az enyhe időnek köszönhetően ráadásul meghosszabbodik a pollen szezon, s új növényfajok is megjelentek a térségben. A térségben a pollen allergiások aránya már így is 25 százalék, de a körülmények hatására ez az arány várhatóan egyre magasabb lesz” - fűzi hozzá Prof. Dr. Nékám Kristóf, a Dr. Rose Magánkórház allergológusa és immunológusa. A városlakók helyzetét rontja a települések sűrű beépítettsége is, mivel ez további hőmérsékletemelkedéssel jár. A városban élő pollen allergiások felső légúti terheltsége önmagában is nehezen kezelhető, de ezt tovább súlyosbítják a légszennyezettséghez kapcsolódó tünetek. „Az allergiaterheltség becslésénél a jövőben egyre több tényezőt kell figyelembe vennünk” – folytatja Nékám professzor – „mivel nem maguk a pollenek okozzák a tüneteket, hanem azok az anyagok, melyeknek hordozói.”

Akinél bizonyos tünetek – szemviszketés, könnyezés, orrdugulás, tüsszögés, orrfolyás, megmagyarázhatatlan köhögések, teljesítmény csökkenés, éjszakai felébredések jelentkeznek, s ráadásul az évnek nagyjából mindig ugyanabban a szakában, mindenképp forduljon allergológushoz. „A megfelelő kezeléssel ezek a kifejezetten kellemetlen tünetek szinte teljesen visszaszoríthatók, főképp, ha legközelebb már az allergia szezon előtt elkezdjük alkalmazni őket.” – mondja Prof. Dr. Nékám.

 

Óvintézkedések

Az allergiásoknak persze nem is kell említenünk, hogy szezonban lehetőleg minél többet tartózkodjanak zárt helyen és ne aludjanak nyitott ablaknál. Fontos azonban, hogy gépkocsiban is felhúzott ablakkal utazzanak, használják inkább a légkondicionálót (melyet rendszeresen szervizeltetni kell). A nyaralás megtervezésénél is érdemes figyelembe venni az adott régióban virágzó növényeket, a legideálisabb célpont a magas hegyvidék, és tengerpart. A fűnyírást semmiképp sem az allergiás családtagra hagyjuk, és napozni sem tanácsos a fűben közvetlenül a nyírás után. Az ágynemű szellőztetése helyett jobb megoldás a gyakori huzat csere. Hajukból és orrjáratukból naponta mossák ki a polleneket, s az orrmosáshoz langyos, esetleg enyhén tengeri sós vizet használjanak.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL