UTAZÁS

Bizarrabbnál bizarrabb úti célok

Szerző:
Szabó Anna
Egy utazás, nyaralás során érdekes dolog bepillantást nyerni a helyiek nyüzsgő életébe. Feltéve, ha úti célunk nem egy kihalt falu, ahol nem vár más, csupán a megoldatlan rejtély és borzongás! Félelmetes csupán belegondolni is, hogy egy egész falu, mintegy kétezer ember tűnik el hirtelen.

 

Egy elnéptelenedett halászfalu titka


Tudósok előtt a mai napig rejtve maradtak az okai a titokzatos, inuitok lakta település elnéptelenedésének. Így vált a hátborzongató helyek szerelmeseinek úti céljává a kanadai Anjikuni-tó partjainál fekvő, elnéptelenedett egykori inuit település. A múlt század elején még sűrűn lakott kis halászfalu az itt élők nyüzsgésétől volt zajos. Lakói szívesen fogadták az idetévedőket, vagy az errefelé portyázó prémvadászokat. Mígnem 1930-ban, egy novemberi napon ide érkező férfi üresen találta a várost. Sem az utcákon, sem a házakban sem a tengerparton nem volt egy teremetett lélek sem. Ami az egészet még kísértetiesebbé tette, hogy a legtöbb helyen még parázslott a tűz a házakban, tehát lakói nem sokkal a férfi érkezése előtt még otthonaikban voltak. Természetesen a kiérkező hatóságok azonnal vizsgálódni kezdtek, és megdöbbentő dolgokat tapasztaltak. Az itt élők nyom nélkül hagyták maguk után szeretett utcáikat - sem a városban, sem a környékén nem voltak lábnyomok. A halászok jószágai, ahogyan a kutyák is, mind holtan feküdtek a helyeiken és láthatóan szinte éhen haltak. Ezzel szemben a házakban érintetlenül álltak a fazekakban és korsókban az oda készített elemózsiák.


Számtalan elmélet született, miért vándorolhatott el mindenki, bele értve a nőket, gyerekeket és aggastyánokat is, de hihető magyarázattal, kézzelfogható bizonyítékkal senki nem szolgált eddig. Természetesen az ufó rajongók ufó inváziót sejtenek a lakók eltűnése okán, de bizonyíték erre sincs. Így maradt egy nyitott kérdés, ami sokakat vonz ide. Ha bárki úgy döntene, hogy a Kazan-folyó eme hátborzongató környékére kirándulna, tegye meg bátran. A Rejtélyes inuit falu mellett a természet páratlan szépségével találja szembe magát, szervezett kenu túrákon garantált az aktív kikapcsolódás, de a végtelen csendben garantált a kellemes pihenés is.


Egy körbefalazott város a városban


Sokak számára a városi forgatag ugyanolyan rémisztő lehet, mint egy kihalt település. Nekik a múlt század elején okozhatott volna sokkos élményt a mára gondosan restaurált Kowloon Walled City. A hely nevéhez híven egy körbefalazott város a városban, vagyis Hong Kongban. Már a hely kialakulása sem szokványos, eredetileg falai egy katonai erődítményt határoltak, míg a második világháború idején fordult a kocka, és a lakosság elfoglalta. Erre senki nem volt felkészülve, a városka lakói így nem tartoztak senki irányítása alá, ennek köszönhetően totális anarchia lett rajta úrrá.


Ennek az extrém „falvárosnak” a határait egy mintegy négy méter magas kőfal adta. Valami különös módon a falakon belül hatalmas tornyokat építettek, minek következtében a helynek bizarr futurisztikus hatása lett, de különös varázsát lehetett még tovább fokozni. A szorosan, szinte egymásra épített házak sötét kis sikátorokká zsugorították az utcákat, ahol alig volt világítás, és a különös képet a csatornarendszer kezdetleges volta orrfacsaró szagokkal is tovább fokozta. Ugyan a Hong Kongot ért megszállás előtt is éltek már civilek az erődben, de nekik is vállalni kellett a katonai lét minden komfortot nélkülöző stílusát, alig 23 négyzetméteres kis lakásokban éltek itt a népek. Az ennél nagyobb terek kiváltságnak számítottak, alig 40 százaléknyi lakás volt ennél valamivel nagyobb. A japán megszállás után hirtelen megnövekedett népesség ugyan próbálta folytatni a háború előtti csendes, békés életvitelét… Sokan kihasználták, hogy sem a kínai, sem pedig a brit kormánynak nincs felügyeleti joga a falakon belül. A „bűnös városban” elszabadult az anarchia, aminek köszönhetően Kowloont sokáig olyan helyként emlegették, ahol minden legális volt. De ahogy várható volt, ezt is lehet tovább fokozni, 1950-70 között a kínai triád - kihasználva a kormányok tehetetlenségét - irányítása alá vette az itt lakók életét.


Virágzott a drog, a szerencsejáték és a prostitúció egészen a 80-as évekig, amikor a kínai kormány megelégelte az áldatlan állapotokat és döntött: Kowloon 33 ezer lakosát evakuálja, majd a helyet a földdel teszi egyenlővé… 1995-ben ért véget a rémálom, és kezdődött új időszámítás! Átadták az érdeklődőknek a 31 ezer négyzetméteres Kowloon Walled City Parkot, amely magában foglal néhány régi emléket, ugyanakkor tökéletes kikapcsolódást nyújt sétaútjaival és kertjeivel az ide látogatóknak. Így váltak a kis sötét sikátorok emlékhellyé azoknak, akik egykor itt élték mindennapjaikat, és így ad bepillantást nekünk a kis sikátorok semmibe veszett sikolyainak, a bűn utcáinak világába immáron a teljes biztonság luxusával együtt.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL