FÉSZEK

A szép szőnyeg titka

Szerző:
Szabó Anna
A szőnyeg az egyik legfontosabb tárgy a lakásban. Otthonodat öltözteti, melegséget, harmóniát áraszt. Ám sokat kell bírnia, ahhoz, hogy ne rontsa el az egész szoba összhatását!


Kezdjük rögtön az elején, mármint, az új szőnyegnél! Bármily meglepő, az a legjobb, ha egy-két hónapig nem porszívózod, megvárod, amíg betaposódik, később hetente takaríthatod. A legpraktikusabb még mindig a rongyszőnyeg, hiszen ezt elég bedobni a mosógépbe.

Folteltávolítás kiskáté

Leggyorsabban és –hatékonyabban ásvány- vagy szódavízzel lehet kivenni a foltot, de csak, ha friss. Önts egy keveset rá, néhány percig hagyd rajta, azután száraz ruhával óvatosan itasd fel.

Ha már régi, beszáradt foltot találsz a szőnyegen, két evőkanál mosószer, három evőkanál ecet és egy liter meleg víz keverékével csodákat művelhetsz. A foltot kend be ezzel az eleggyel, majd szárítsd fel néhány perc után. Ha ez sem segít, száradás után kezdd elölről, de amint bekented egy puha kefével dörzsölt is át – de csak gyengéden! Szárítsd meg, és kész!

A kiömlött folyadékot száraz frotírtörölközővel itasd fel, de ne dörzsöld, mert ezzel csak elmaszatolódik, vagy még jobban belemasszírozod. Gyengéden haladja folt szélétől a közepe felé, ne dörzsöld, mert csak mélyebbre kerül a nem kívánt folt, és még meg is nőhet. Folttisztítót megint csak száradás után használj.

A kiégett szőnyeg sem a világ vége, még ezt is meg lehet menteni. Borotvapengével vagy csipesszel távolíts el néhány szálat máshonnan, majd pillanatragasztóval rögzítsd a kiégett részre. Ezt követően helyezz rá papírtörlőt, arra pedig nehezéket, például könyveket. Hagyd így legalább egy napig, míg a szálak újból a szőnyeghez tapadnak.

Sokak rémálma a gyertya, de ezt is el lehet tüntetni. Szükséged lesz itatósra, vagy más jó nedvszívóképességű papírra. Tedd a folt fölé és alá, majd vasald át gyenge fokozaton. Rövid időn belül a viasznak át kell ragadnia a papírral.

 

Kunkorodik, molyos, megkopott…

A felkunkorodott szőnyegszélek nemcsak csúnyák, de balesetveszélyesek is. Jó megoldás lehet a benedvesített, majd fonákján kis időre rögzítve tárolás. Száradás után elvileg a sarkok és a szélek kiegyenesednek. Ha nem, akkor ugyanezt ismételd meg úgy, hogy bútorenyvet kensz a fonákjára és úgy rögzíted. Talán még egyszerűbb megakadályozni ezt a problémát, ha minden sarkába erős, háromszög alakú gumidarabot varrsz.

Még mindig gyakori probléma a moly, amivel már nem sok mindent tudsz tenni, de további szaporodásukat mindenképpen meg kell akadályoznod – különben jobb, ha felkészülsz a szőnyeg- és ruhacserére. Boríts a szőnyegre nedves ruhát, majd vasalj rá. Ezzel tulajdonképpen kigőzöld belőle a molypetéket, amik a forró hő hatására elpusztulnak.

Sokan kedvelik a természetes anyagú szőnyegeket – joggal. Azonban ezek gyakran foszlani kezdenek a széleken, ami aztán gyorsan nagyobb kárba fordulnak. Ezt is érdemes mielőbb kijavítani, de varrás helyett pillanatragasztót érdemes bevetni: amellett ugyanis, hogy könnyebb a használata, nem hagy nyomot, ha van egy kis kézügyességed.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL