GASZTRO

Füstölt hús és káposzta

Szerző:
Szabó Anna
Rögtön az ír ragu után a „bacon és káposzta” a leghagyományosabb ír kaja.
Legtöbbször petrezselyem- vagy mustárszósszal tálalják, főtt krumplival, és répával. (Amint észre is lehet venni, ez nem az a „bacon”. Az íreknél minden tartósított, feldolgozott disznóhús, a füstölt sonka, a tarja, mind „bacon”.


Hozzávalók:

1 kb. másfél kilós füstölt hús (sonka, tarja)
1 kis fej káposzta, negyedelve, torzsa nélkül
petrezselyemszósz, vagy mustárszósz a tálaláshoz
főtt krumpli

a petrezselyemszósz:

4 evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
1/4 csésze a sonka főzőlevéből
1/4 csésze forró tej
só és frissen őrölt bors
1/2 csésze frissen aprított petrezselyem

és a mustárszósz:

2 evőkanál vaj
1 kis fej hagyma, fölkockázva
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
2 evőkanál „magos” mustár
2/3 csésze száraz fehérbor
1 1/4 csésze a sonka főzőlevéből (lehet, hogy a végén több kell)
1 pohár sör (ha lehet barna és világos sör keveréke)
só és frissen őrölt bors


Elkészítés:

1. Tegyük a sonkát egy nagy lábosba, és fedjük le hideg vízzel. Lassan forraljuk föl, aztán fedjük le, és vegyük kicsire a lángot. Főzzük, néha habozzuk le, körülbelül másfél óráig (fél kilónként fél óra), ha a villát beleszúrva puha a hús, akkor kész.

2. Körülbelül húsz perccel az előtt, hogy a hús elkészülne, adjuk hozzá a káposztát. Főzzük 15-20 percig, amíg a káposzta meg nem puhul (de még nem lesz szétfőtt). Rakjuk a sonkát tálra, és hagyjuk egy kicsit hűlni fölszeletelés előtt. Öntsük le a káposztát. (Ne felejtsük, kell a levéből a szószokhoz). Ezt is rakjuk a tálra.

3. A húst fölszeletelve, a káposztával tálaljuk, krumplival és a szószokkal.
4-6 adag


A petrezselyemszósz

Egy kis edényben lassú tűzön olvasszuk föl a vajat. Fokozatosan keverjük bele a lisztet. Forraljuk egy-két percig. Lassan keverjük bele a főzőlevet, aztán a tejet. Forraljuk föl, keverjük közben folyamatosan, körülbelül öt percig, amíg be nem sűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk, és rakjuk bele a petrezselymet. Folyamatosan kevergetve forraljuk még vagy három percig.


A mustárszósz

Egy kis edényben lassú tűzön olvasszuk föl a vajat. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, hagyjuk őket puhulni. Keverjük bele a mustárt és a bort, forraljuk két percig. Öntsük hozzá a főzőlevet és a sört, forraljuk, legalább 5-7 percig, vagy legalábbis míg a felére be nem sűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk, és forraljuk addig, míg krémes állagú nem lesz.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL