ÁLLATI CUKISÁGOK

Az örökbefogadásról... kicsit másképpen

Szerző:
Szabó Anna
Amikor a leendő gazdi szembesül azzal, milyen kockázattal jár manapság kiskutyát venni, a sok gazdikereső hirdetés kapcsán felmerül bennünk, hogy örökbe fogadjunk egy kutyát. Mivel kicsiny hazánk a felelőtlen kutyatartók büntetlen Mekkája, még jó sokáig változatlan lesz a helyzet és lesz megunt, kidobott vagy épp felesleges szaporulatból született kutya.

 

Felmérve a helyzetet, tehát eljutottunk az örökbefogadás gondolatáig...


És akkor most hogyan tovább? Jó esetben tudjuk, mit szeretnénk, de ekkor sem lesz könnyű dolgunk. A "választék" olyan nagy a gazdátlan kutyákból, hogy könnyű elcsábulni az első menhelyen, vagy gyepmesteri telepen. Ezt elkerülendő, írjunk egy "miben kell passzolnunk listát", amit szem előtt tartva már jó eséllyel megfelelő társat tudunk kiválasztani magunknak.
Sok esetben a leendő gazdi egyetlen kívánsága az, hogy „cuki-fajtatiszta-kölyök-legyen-ingyen-szoba-tiszta-jólnevelt-minden-oltásával-féreghajtva”. Na, ezt ne keressétek se, menhelyen, se gyepmesteri telepen, és húzzátok is le a felét a listáról. Tudom, tudom azt ígértem, segítek, tehát:


A kor


Kölyköt választani csak annak érdemes, aki tudja, mivel jár a felnevelés, tisztában van a kölyök igényeivel és rendelkezik megfelelő tudással, amit átadhat neki - így valóban olyanná tudja formálni, amilyenné szeretné. Aki ezeknek a feltételeknek akár csak egyikével nem rendelkezik, és nem túl elszánt, hogy elsajátítsa, annak - és természetesen a kutyának is - gyötrelmes hónapok következnek. Ugyanakkor, ha a kor nem elsődleges szempont, magunkhoz vehetünk olyan fiatal, felnőtt, esetleg idősebb kutyát is, akivel a béke, a nyugalom, mondhatni a zen költözik otthonunkba. Ne lepődjünk, meg, ha kölyökkutyát örömmel, míg idős kutyát őszinte szomorúsággal adnak át nekünk a menhelyen, ők ugyanis azok, akiket az ideiglenes gazdik, átmeneti befogadók nagyon-nagyon megbecsülnek kedvességükért, nyugalmukért, amit árasztanak magukból.


Fajta tiszta vagy keverék?


Ha a kiválasztott kutyához nem kapunk törzskönyvet, márpedig ez igen ritka örökbefogadáskor, akkor bizony a kiválasztott kutya - bármennyire is hasonlít a fajtájára – keverék kutyának minősül, maximum erősen hordozza a fajta jellegeket, mind megjelenésében, mind viselkedésében. Ezt bizony sokszor nehéz elfogadni, de így van! Ismeretlen szülők utódjai mind keveréknek számítanak! Ám akinek nincsenek tenyésztési ambíciói, annak a 99,9%-ban a fajta jellegeit hordozó Fifike 110%-kal emeli a boldogság szintjét, és mi másért akarna valaki kutyát, ha nem ezért?

Ingyen, de oltva és féreghajtva

Minden egyesület, menhely, gyepmesteri telep más és más "áron dolgozik". Ne azt nézzük tehát, mi, hol mennyibe kerül. Általában az örökbefogadásra váró kutyák oltva, parazita mentesítve, chipezve és ivartalanítva várják a leendő gazdikat!!! Nagyon fontos tudni, hogy ahol ezen spórolnak, ott igencsak hiányosak az állatvédelemmel kapcsolatos tudásaik. Mielőtt neki vágunk a kutyakeresésnek, kérdezzük meg a saját jövendőbeli állatorvosunkat, hogy összesen mennyibe kerülne, ha mi magunk adatnánk be, végeztetnénk el a fentebb felsoroltakat. Meglepően magas költségekre kellene felkészülnünk, ha nem informálódunk előre.


Jól nevelt, szobatiszta


Minden állatvédő szervezet más és más. Kinek-kinek a kutyák, a segítők létszámától és anyagi lehetőségeiktől függően, mások a munkamódszereik. Sok egyesületnél van "személyzet" (értsd ez alatt olyan ideiglenes befogadó vagy gondozó, akinek van ideje és lehetősége megismerni és jellemezni a kutyát), jó esetben, ha szükséges és van rá mód, megkezdik a kutyák rehabilitációját is. Erre feltétlenül kérdezzünk rá, hiszen választottunk lehet egy kultúr angyalka, ám lehet egy hiperaktív kis ördög is. Minek után tisztáztuk, milyen igényeink vannak a leendő tárunkkal kapcsolatban, érdemes felkészülnünk az örökbeadó kérdéseire is. Sokak számára kellemetlen feladat felemelni a telefont és "bemutatkozni". Nos, érdemes tudni, hogy az örökbeadó nem ránk kíváncsi, nem azt szeretné tudni, miből élünk, mikori divat szerint öltözünk. Számukra a kérdés az örökbeadott kutya jóléte és biztonsága.

A legfontosabb kérdések: hol fog élni a kutya? Velünk, a családdal szorosan együtt a lakásban, ahol bejárása van mindenhova, vagy a lakás bizonyos részeit bitorolhatja. Sok kertes házban lakó örökbefogadónak természetes, hogy a kutya kint is, bent is lakhat, attól függően, épp hol érzi jól magát, de a kenneles tartást is érdemes előre tisztázni, ugyanis az örökbeadó - ismervén kedvencét - tudni fogja, alkalmas-e erre. Érdemes előre tisztázni azt is, hogy a kutya kivel fog együtt élni, értve ez alatt a család minden tagját, és az esetleges kutya, cica, vagy egyéb állatfajhoz tartozó társait. Ha idős és/vagy gyermek van a családban mindenképen, kérdezzük meg, ajánlják-e mellé. Érdemes megkérdezni, mivel, hogyan készüljünk a fogadására, hiszen a sétákhoz, az alváshoz szükségesek lesznek bizonyos dolgok és kérdezzünk rá arra is, milyen táppal kosztolt, vagy szed-e bármilyen gyógyszert.


Mikor elmegyünk kiválasztani leendő kedvencünket...


Meséljünk a gondozónak arról, hogyan élünk és nagy valószínűséggel találunk olyan ebet, aki pont úgy szeret lustálkodni, mint mi, vagy épp pont olyan sportos, mint mi. Sokszor felbecsülhetetlenül értékes atléták, hétalvók, vagy nyugis haspókok vannak a falkában, ezt mi egy alkalommal nem tudjuk felmérni, de a gondozók - ismervén őket – tudják, melyik lehet a foltja a mi zsákunknak.

Örökbe fogadni nem könnyű, mégis azt mondom, érdemes. Az örökbefogadott kutyák hipp-hopp teljes értékű tagjai lesznek családunknak. Ha felkészülten megyünk kutyát választani, annak jutalma felbecsülhetetlen: őszinte, semmivel sem összehasonlítható tiszta, feltétel nélküli szeretet.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL