GYERMEK

Ötletek, programok a nyárra gyermekkel

Szerző:
Szabó Anna
A nyár a pihenés, kikapcsolódás, feltöltődés időszaka, de a kisgyerekes családok számára bizony nehézségeket is hoz magával. Egy-két hétre minden intézmény bezárja kapuit, ilyenkor pedig a szülők törhetik a fejüket, hogy mi legyen a csemetével…

 

Állatos táborok


Ha a szülők dolgoznak, biztosan nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy az egész nyarat otthon töltsék a kisgyerekre vigyázva, de talán nem is célravezető örökké egymás társaságát keresni. Felnőttnek és gyereknek egyaránt szüksége van külön töltött időre, különösen, ha korábban már járt a gyermek óvodába, és hozzászokott a gyerekközösséghez, a színes és változatos programokhoz. A leghasznosabb, de korántsem költségkímélő megoldás, ha valamilyen nyári napközis tábort választunk óvodás gyermekünk számára, ahol akár szeptemberig, akár csak egy-két hétig hasznos tudással, maradandó élményekkel gazdagodhat, és nem mellesleg a szülő is nyugodtan végezheti a dolgát.

Nyelvi, sport, kézműves, zenei táborok, se szeri, se száma a fellelhető programoknak. A legnépszerűbbek ezek közül mégis az állatos táborok, ahol a gyerekek természet közelben, állatokkal körülvéve tölthetik szabadidejüket. Ilyen például a kutyás tábor, mely nemcsak állatszeretetre, az állatokkal való bánásmódra, a róluk történő gondoskodásra tanít, de képzett kutyák (elsősorban golden retrieverek) segítségével hozzájárul a gyermek gondolkodásának, mozgásának, problémamegoldásának a fejlesztéséhez. Ezekben a táborokban a résztvevő kutyák úgynevezett segítő állatok, melyek kifejezetten a gyermekek fejlesztésére kaptak kiképzést, türelmük határtalan. Ugyanakkor a személyi állomány is jellemzően fejlesztő pedagógusokból áll, akik megfelelő mozgásos és beszédgyakorlatokkal igyekeznek észrevétlenül fejleszteni a kicsiket.


Szintén közkedvelt lehetőségnek számít a lovas tábor, amelyben az a legjobb, hogy nem kell feltétlenül hosszú időt a lovardában tölteni, és a felnőttek is bekapcsolódhatnak a mókába. Akár 1, vagy félórára is el lehet vinni a gyereket (feltéve persze, hogy a nyár többi részére is van biztosítva felügyelet), hogy kipróbálja a lovaglást, ismerkedjen ezekkel a nagyszerű állatokkal. Anyával, apával együtt lovagolni pedig még annál is jobb, mint ha egyedül lovagol a gyermek.


„Családi napközi”


Természetesen nem minden család engedheti meg magának, hogy drága pénzen táborba küldje a gyermekét, különösen, ha több gyerek is van. Ilyenkor olcsóbb, de hasonlóan jó megoldás, ha a rokonok, barátok, ismerősök összefognak, és egy-egy hétre vállalják, hogy vigyáznak egymás gyerekeire. Nem kell, hogy szimpla felvigyázás legyen, sőt az a jó, ha előre felkészülünk ötletekkel. Ha az időjárás engedi, belefér néha egy strand, vagy túra a közeli hegyekben, vagy patakparton, de a városi játszótérre is lehet izgalmas játékokat, vetélkedőket szervezni. Állat-és növényhatározóval a kezünkben, gyűjthetünk például a környezetünkben élő növényeket, bogarakat, de visszatérhetünk a régi kedves megtalálós játékhoz (eldugunk egy tárgyat, és hideg-meleg vezényszavakkal irányítjuk a keresőket). Esős napokon rendezhetünk főzőversenyt, persze kizárólag olyan ételek elkészítésére gondolva, melyekhez már a legkisebbek is tudnak segítséget nyújtani. Ezekben a játékokban kifejezetten előnyös, ha különböző korcsoport alkotja a közösséget, mert a nagyok segíthetik a kicsiket. Rendezhetünk akadályversenyt is, előzőleg bejárva a terepet és kis papírlapokon elrejtve a megoldásra váró feladatokat.

Arra azonban ügyeljünk, hogy a kimozdulós programokra mindig legalább két felnőtt (lehetőleg egy férfi és egy nő) kísérje el a társaságot, hogy könnyebb legyen a szervezés és nagyobb a biztonság.


Pénztárcabarát megoldások


Ha a fenti megoldások közül egyik sem passzol hozzánk, vagy gyermekünkhöz (mert nincs elég pénzünk, vagy túl kicsinek és érzékenynek tartjuk ahhoz, hogy mások vigyázzanak rá), marad a jól megszokott óvoda, a takarítási szünet idejére pedig a nagyszülők, vagy a szülők társasága. Ám jó előre készüljünk fel a várható konfliktusok elkerülésére, ezt pedig legegyszerűbben tudatosan összeállított programtervezettel tehetjük meg. Tartsuk mindig szem előtt, hogy a kicsiknek is kell a pihenés, ezért ne akarjuk őket egész nyáron tréningezni. Ugyanakkor szükségük van a változatosságra, a folyamatos, növekvő tendenciát mutató, de erejüket, képességeiket nem meghaladó kihívásokra. Vásárolhatunk például gyermekek számára fejlesztett nyelvoktató számítógépes programokat, és hetente egy-egy félóra erejéig „játszhatunk” ezzel. De a gyerekek imádják, ha egy-egy interneten megismert virtuális játékot kicsit megmásítva a gyakorlatba ültetünk át. Fontos, hogy minden nap tartalmazzon valami, mozgásost, valami gondolkodtatót, valami kreatívat.

Számtalanszor elhangzik, hogy a mai gyerekek számítógépfüggők és nem ismerik, nem is kíváncsiak a valóságra. Nos, gondoljuk át, mi, felnőttek mennyi időt szánunk arra, hogy megmutassuk nekik a valóságot! Befizethetünk a legszínvonalasabb oktatótáborba, megvásárolhatjuk a legdrágább számítógépes játékot, gyermekeink a legjobban mégis a figyelmünket, törődésünket, a közös programokat fogják élvezni.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL