FOGYÓKÚRA

Gyors fogyás a Metropolitan diétával

Szerző:
Szabó Anna
Mondhatni: nincs új a nap alatt! Vannak örök klasszikus villámdiéták, melyek kiállták az idő próbáját. Ilyen a Metropolitan diéta is, mely a hatvanas években indult világhódító útjára a New York-i Metropolitan Operaházból.

 

Elsőként Maria Callas kapcsán hallhattak róla a már akkoriban súly felesleggel küzdő New York-iak. A színésznő Médeia szerepére készült, mikor megálmodta, hogy ehhez a szerephez törékenyebb, karcsúbb külső szükségeltetik. A diéta újra és újra felbukkan, hiszen rövid és valóban hatékony, ami a mai kor követelményeinek is maximálisan megfelel.


Néhány szó a Metropolitan diétáról


A diéta alapból három napos, ami alatt 2-3 kilónyi súlyvesztést ígér, maximum egy hétig tartható, de havonta egy alkalomnál többször ne fogj bele. Remek kiegészítője lehet egy akár egy hosszabb kúrának is, ha a fogyás megáll, ezzel újra lendületbe hozhatod magad. Ugyanígy kiváló segítség a fogyókúra első látványos és utolsó küzdelmes kilóinak ledolgozásához is! Előnye, hogy rostokban gazdag, így a vércukor szint nem ingadozik a diéta során, ennek következménye, hogy könnyen kordában tartható az éhség érzeted. Érdemes a minta étrendet a lehetőség határain belül maximálisan betartani, és nagyon-nagyon fontos, hogy elegendő, 2,5-3 liter folyadékot fogyassz el! A 3-6 nap alatt tilos a nasi, cserébe garantált az eredmény! A Metropolitan diéta, mivel mindösszesen 3-6 napra szól, nem mutat túl nagy változatosságot, de ha ügyes kis konyhatündér vagy, akkor simán élvezetessé teheted!


A reggelik


A reggeli alapja egy csésze kávé, mézzel és sovány tejjel, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér vékonyan megvajazva, és egy darab grillezett gyümölcs.
A reggeli kávé helyezz ízlés és tetszés szerint lehet tea, vagy bármilyen más reggeli ital, aminek nem túl magas a zsír- és szénhidrát tartalma. A teljes kiőrlésű kenyeret megkenheted vajjal, margarinnal, de meglocsolhatod oliva olajjal is. Ehhez válaszd az olaszok bruschettáját. Enyhén pirítsd meg a kenyeret, majd locsold meg olíva olajjal és pakold meg bőven paradicsomszeletekkel. Szintén a reggeli része egy kis luxus: a grillezett gyümölcs. Gyümölcsöt a nap folyamán még legalább egyszer, a vacsorához és a tízóraid gyanánt fogyassz!


A főétkezések között


A diéta során az ebéd és a reggeli közzé, illesz be egy tízórait. A néhány napban szervezeted a gyümölcsökből jut gyorsan felszívódó energiához, ez dobja meg a kedvedet, és ad erőt a nap folyamán. Érdemes a diéta megkezdése előtt kiválasztani néhány kedvencedet és bespájzolni belőle. Magas rost és hasznos enzimjei miatt kiváló választás az ananász! Vízben oldódó rostjainak köszönhetően a gyümölcsök kiseprik a belekben felhalmozódott méreganyagokat, így adják vissza életerődet, míg segítenek a fogyásban! Idény szerint válassz piros bogyós gyümölcsöket, amik az érfalakat hozzák formába. Sláger még a diétában a kivi, alma, körte és naponta egyszer engedélyezett a banán is!


Az ebédek

Az ebéd alapja a sovány, jó minőségű fehérje, például tojás, hal, csirke, pulyka és társaik. A diéta külön kitér a belsőségek fogyasztására, az ebéd során 15-20 dkg fogyasztható akár húsból akár belsőségekből, sütve, főzve, párolva vagy grillezve. A fehérje kísérője természetesen saláta vagy főzelék, esetleg leves. 3-5 dl űrtartalmú edénykében mérve vagy 25 dkg, ha nem levelekről van szó, hanem szeletelni, darabolni való zöldséget választunk. A leveseket, főzelékeket szigorúan rántás, a salátákat pedig öntet nélkül javasolja. Nem túl fantáziadús, mégis kivitelezhető, ha megbarátkozunk a grillezéssel, párolással és szabadon engedjük a fantáziánkat a fűszerek terén.


A vacsorák


A vacsora nagyban hasonlít az ebédhez, hiszen itt is a fehérje adja az alapot, hasonlóan elkészítve, mint ebédkor. Ám a saláták helyett 1 dl barna rizst ír elő, mint köretet, megfőzve. A vacsora mellé természetesen fogyasztható saláta, savanyúság, de nem kötelező, ugyanakkor a húsokra kerülhet némi mártás pl. paradicsommártás is. És a hab a tortán: a napot úgy zárjuk, ahogy kezdtük, egy darab grillezett gyümölccsel.

Ugyan villámdiétáról beszélünk, mégis érdemes legalább egyszer kipróbálni, hiszen hosszú évek alatt fenn maradt, és sokaknak vált hasznára. Örök klasszikus, mint a gardróbban lógó elegáns, kis fekete ruhadarab.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL