UTAZÁS

A legizgalmasabb úti célok

Szerző:
Szabó Anna
Nyüzsgő városból az ember a vidék csendje után áhítozik, az igaz hívő zarándokutakra indul. A munkában megfáradtak a víz partján, a túrabolondok a hegyek gerincén lelnek nyugalmat, és van, aki nem válogat, egyszerűen szeretné bejárni a Földnek minden zegzugát! Bökjünk a térképre és nézzük, melyik a legszebb, vagy legizgalmasabb úti cél.

 

Aogashima sziget - a Filippínó tenger gyöngyszeme


Első úti célunk legyen: Aogashima sziget. A Tokiótól 350 kilométerre fekvő sziget a Filippínó tenger gyöngyszeme! Mitől olyan különleges egy sziget? Attól, hogy nem csak egy sziget… Lakói egy aktív vulkánnal osztoznak ezen a parányi földdarabon! Ez a vulkáni sziget valójában egy kis falu, mely az Izu szigetcsoport legdélebbi része, és egyben a Fuji-Hakone-Izu Nemzeti Park egy szigete. Méreteit tekintve valóban aprócska, összesen 3,5 kilométer hosszú. Legszélesebb része is csak 2,5 kilométer. Évmilliókon keresztül nyerte el mostani formáját a megszámlálhatatlanul sok vulkán kitörésnek köszönhetően. Így alakulhatott ki a tökéletes vulkánforma, mely a sziget nagy részét magáénak követeli. A kráter, mely az Ikenosawa nevet viseli, 423 méter magasan csúcsosodik a szigeten, szélessége másfél kilométer. A szigetről készült képeken látható, hogy magában foglal egy másodlagos kúpot is, ennek a neve Maruyama.


Feljegyzések szerint a szigetet már az 1650-es években is lakták, de történelmét tarkítják a kitörések miatti kilakoltatások is. Szinte minden évszázadban történt valami, köztük földrengés, lávafolyás, gőz kitörés, ami a lakókat arra késztette, hogy egy időre elhagyják falujukat. Ám a mintegy 50-70 család ragaszkodik a földi paradicsomhoz, és mindig visszatérnek ide! Sajnos sokan vesztették életüket is a természeti katasztrófákban Nem egyszerű hát itt az élet, már a szigetre bejutás is csak egyetlen hajókikötőn keresztül lehetséges. Az itt lakók mindent a kikötőtől felvezető kaptatón keresztül juttatnak fel a szigetre, a falusiak, akik mindössze talán 200-an lehetnek, földművelésből és halászatból tartják el magukat. Kemény munkájukért cserébe a földi paradicsomot lakják, még ha egy ma is aktív - pokoli vulkánnal is osztoznak rajta!


Athén – a nyaralók kánaánja


De pörgessük meg képzeletbeli földgömbünket és repüljünk tovább! Következő úti célunk a nyaralók kánaánja, mi mégsem ezért figyeltünk fel rá! Nyüzsgő nagyváros, melyet nagy valószínűség szerint több mint 6000 éve laknak! Európa egyik legrégebben, és ami fontos, folyamatosan lakott városa! Athén, mint egy folyton nyíló virág, az évezredek során újra és újra túlnőtt önmagán, igazodva az éppen aktuális kor, és lakói igényeihez! Az évezredes romok, az épségben fennmaradt műkincsek, és a mai kor szépségei jól megférnek itt egymással. Csodálatos keveréke látható itt a klasszikus görög és a nyugati civilizációnak, hiszen a mai, élénk metropolisz – megfelelő odafigyelés mellet - ráépült az ókorból ránk maradt városra. A legtöbb megóvásra alkalmas műemlék az i.e. ötödik századtól maradt fenn.


Athén megszámlálhatatlanul sok látnivalóval várja a turistákat, köztük
Akropolisz, az agora, a királyi palota és a város szívének tekinthető Szintagma tér, ahol manapság leginkább tüntetések zajlanak. De a múzeumok, műemlékek mellett a szórakozás is helyet kap itt, akár a hagyományos módon buzuki hangja mellett poharazgatnánk, akár táncolni támadna kedvünk. Athéni látogatásunk nem lenne teljes, ha nem barangolnánk be a város újdonsült csodáit. A 2004es olimpiai játékok kapcsán számtalan infrastrukturális fejlesztésen esett át. De a kellemes nyárestéken hívogatnak a város terei, fasorai vagy kertmozik sora.  Nem csoda hát, ha nehéz szívvel indulunk tovább!


Az Ördög háromszöge


Pedig érdemes, hiszen a virtuális földgömb turistáit várja Amerika, és az egyik legtöbbet emlegetett misztikus helye, a Bermuda háromszög, vagyis az Ördög háromszöge! E rettegett hely képzeletbeli határai Miamit, Bermudát és Puerto Ricót kötik össze. Lenyűgöző szépségű és épp ilyen veszélyes hurrikánok, örvények nehezítik az itt lakók életét, míg a rejtélyes eltűnések borzolják az ide, vagy rajta átutazók idegeit! Ugyan ezek a misztikus eltűnések 1973-óta jószerével megszűntek, de az Atlanti-óceán ezen részén a második világháború során több hajó és repülő is eltűnt. Kutatók találtak bizonyítékot, mely szerint már Kolumbusz is beszámolt hajónaplójában azonosítatlan repülő tárgyakról, megmagyarázhatatlan, összezavarodott iránytűkről, vagy épp eltűnt legénységről. Talán ezeknek a beszámolóknak is köszönhető, hogy a Bermuda háromszögben tapasztalt furcsaságokat a földön kívüliek jelenlétével, Atlantiszi technológiával, de démonok közbenjárásával is megpróbálták megmagyarázni.


Mindezek miatt, vagy éppen mellett is, rengeteg turista kíváncsi a világ eme szegletére. A háromszöget körülvevő partok remek lehetőséget biztosítanak a pihenésre, kikapcsolódásra vagy épp a búvárkodásra! Ahol is - mint afféle katasztrófa turisták -, közelről csodálhatjuk meg az elsüllyedt hajó és repülőgép roncsokat.

Földünk csodákkal teli, hol a szemünket gyönyörködteti, hol a régmúlt emlékeivel simogatja lelkünket, hol pedig a borzalmas múlttól futkos a hideg a búvárruhánk alatt.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL