FOGYÓKÚRA

Ne csapd be magad!

Szerző:
Szabó Anna
Ha önámításba kezdesz akár a súlyodat, akár a bevitt ételmennyiséget illetően, tudnod kell, hogy az egyetlen ember, aki megissza a levét az te vagy! Íme, egy lista, amit érdemes kifüggesztened a hűtőszekrény ajtajára!

 

1. Nem attól lesz más az életed, ha lefogysz!


Ha változtatsz az életmódodon, amúgy is lefogysz! Ne azt tűzd ki célul, hogy ha karcsú leszel, boldog leszel! Próbálj úgy élni, hogy boldog és egészséges legyél, és a karcsúság betoppan magától.


2. Az éhezés nem fogyaszt!

Az éhezésnek köszönhetően a szervezeted behúzza a vészféket és takarékra kapcsolja a zsírraktárak kiürítését, Sokszor keveset! Tedd ezt szokásoddá, és nem csak eléred, de könnyedén meg is őrződ az áhított alakot. A legtöbb normál súlyú ember, nem mérlegeli, hogy mit, mikor és mennyit eszik. Ha eddig sikerült önámítással becsapni magad, akkor most próbáld meg ezt: amit kiszedtél, annak edd meg a felét, a másik felét tedd félre és 25-30 perc múlva edd meg… vagyis próbáld meg! Már nem lesz annyira vonzó, mint amikor elméretezted az adagot. A szervezetednek üzemanyagra van szüksége, de csak annyira, amennyit el is használ!


3. Vállald, amit érzel!


Nézz szembe minden olyan érzéssel, amit eddig „lenyomtál a torkodon, majd rá is pakoltál, hogy újra felszínre ne kerüljön”. Ne kerüld a konfliktust saját magaddal, ugyanis a vége az lesz, hogy magadra rántod a frigót és csak akkor száll fel a lila köd, mikor már késő! Nem kevés nő hánytatja meg magát naponta akár többször is, vállalva ezzel az egészségük és a lelkük épségének sérülését! Rövidtávon a diétád sikertelensége, hosszútávon a további súlyfelesleg gyarapodása lehet a következmény!


4. Nincs olyan, hogy tilos!


Csak olyan, amit korlátlanul szabad és olyan, amit ki kell érdemelni! Ne tarts otthon olyan dolgot, amiről tudod, hogy „vigasztalóan hat rád”. Legyenek ezek a finomságok olyan messze tőled, amit egy „kiadós terápiás” séta árán lehet csak megszerezni és egyben le is tudod dolgozni! A séta alatt lesz időd végig gondolni, hogy valóban jégkrémre vágysz, vagy a szomszéd dühített fel. Ez esetben vigyél a szomszédnak jégkrémet, hízzon ő! Te pedig állj ki a magad igazáért és tapasztald meg, mennyivel jobb érzés!


5. Hosszú távon a nyúl is ráun a répára!


Ha nem villám diétába fogtál, akkor ne menj bele az egysíkú étrend csapdájába! Igyekezz úgy összeállítani az étrendedet, hogy az ízletes, színes és tápanyagokban gazdag legyen. Hosszútávon a tested és a lelked is hálás lesz érte! Ha másképp nem megy, csinálj heti beosztást és váltogasd az alapanyagokat úgy, hogy minden napra jusson valami lélekemelő és valami régi íz is. Ezek tegyék ki az arra a napra szánt ételek egyharmadát, és azok, amik korlátlanul fogyaszthatók, a kétharmadát.


6. A fogyás nem a frigónál kezdődik, hanem az izmokban!


A napi kalória bevitelt és a hangulatodat is erősen befolyásolja az, hogy mennyit, mozogsz. Mozgás közben olyan hormonok termelődnek, amelyek önmagukban is megacélozzák a lelket, az ésszel növesztett izmok pedig működésük során falják a zsírt. A mozgás másik jótékony hatása a nyirokkeringés fokozása, ami elengedhetetlen a mérgek távozásához a szervezetből.


7. Türelem! Türelem! Türelem!


Tudom, ez a dolog legnehezebb része, de adj időt a testednek a változásra. Az agynak át kell állnia egy új életmódra, a testnek fel kell áldozni az évek során felhalmozott tartalékait. Ehhez idő kell és türelem! De tartsd észben, az eredménynek is tartósnak kell lenni, arra pedig megéri áldozni az idődből.


8. Kizárólag a reális célok hozhatnak tartós eredményt!


Ha úgy látod, túl nagy fába vágtad a fejszédet, akkor oszd kisebb lépésekre a folyamatot. Először iktass be egy kis pluszmozgást, és tedd azt rendszeressé. Közben cseréld le a menüdet egy „vállalható”, kalóriaszegény étrendre, keress olyan fogyókúrázókat, akikkel folyamatosan kapcsolatba lehetsz: edzőteremben, barátok között, vagy akár egy internetes fórumon!

 
9. Víz! Víz! Víz! Minden mennyiségben!


Csökkenti az étvágyadat, állandóan emlékeztet a célodra és mindig kéznél van! Ahogyan a zsírraktárak megnyílnak, az évek során felhalmozódott mérgek és a naponta keletkezett felesleges anyagcseretermékek is a vízzel mosódnak ki belőled. Ha eleget iszol, a fogyás is ütemes marad, és a bőröd is megtisztul, hálából kivirul.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL