UTAZÁS

Az Empire State Building

Szerző:
Szabó Anna
Fontos, és vicces adatok New York legmagasabb felhőkarcolójáról

Az Empire State Building sokkal több, mint turista-látványosság. New York történelmének része, színes-fényes irányfény a manhattani éjszakában, lélegzetelállító kilátást nyújtó randihely.

Magas: Az Empire State Building 1931-ben lett a világ legmagasabb felhőkarcolója. 102 emlet, azaz 1,454 láb magas (sose tudom hogy az hány méter lehet?), épp csak négyszáz lábbalmagasabb a Chrysler Building-nél, ami addig a legmagasabb épület címét viselte. 2005-ben az Empire State Building a 9. legmagasabb épület volt a világon. Az első a taipei Taipei 101, ez több, mint 1,600 láb magas.

Jelzőfény: Az épület tetejét hajózó-irányfény (az a villogós) koronázza egy árbocon, amikor épült, ez volt a szokás a légiközlekedésben. Az tervezték, léghajók kötnek majd ki rajta. De végülis csak egyetlenegy landolt ott, 1931 szeptember 16-án, aztán rájöttek, hogy a dolog túl veszélyes.

Tragédia 1945-ben: július 28-án 1945, az Empire State Building tragédia színhelye volt, amikor egy kisgép ütközött a torony 34. utcai oldalának, a 79. emelet magasságában. A pilóta, két utasa, és az épületben tartózkodó nyolc ember halt akkor meg.

Híres látogatók: Több, mint 110 millió ember látogatta már meg az Empire State Building híres kilátóját 1931-es megnyitása óta. Közöttük volt Erzsébet királynő, Fidel Castro, a KISS együttes, Ronald McDonald, Lassie és Tom Cruise.

Fények a nagyváros fölött: Az Empire State Building színes fényjátékkal köszönt minden ünnepnapot. Az első egy hatalmas keresőfény volt, ami azt hirdette, hogy megválasztották Franklin D. Rooseveltet elnöknek, 1932-ben. 1964-ben a felső 30 emeletet világították ki új fényszórókkal, hogy az épület a Világkiállítás egy látványossága lehessen. Mostanában az szivárványszín fényekben csillog esténként, mindig épp az ünnepnek megfelelő színekben.

Mozisztár: Az Empire State Building legemlékezetesebb mozi szerepe az volt, mikor King Kong kezébe került az 1933-as filmben.
Verseny föl a tetőre: Úgy hívják „The Empire State Run-Up”, évente megrendezik, 1978 óta. Minden évben futók serege próbálkozik az 1,576 lépcsővel, egészen a nyolcvanhatodik emeletig. A rekordot 2003-ban állították be, 9 perc 33 másodperccel. Azóta senki nem volt még jobb.

Esküvő a magasban: Minden Valentin-napkor akad valaki, aki a nyolcvanadaik emelet magasságában köt házasságot, és ők csatlakozhatnak az „Empire State Building Wedding Club”-hoz, ők aztán minden továbbbi Valentin-napon ingyen mehetnek föl a kilátóba. Ahhoz, hogy ott köthess házasságot, kérelmet kell írni, vajon miért is szeretnéd ezt. Csak a legeredetibb ötletek és magyarázatok nyernek
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL