ANGYALISKOLA

Angyalokból sohasem elég!

Szerző:
Szabó Anna
Életünk során nem egyszer kulcsoljuk imára a kezünket, de legalábbis fonjuk „csuriba” ujjainkat. Hol kisebb, hol nagyobb slamasztikában folyamodunk kéréssel égi segítőinkhez, hol vágyaink megvalósításában kérünk segítséget tőlük. Így vagy úgy, életünk összefonódott létezésükkel és jóindulatukért a legkülönbözőbb módokon igyekszünk kapcsolatban maradni velük.

 

Igyekszünk őket magunk mellett tartani, hogy soha ne veszítsenek minket szem elől! Kinek-kinek a maga igényeihez és lehetőségeihez mérten vannak áldást, szerencsét, esetleg szerelmet vagy boldogságot hozó amulettjei, ezoterikus kellékei. Néhányan pedig, mint a történelemben, oly sokan tovább megyünk és nem csak apró amuletteket, hanem saját kézzel fogható, nap, mint nap megcsodálható angyalkákat birtoklunk. A tudat, hogy megérinthetjük őket, felhívatjuk magunkra a figyelmet… pusztán az, hogy egy légtérben lehetünk velük, már nyugtatólag hat ránk. Természetesen a lehetőség mindenkinél és minden korban mást jelent, ennek köszönhetően műalkotások sora készült el a múltban! Az aprócska, kézzel festett gipsz angyalkáktól egészen a monumentális angyaldíszeken át, talán minden égi hírnöknek van saját képmása a földön!

Ahol az angyalok oltalmaznak

Nem aprózták el az olaszok sem, hogy tiszteletüket fejezzék ki az angyalok előtt! Így épülhetett meg Sant'Angelo vár, vagyis az Angyalvár, eredetileg Hadrian római kormányzó és családja végső nyughelye, melyet Kr.u. 139-ben építettek. Az egykoron mauzóleumként funkcionáló monstrum mára Róma egyik legforgalmasabb turisztikai célpontja. Közel ezer évig erődítményként magasodott Róma fölé, míg napjainkban múzeumként funkcionál. Nevét az erődítmény tetején található, gyönyörűséges angyalszoborról kapta, melyet már messziről megcsodálhatunk. De angyalokból soha nem elég! Az angyalvárhoz vezető hidat, a Ponte Sant’Angelot, Róma egyik legszebb hídját, Péter és Pál apostol mellett tíz angyal díszíti, akik a tizenhetedik század óta oltalmazzák az arra járókat.


Aki hasonló szépségek árnyékában szeretné nyugtatni háborgó lelkét, Budapesten is talál híresen szép angyalokat. A Városmajori Jézus Szíve plébániatemplom kapuzatát Ohmann Béla angyalokról készült domborművei varázsolják csodálatosan különlegessé!

Fővárosunk egyedülállóan szép, a Rómaihoz hasonló monumentális angyal szoborral is dicsekedhet. A városligeti Hősök terén található a Millenniumi emlékmű, mely a honfoglalásnak állít emléket. A szoborcsoport közepén egy 36 méter magas oszlopon Gábriel Arkangyal 5 méter magas szobra vigyázza a ligetbe látogatókat. „Isten embere” egyik kezében a magyar koronát, másikban pedig a kettős keresztet tartja a magasba - kitárt szárnyai alatt oltalmat találnak a hozzá zarándoklók.

Angyali festmények

Számtalan ikon és festmény is megörökíti, hogyan képzeljük, vagy szerencsésebb esetben látjuk mi emberek az angyalokat. Egyik ilyen sok-sok kérdést felvető festmény Hugo Simberg „A sebesült angyal” című alkotása. A finn szimbolista festő munkáját csodálva egészen más megvilágításban láthatjuk égi segítőinket. Hiszen oly természetes, hogy ők minket segítenek… de fordított esetben mi mire lennénk képesek értük? Okozhatunk fájdalmat, sérülést? Megbánthatjuk őket? Meddig képesek tolerálni egoista világunkat? Egyáltalán érdemesek vagyunk a segítségükre? Hazai vonatkozásban, ugyan nem képet, de festményt ajánlanék a figyelmetekbe, a Tihany apátságban található mennyezeti freskót. A freskót jelenlegi pompájában az 1889-es restaurálása óta csodálhatják meg a látogatói, a kor három híres művésze: Deák-Ébner Lajos, Székely Bertalan és Lotz Károly keze munkája. A mennyezeti festmény igazán mozgalmas képet fest az angyalok világáról.

Ugyan a sor végére maradt, de lássuk be, ahol igazán teljes pompájukban és dicsfényükben vehetjük szemügyre őket, az a templomok oltárai, ahol legközelebb vannak a Teremtőhöz. Példák sorát vonultathatnánk fel, de mindenki közelében megtalálhatóak ők, így álljon itt csak egyetlen kiemelt templomoltár: a Pozsonyban található Trinitárius templom oltára. 1736-ban a Zichy család megrendelésére készítette Johann Babtista Straub. Az oltár két oldalán Szent Ágnes és Szent Katalin szobra található, körülöttük angyalszobrok, melyek a baldachint tartják. Láthatjuk, akiben él a hit és a remény, az észreveszi őket, akár egy eldugott, parkbéli ösvényt díszítenek, vagy a magasból tekintenek le ránk. Ott vannak mindenhol, óvnak és védenek, akár szem előtt vannak, akár aprócska szerencsehozó amulettként a zsebünkben lapulnak. Hol található a te kedvenc angyal szobrod, festményed vagy templomi oltárt díszítő angyalkád?

 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL