SZÉPSÉG

A gyönyörű haj a hűtőnél kezdődik

Szerző:
Szabó Anna
Már szinte elcsépelt, hogy a szépség az egészséges táplálkozásnál kezdődik. Ennek ellenére többségünk előbb vesz meg egy divatos hajápoló kencét, minthogy betérne a zöldségeshez. Jó, ha tudod, bőröd mellett sörényed is meghálálja a helyes életmódot!


A hajad az általános egészségi állapotod legjobb mérője. Tehát, a olyan káprázatos tincseket szeretnél, mint amilyeneket a filmsztárok viselnek, akkor először az egészségedre figyelj jobban!

Fitten és boldogan a hajad ragyogni fog, azonban betegen és fáradékonyan, hiányos táplálkozással, a stressztől kimerülve; fénytelen, száraz töredezett végű lesz, és ami még ennél is rosszabb, komoly mértékben hullani fog. Az egészséges haj és fejbőr a helyes táplálkozáson alapszik. Természetesen a hajápolás elkerülhetetlen, de nincs az a termék, amely csodát tehetne egy olyan hajjal, amely alapvető tápanyagok hiányától szenved. A hiánybetegség árulkodó jegyei a puha, vékony, testetlen, rugalmatlan haj, mely híján van a csillogásnak és a rugalmas, csintalan kis tincseknek.

A legrosszabb, amit táplálkozási szempontból a hajaddal tehetsz, ha finomított széndhidrátokat, előkezelt, tartósított élelmiszereket és fehér cukrot fogyasztasz. Szintén alapvető fontosságú a vérkeringés és a sejtek oxigénnel való ellátása. Az említettek következményeként, illetve hiányában felborulhat a szervezet vitamin- és ásványianyag-háztartása, mely létfontosságú a haj egészsége szempontjából. A hajsejteknek nemcsak megfelelő táplálék-bevitelre van szüksége és temérdek friss vízre, de jó emésztésre is. A salakanyagok, mérgek elégtelen kiürülése a testből, a rossz keringés, a hiányos folyadékbevitel mind fénytelen, zsíros hajhoz vezet.

 

Hajkondicionálás belülről

Protein: 
A hajhagymáknak rendkívül nagy mennyiségben van szükségük esszenciális aminosavakra. Ezek természetes forrásai a fehér hús, a szárnyasok, a halak és a rákfélék, a tojás és tejtermékek, a hüvelyesek, a gabonafélék, az olajos és egyéb magvak, dió, mogyoró, mák.

Vas:
A haj növekedéséhez szükséges, hiánya a haj elvékonyodásához vezet. A vas természetes forrásai a sovány vörös hús, a tojássárgája, a sötétzöld leveles zöldségek és a hüvelyesek.

C-vitamin:
Az egészséges testszövetek – beleértve a hajat is – nélkülözhetetlen anyaga, továbbá segít a szervezetnek a vas megkötésében. Természetes forrása a brokkoli, káposzta, karfiol, zöldpaprika, kivi, eper, narancs és grapefruit.

E-vitamin:
A sejtfejlődés és a sejtek erősen tartásának eszköze. Ugyanakkor nagyon hatékony antioxidáns. Gazdagon fellelhető olyan természetes forrásokban, mint az avokádó, földi szeder, mangó, paradicsom, teljes őrlésű liszt, teljes magvú gabonapelyhek, csíra, korpa és a növényi olajok.

B-vitamincsalád:
Az egészséges haj elengedhetetlen kelléke. Természetes forrásai a sovány vörös hús, a tej, a joghurt, a sajt, a tojás, a hal, a barna rizs, a teljes őrlésű gabonafélék, a búzacsíra és zöld zöldségek.

Cink:
Meggátolja a korpásodást. Természetes forrásai a rákfélék, a tojás, a teljes őrlésű lisztből készült kenyér és a barna rizs.

Amit kerülnöd kell:
Koffein, szénsavas üdítők, csokoládé, cukor, só, telített és hidrogénezett zsírok, tartósított élelmiszerek és cigaretta.

A masszázs csodája

Nagyon nagymértékű feszültség képes összegyűlni a fejtetőn, ami akadálya lehet a normális vérkeringésnek, a nélkülözhetetlen tápanyagoknak a hajhagymákhoz való eljutásának. Hogy könnyíts ezen a problémán, próbálkozhatsz rendszeres fejbőrmasszázzsal.

1. Dőlj előre, hogy fokozd a vérkeringést, de ha ez kényelmetlen, akkor felülve is végezheted a masszázst.
2. A feszültség feloldása érdekében mindkét kézzel, összezárt ujjakkal masszírozd legalább egy percig nagyon finoman a halántékot.
3. Helyezd ujjbegyeidet a homlokodra, épp csak a hajhatár mögé úgy, hogy a kisujjak szinte összeérjenek. Kezdj erőteljes körkörös masszázsba. Mozgasd a teljes fejbőrt – nem elég, ha az ujjak csak úgy simogatják a fejtetőt –, folytasd 3-4 percig.
4. Vidd hátrébb az ujjakat 2-3 centivel, és folytasd a masszírozást egy percig, majd még hátrébb. Így haladj a fejed búbjáig, majd onnan tovább, egészen a nyakszirtig.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL