KÖZÉRZET

Veszélyes hangulat-fokozók

Szerző:
Szabó Anna
Gyakran keresed az édes nassolnivalókat, amikor a dolgok savanyúvá válnak? Ha igen, akkor egészséged is veszélybe kerülhet.


A világ telis-tele van körülöttünk finom és csábító apróságokkal – cukorral, alkohollal és koffeinnel – melyek segítségével mentálisan vagy fizikálisan is jól és boldognak érezhetjük magunkat. Amikor szomorúak vagyunk, általuk feltöltődhetünk energiával. Hosszú távon azonban az egészségünk áldozatául válhat az átmeneti hangulatserkentőknek.


A telítődés

A stimulánsok a legtöbb általunk elfogyasztott ételben és italban megtalálhatók. A szervezetben különleges hatást váltanak ki, mivel kémiailag megemelik a boldogság üzenetközvetítőinek a szintjét. Ezek a kémiai anyagok egyensúlyban vannak a szervezetben. Segítségükkel a tudat kellemes állapotba kerülhet, hiszen az agyban található örömközpontot stimulálják; és amikor a stressz-szint már túlnő azon, melyet kezelni tudunk, akkor működési hiba lép fel. A stimulánsok arra ösztönzik a szervezetet, hogy több „üzenetközvetítőt” termeljen, kimozdítva ezzel a testet a nyugalmi egyensúlyból, érzelmi kilengéseket, valamint fizikai jólétet produkálnak.

Az idegpályákkal és idegi működéssel foglalkozó kutatók bebizonyították, hogy amikor túlstresszeljük magunkat vagy depresszióban szenvedünk, akkor kevesebb hírvivőt termel agyunk. Ilyenkor az agy örömközpontja sokkal nagyobb izgalommal válaszol a szokatlanul nagy mennyiségű boldogságközvetítőre. Stresszes állapotban ezért tapasztalhatod káros szokásaid jótékonynak tűnő hatásait.


 

Így zabolázd meg vágyaid!

1. Tartsd a vércukrodat állandó szinten
A cukrot igyekezz komplex szénhidrátok formájában elfogyasztani. Ilyenek például a reggeli pelyhek, a rizs, a tészták, a kenyér és a burgonya. Ezek az élelmiszerek, melyek tartalmazzák a szorosan összekapcsolódott cukrokat, lassan bomlanak le a szervezetben, így a cukortartalmukat is hosszú időn keresztül adják át annak. Ha sűrűn, kis adagokat fogyasztasz ahelyett, hogy ritkán, azonban hatalmas adagokat ennél, stabilizálhatod vércukorszintedet.

2. Fogyassz több zöldséget
Az agy hangulatingadozásért felelős hírvivő anyag (szerotonin) termelése nagyon érzékenyen reagál a táplálkozásra. Minél több zöldfélét fogyasztasz – különösen a föld alatt növő fajok jótékony hatásúak – például répa, burgonya…


 

Jó, ha észben tartod

A boldogságközvetítő molekulákat próbáld egyensúlyban tartani azáltal, hogy stimulánsokat használsz. Sajnos, az egész próbálkozás olyan, mintha egy villás targoncával próbálnánk felemelni egy apró követ – rettentően nehézkes.

Minél gyorsabban és hatásosabban jelentkezik a stimuláns hatása, annál gyorsabban következik be a normál szintre való visszaesés.
A szervezet gyorsan hozzászokik a stimulánsokhoz, így folyton nagyobb és nagyobb mennyiségre van szükségünk a kívánt hatás eléréséhez.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL