FÉSZEK

Ültess fűszernövényeket!

Szerző:
Szabó Anna
Mindig kell, hogy legyen otthon fűszer, miért ne termelnéd meg magad? Hisz nincs is annál finomabb, mint frissen lecsippenteni az illatozó növényt, ami aztán az ételbe kerül.


Mielőtt elköteleznéd magadat egy komoly terv mellett, amely túlnő azon, hogy néhány cserép gyógynövényt vásárolsz a konyhaablak párkányára, vegyed számba lehetőségeidet. Mérd fel a kertedet, teraszodat, erkélyedet és ablakpárkányodat – mennyi helyed is van valójában, milyenek a fényviszonyok, milyen minőségű a talaj?


Arra is fordíts némi időt, hogy átgondold, mit akarsz, mire van szükséged a gyógy- és fűszernövénykertedből. Az a fő cél, hogy friss fűszernövényekkel lásd el a konyhádat? Inkább a gyógynövények érdekelnek, vagy olyan helyre vágysz, amely minden alkalommal, amikor ott időzöl, megnyugtat? Vagy mindhármat szeretnéd?
A legfontosabb szempont mégis az lehet, mennyi időt akarsz, illetve tudsz eltölteni kerted kialakításával és gondozásával.

Mindezeket a megfontolásokat észben tartva vegyed szemügyre még egyszer a kertedet, teraszodat vagy erkélyedet. A fenti szempontok mindegyike közvetlenül is hatással lehet gyógynövénykerted kialakítására és gondozására.

 

Napfényből sosem elég!

A legtöbb növény, amelyet fűszerként vagy gyógynövényként használsz, mediterrán vidékről származik, ezért igazán erős napsütéshez szokott. Így aztán nem meglepő, hogy csak akkor tudják elérni teljes aromájukat és magasságukat, ha elegendő fényt és meleget kapnak, valamint védettek a hidegtől és a huzattól. Ennek ellenére nem különösebben kényesek, ami a talajt illeti. Ellenkezőleg, kifejezetten kedvelik a tápanyagban szegény, jó vízáteresztő képességű talajt. Természetesen a kivételek csak erősítik ezt a szabályt. Sok Közép-Európában honos növény, mint például a metélőhagyma, a veronika, a borsmenta vagy a szagos müge a nedvesebb és gazdagabb talajokat részesíti előnyben.

A fűszer- és gyógynövényeket főként a konyhában használjuk, vagy legalábbis ez az a hely, ahol általában elkészítjük őket. Amennyiben a hely engedi, a gyógynövénykert mindig legyen a konyha közelében, hogy később elkerüljük a sár behordását. Ezek a növények imádják, az állott, lágy vizet. Ezért jó ötlet, ha van a közel egy esőt felfogó hordó. És ha már erre időt szánsz, érdemes egy madárfürdőt is kialakítani, vagy valami kisebb vízforrást a rovarok számára, mivel a sok gyógy- és fűszernövény gazdag legelőt nyújt a méheknek…

 

Álmaink konyhakertje

A konyhakert mindazoknak a növényeknek otthont nyújt, amelyek nem elég ellenállóak ahhoz, hogy a szabad földben megmaradjanak, és amelyekre otthonunk közelében a mindennapok során szükség lehet. Régebben sok fűszernövénynek, zöldségnek és olykor gyógynövénynek nyújtottak otthont. Az idők folyamán a növények köre bővült, és ezek nemesítése a mai napig tart.

A vegyes kertművelés, az ha egynyári fűszernövények nőnek a zöldségek közvetlen közelében, és pompás virágok díszelegnek az évelő gyógy- és fűszernövények szomszédságában. Ennek a fajta művelésnek megvan az a nagy előnye, hogy a legtöbb gyógy- és fűszernövény, sőt néha a zöldségek, vagy akár a bokrok jellegzetes vegyületei egyaránt beszivárognak a talajba, és jótékony hatást gyakorolnak szomszédjaikra. Sok esetben, ezek a hatóanyagok akár a kártevőket is távol tarthatják. Ez a kártevőkkel szembeni biológiai védekezésnek egy olyan formája, amely semmiféle pluszmunkát nem igényel, és a legkorszerűbb, biológiailag ésszerű módja a kártevők elleni védekezésnek.

 

Formára szabva: a 3 legpraktikusabb megoldás

Gazdaságos és kevés munkát igényel: a négyzet
Az egyes ágyásokat elválasztó, szabálytalanul lerakott lépőkövek vagy egyenes ösvények – melyeket kéregmulccsal, kavicsokkal vagy akár faforgáccsal is boríthatsz – lehetővé teszik a könnyű megközelítést, és kényelmes munkakörnyezetet biztosítanak. Amennyiben az ágyás csak az egyik oldaláról érhető el, ne legyen szélesebb 80 centiméternél, de ha mindkét oldalán van egy ösvény, kétszer olyan széles is lehet. Kiültetéskor figyelj rá, hogy az alacsonyabbakat ültesd előre, a magasabbakat (pl. a lestyánt, tárkonyt…) valamivel, hátrébb, hogy ne fogják el a fényt a többi növénytől. Vonzó, színes látványt nyújtanak a virágzó növényekből kialakított szegélyek. Arra azonban ügyelj, hogy ezek se nőjenek túl nagyra, és ne akadályozzák a megközelítést.

Hatásos: a kocsikerék
Nagyon mutatós, és még annál is praktikusabb a régi fakocsikerék az ágyások elrendezéséhez. Semmi új nincs ebben, hiszen anno a patikuskertekben ez általános eljárás volt. Ültesd a fűszernövényeket a küllők közé, és máris készen állnak a természetes szegélyek és a rendezett mintázat. Ha azt szeretnéd, hogy a kerék alakja és a segítségével kialakított mintázat egész évben felismerhető legyen, a növényeket szigorú rend szerint kell visszavágnod és betakarítanod. Ez különösen érvényes a nyár végi időszakra. Az összes magasabb növényt érdemes a kerék közepe felé ültetni az alacsonyabbakat pedig a peremhez. Így biztosíthatod, hogy minden növény jól érezze magát.

Szűk helyre: sarokba szorítva
A gyógynövényes saroknak két előnye van: kis helyen is elfér, és kevés szabályt kell betartani. Itt is a magasabb növényeket kell hátra, az alacsonyabbakat előre ültetni, és rendszeresen vissza kell vágni a növényeket. Az egyes csoportokat különítsd el kövekkel vagy kavicsokkal, és az ágyást határold le megfelelő szegéllyel.

 

Forrás: Gyógy- és fűszernövények kézikönyve, Alexandra Kiadó, 2008.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL