KÖZÉRZET

Hogyan találod meg a megfelelő futócipőt?

Szerző:
Szabó Anna
Fontos figyelembe venni, hogy milyen gyakran és mennyit futsz, mondjuk, hetente hányszor, hány percig.

Ne csak arra gondolj, ami edzést most végzel, gondolkodj előre, legalább 4 hónapra. Más szóval, ha az elkövetkező hónapokban mondjuk, egyre többet akarsz futni, erre is figyelned kell, mikor a cipőt megveszed.


A legtöbb futó a két következő kategóriába sorolható:


Nem futsz többet 30 percnél egy nap, és nem többször, mint háromszor egy héten

Ha így áll a dolog, egy átlagos edzőcipő is megteszi, főképp, ha még csak most vágsz a dologba. És nem is kell új cipő hozzá. A régi cipőd jó lesz még egy darabig. Menj és fuss! De, ha már legalább egy éve futsz, vagy problémáid vannak, fáj a térded például, akkor itt az ideje az új cipőnek.


Minimum 30 percet futsz egy nap, háromszor, vagy még többször egy héten

Ha ilyen gyakran és ilyen sokat futsz, nagyon fontos, hogy a lábtípusodnak megfelelő cipőd legyen.


Kicsit lúdtalpas vagy?

Hogy milyen a lábad, kétféleképpen lehet megállapítani, vagy ránézéssel (ez nemigen megbízható) vagy pedig talplenyomat-készítéssel.

Ha egy kicsit lúdtalpas vagy, a láblenyomatod olyan lesz, mint egy hosszúkás paca. Nincs, vagy alig van befelé kanyarodó ív a nagylábujjad és a sarkad között, talán még kifelé is ível.

Ez a leggyakoribb a három lábtípus közül, azt jelenti, hogy járás (futás) közben a lábfejed befelé dől. Olyan cipőre van szükséged, ami ezen a ponton támasztja meg a lábad.


Magas a lábboltozatod?

Ha magas a lábboltozatod, a talplenyomatod befelé görbülő. Ha kézzel megpróbálod a talpadat a földhöz szorítani, a boltozat nem nagyon engedi. Talán kicsit „csámpázol” is. Ez a legkevésbé gyakori a három talp-típus közül. Rugalmas cipőre van szükséged, puha talpközéppel, hogy a rázkódástól védje a testedet.


Átlagos lábad van?

Inkább „neutrálisnak” kellene nevezni, mert nem ez a leggyakoribb.
De, neked a legkönnyebb futócipőt választanod, mert nem csak az átlagos lábra, hanem a kicsit lúdtalpas, vagy kicsit ívelt lábra való is jó rád.
De ne válassz olyat, ami kiemelten „stabil”. Ami a „lúdtalpasnak” segít megelőzni a sérülést, a te normál lábadnak nemhogy nem segít, növeli a sérülés veszélyét..


Vedd fontolóra, hogyan is futsz!

Ha legtöbbször erdei ösvényen, füvön vagy bármi csúszós felületen futsz, terepfutó-cipőre lesz szükséged. Ezeknek rendszerint jobb a tapadó felületük, a tartósságuk és a stabilitásuk, segítenek majd átjutni sáron, lehullott leveleken, talán még egy kevés vízen is, és sokkal kevésbé csúsznak!
Ha versenyfutó vagy, versenycipő kell neked. Ezek gyorsak és rugalmasak, persze cserébe kevésbé védik a lábat. Így ha lehet, csak versenyen használd.


Irány a sportbolt!

Most már, hogy körülbelül tudod, mi is kell neked, irány a sportbolt. Olyat keress, aminek nagy sportcipő osztálya van, lehetőleg többféle márkával.
Kérdezz sokat az eladótól. Rendszerint értenek hozzá. Olyasmi is eszükbe juthat, amit te fontolóra se vettél. De ha úgy érzed, bizonytalanok, vagy erőszakosan akarnak valamit rád tukmálni, keress másik üzletet. (Vagy legalábbis egy másik eladót.)

Vásárolhatsz persze az interneten is. Meglehet, olcsóbban is jutsz hozzá az áhított darabhoz, ne felejtsd, az üzletekben az eladók szakértelmét is meg kell fizetni. (Többek között.)

De jó tanácsként fogadd meg: az első pár cipőt segítséggel, és alaposan fölpróbálva vedd meg inkább. Ha elnyűtted, és akarsz még egy ugyanolyat, nyugodtan jöhet a webshop.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL