FÉSZEK

Hogyan csökkentsd a rezsi-kiadásaidat?

Szerző:
Szabó Anna
Ha a rezsikiadásaid eddig még nem szöktek az egekbe, most jó lesz, ha felkészülsz rá. Mert ahogyan az üzemanyagköltségek sem csökkennek, nem fognak az energiahordozókéi sem.

Van egy pár egyszerű megoldás, amivel remekül csökkentheted a gázszámládat. De most gondolj rá, hogy mire megint itt a tél, minden kész legyen.


A fűtés
Automatizálj. Nem kerül sokkal többe, mint az az egyszerű vacak, ami most föl van szerelve, szerezz be programozható termosztátot! Ha napközben nincsen senki otthon, elég kb. 18 fokot tartani, és állítsd be úgy, hogy korábban induljon a fűtés, mire hazaérsz, azért kellemes meleg legyen. (Nagyon lecsökkenteni nem érdemes a napközbeni hőmérsékletet, mert az egész lakás újramelegítése többe kerül, mint amennyit megtakarítasz a nem-fűtéssel.) Állíts be hétköznapi és hétvégi programot (a jobb termosztátokon ilyet is lehet). Ha megfelelőképpen sikerül beállítani és használni, amellett, hogy nem érzed magad kényelmetlenül otthon, mégis 5-15%-nyi fűtési költséget tudsz megtakarítani.
Takarékoskodj. Érdemes éjszakára is a hűvösebb hőmérsékletet beállítani (amúgy is egészségesebb úgy aludni). De ne feledd, a termosztát még az előtt kapcsolja vissza a fűtést, mielőtt a vekkered megszólal!)
Szigetelj! A meleg hajszálnyi réseken át is meg tud szökni. Ha réseket találsz a falon, tömd be - a kis résekhez szilikon pasztát, a hatalmasokhoz purhabot használj. Az ajtókat-ablakokat pedig „szalagozd” be. A barkácsboltban segítenek az ablakkeret formájához, és a rés nagyságához megfelelő alakú és anyagú szigetelőt választani.

Melegvíz
Ne folyasd. Gondold csak végig….szappanozod magad és közben folyik a meleg víz… Zárd el. Vagy, ha műszakilag lehetséges, válassz olyan csaptelepet, ami a beállított, kevert hőmérsékleten is elzárható. (Az ilyesmit nem minden boiler tűri, kérdezd meg a szerelőt!)
Időzíts. Ha elektromos vízmelegítőd nem „éjszakai” áramról működik, vezéreld időkapcsolóval! Készüljön akkor a melegvíz, amikor föl is használod.

Világítás
Válts át energiatakarékos égőkre. Ezek átlagosan 10-szer hosszabb élettartamúak, mint a hagyományos izzók, és ugyanakkora fénykibocsátáshoz körülbelül negyedannyi energiára van szükségük. De! Ha teheted, jó minőségűt és meleg fényűt válassz. (Végül is „neon” ez is, fürdőszobába, olvasólámpába azért tegyél hagyományos izzót). Ritkaság, de már van ilyen is: kedvencünk a halogén-spot, de mennyi áramot zabál! Pár helyen már kapható bele való LED-es világítófej, a LED energiafogyasztása minimális. Próbáld ki.

Segítség
Ha mégis hatalmas marad a számlád, kérj segítséget. Fűtésedet ellenőriztesd szakszerelővel (azt amúgy sem árt, biztonsági okokból rendszeresen, évente megtenni), a fűtésrendszert erre szakosodott tervezővel.
Az elektromos fogyasztásodat is könnyen ellenőrizheted. Az ELMÜ közönségszolgálata ad kölcsön egy kis „mérőt”, amivel megmérhető egy-egy háztartási gép fogyasztása. Ugye nem is tudtad, mennyit „eszik” egy öreg fridzsider?

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL