GYERMEK

Gyerekszoba felújítás

Szerző:
Szabó Anna
A lakásfelújítás mindig nagy nyűg, ugyanakkor boldogság is, hiszen megújulni öröm. Nem mindegy azonban, hogy milyen színeket, formákat, anyagokat választunk új életterünkhöz, s ez fokozottan igaz a gyerekszobára. Legyen-e egyáltalán külön szobája a kicsinek, vagy elég egy elkülönített sarok a szülői hálóban?

 

A jó gyerekszoba


Akár a szülőkkel alszik kezdetben a baba, akár saját kis szobája van, szükségetek lesz egy területre, ami csak az övé. Ez a szülők érdeke is, hiszen az első időkben a védőnő, a gyermekorvos látogatja a picit, később talán már a kis barátok, barátnők, és fontos, hogy ilyenkor ne zavarják egymást a családtagok. Az sem elhanyagolható, hogy amint a felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is jó, ha van egy hely, ahová visszavonulhatnak. Itt ők az "urak", megpihenhetnek, vagy épp felfordulást csinálhatnak anélkül, hogy bárkit zavarnának vele. Kicsit nagyobb korban itt tanulhatják meg a legalapvetőbb feladatokat, azt, hogy meg kell ágyazni, rendet kell rakni, a szőnyeget néha fel kell porszívózni, stb. De milyen legyen a gyerekszoba, vagy gyereksarok?

Először is ne legyenek benne balesetveszélyes, vagy mérgező tárgyak, anyagok. A konnektorokba már a kezdetektől helyezzünk biztonsági dugókat, ne várjunk vele, míg a pici mászni kezd, mert akkor már éppen a védőeszköz fogja felkelteni az érdeklődését. Inkább kevés, de jól variálható bútort válasszunk, amelyek sarkai lekerekítettek. Ha ez nem megoldható, használjunk sarokvédőt. A legtöbben nem engedhetik meg maguknak, hogy néhány évente lecseréljék a gyerekszoba komplett berendezését, ezért célszerű olyan elemeket választani, amelyek a gyermek növekedésével átalakíthatók, bővíthetők. Fontos, hogy a szobájában a gyerkőc félre tudjon vonulni, mégis jól ellenőrizhető legyen. Az ablakrács nem mutat jól, és bezártság érzetet kelthet, de biztonságot nyújt a kizuhanás ellen. Ha mégsem élünk a lehetőséggel, feltétlenül szereljünk fel egy biztonsági láncot, hevedert, amely nem engedi olyan szélesre tárni az ablakot, hogy azon a gyermek kieshessen. Szőnyegpadló helyett válasszunk inkább parkettát, hajó-, vagy laminált padlót, mert ezek kevésbé allergének, könnyebben tisztán tarthatók. A gyerekszoba ne legyen túlzsúfolt, mert az önfeledt játékhoz viszonylag nagy térre van szükség. Semmi értelme drága, vagy nehezen beszerezhető bútorokat, drapériákat választani a gyerekszobába, ugyanis minden gyerek átesik a "freskós" korszakán, amikor firkál, alkot, és persze a szobatisztaság kapcsán is adódnak néha balesetek. A gyermek tárgyainak, játékainak könnyen elérhető tároló helyet kell választanunk, ellenkező esetben hiába várjuk, hogy rendet tegyen maga után, vagy ami még rosszabb: nem is lesz kedve játszani a saját játékaival.


Színek, formák, anyagok


Ma már bőven túl lehet lépni a rózsaszínen és a kéken, a fehér fal pedig egyenesen felejtős, ha gyerekszobáról van szó. A színeknek és formáknak csak a képzelet szab határt. Gond leginkább akkor adódik, ha a helyiségen két különböző nemű gyermek osztozik. A falak jól kiválasztott színével sok mindent kifejezhetünk. Utalhat a lakójának egyéniségére, kedvenc időtöltésére, vagy akár szeretett mesehőseire. A gyerekszobának vidámnak, élettel telinek, ám egyben megnyugtatónak is kell lennie, ezért tartózkodjunk a túlságosan harsány, egymástól nagyon elütő színek használatától. Amíg a baba pici, előnyösek a szobájába a pasztellszínek, mert ezek nyugtatják őt, segítik a pihenését. Figurákat, kisebb-nagyobb rajzokat már ekkor is elhelyezhetünk a szobájában, de a néhány hónapos csecsemő inkább még a mozgásokra figyel. Mivel először az arcot, szemet, szájat, orrot figyeli meg, legyen a falakon szereplő figuráknak is mosolygós, emberi arca, akkor is, ha virágot, felhőt, állatot ábrázolnak.

Kicsit később, óvodáskorban már bátrabban lehet meríteni a színek közül. Beléphetnek a lilák, narancsok, zöldek, de akár a barnák és a vörösek is, persze megfelelően harmonizálva egymással. Ebben a korban kezd jelentőségük lenni a falrajzoknak, faliképeknek is, hiszen egy-egy kedves mesefigura akár az elalvást is segítheti, megnyugtatást, biztonságot jelent a kis óvodásnak. Ha kisfiú és kislány is lakja a szobát, festhetjük az egyik falat fiús, a másikat lányos színre. Az osztott színek egyébként is divatosak, és tágasabbá, vidámabbá varázsolják a helyiséget. Egy bizonyos életkoron túl már nyugodtan kikérhetjük a gyerkőc véleményét a színeket és a berendezési tárgyakat illetően, persze finoman irányítva ízlésvilágát.

Mielőtt nekilátnánk...


Tervezzük meg, milyennek szeretnénk látni a megújult gyerekszobát! Nyugodtan ragadj tollat és papírt, de még egyszerűbb, ha a számítógéped rajzoló programját használod, és kezdj el játszani a színekkel! Több változatot is készíthetsz - egyszínű, különböző színű falak, csíkok, bordűrök, díszlécek - ekkor még bármit betervezhetsz, és aztán, mint egy fotóalbumot lapozhatod végig a terveidet. Ha a színvilág nagyjából megfogalmazódott, azt kell eldönteni, milyen technikával újítjátok meg a szobát. Választhattok tapétát, számtalan színben és mintával, ennek azonban az utólagos díszítési lehetőségei viszonylag korlátozottak. Ha a festés mellet voksoltok, a festékboltban szakember adhat tanácsot arra vonatkozóan, mely színhez (jól, vagy kevésbé takaró), milyen típusú festéket célszerű vásárolnotok. A színeket kikeverhetitek magatok is, ebben az esetben fehér festéket és színezőanyagokat kell vásárolnotok, de praktikusabb géppel megkevertetni, mert így biztosan a kívánt árnyalat lesz a végeredmény, ráadásul pótlást is könnyebb vásárolni, ha netán szükség lenne rá.

Mielőtt elindultok vásárolni, egyszerű területszámítással határozzátok meg, mely színből, hány négyzetmétert kívántok befesteni! Ettől függ ugyanis a megvásárolandó festék mennyisége. Készüljetek rá, hogy a festékboltban számtalan szemet gyönyörködtető kiegészítővel fogtok találkozni, ám itt is érvényes a kevesebb több elv. Vagyis nem túl előnyös mindenféle tiritarka dekorációval telezsúfolni a falakat. Törekedjetek a meghatározott hangulat, érzelemvilág megtartására a kiegészítők megvásárlása során is! Könnyen kezelhető festőhengerek beszerzésével bárki szép, új otthont varázsolhat magának, de ne feledkezzetek meg a szükséges mennyiségű takarófóliáról és ragasztószalagról (ajtó- ablakkeretek, villanykapcsolók, stb. leragasztásához) sem, ellenkező esetben hosszadalmas lesz a takarítás a festés után. Könnyebb a munka, ha a szoba kis lakója nem tartózkodik odahaza, azonban, ha ez nem megoldható, engedjétek, hogy ő is kivegye a részét a munkából. Egy-két ecsetvonással biztosan nem okoz kárt, és büszke lesz a munkájára, nem mellesleg pedig sokkal jobban óvja majd később, amihez maga is hozzátett valamit.


Dekorációk


Egy-egy szép, gyermekhez illő festmény, bekeretezett fotó, a gyermek saját rajza, vagy önmagát ábrázoló kép is felkerülhet a gyerekszoba falára, de ne túl nagy számban, ezek ugyanis túl komollyá tehetik az összhatást. Ügyes rajzoló maga is nekiláthat egy vidám falfestmény megrajzolásához, de szobafestők is vállalják freskók elkészítését. Azt azonban tartsd szem előtt, hogy amit a falra festettél, ott marad a következő felújításig!
Divatosak és szépek az öntapadós falimatricák, hátrányuk azonban, hogy nehezen eltávolíthatóak, és nyomot hagyhatnak a falon. Igényesebbek a kézi készítésű, térhatású dekorgumi figurák. Ezeket vagy öntapadó fóliával, vagy ún. "blue tech" ragasztóval helyezhetjük el a falon, eltávolításukkor sem a kép, sem a fal nem sérül, és bármennyiszer újra felhasználhatók.

Festékboltokban kaphatóak különböző szélességű, kifejezetten gyerekszobákba tervezett mintás bordűr csíkok, melyeket a gyermek viszonylagos szemmagasságába elhelyezve (gondolva rá, hogy 1-2 év alatt sokat fog nőni), egészen új értelmet adhatunk a szobának.
Ha féltjük a frissen festett falat, vagy "túlságosan" kreatív a gyermekünk, felszerelhetünk számára a szoba egy alacsonyabb pontjára kis falitáblát (de egy felragasztott műszaki rajzlap is megteszi), ahol kiélheti alkotási vágyát.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL