GASZTRO

Finomat, laktatót - könnyedén: saláták főételnek

Szerző:
Szabó Anna
Ha valami egészségesre vágysz, a legegyszerűbb salátát készítened. Persze nem azt a fajtát, amitől egy óra múlva farkas éhes leszel, és egyáltalán nem laktat. Válassz olyat, ami tápláló szénhidrátot és nélkülözhetetlen fehérjét is tartalmaz a zöldségek mellett.


A fogyókúrázók nem biztos, hogy értékelni fogják a receptjeinket, de kissé lebutított változataival, valószínűleg már ők is jóllaknak. Salátakalandra fel, kattints a neked tetsző recept képére!

Nizzai saláta »

 

***

Tacosaláta »

 

***

Paprikasaláta grillezett csirkemellel »

 

***

 

Tonhalsaláta sült paradicsommal és rukkolával »

 

***

Meleg lencsesaláta »

***



Meleg kecskesajtos parajsaláta »

***



Burgonyás-kolbászos rukkolasaláta »

***



Meleg édesburgonya-saláta »

***

 

Padlizsánsaláta gránátalmamaggal, zöldfűszerekkel és fetával »

***




Tipp: Kedvelt ötletek

Finomabbnál finomabb öntetek százait ismerjük, nem könnyű közülük választani, hiszen nagyban befolyásolják a saláta karakterét. Lehetnek könnyűek és étvágygerjesztőek, dúsak és édesek, frissek és gyümölcsösek, vagy éppen fanyarak és csípősek. Az alábbiakban ismertetett klasszikus öntetek nagyszerűek az egyszerű leveles salátákra éppúgy, mint az összetettebb tésztából, hüvelyesekből, gabonafélékből és zöldségekből készültekre.

Ázsiai öntet
Összekeverünk 1,5dl rizsborecetet, 2 evőkanál cukorral, fél kimagozott és aprított piros csilipaprikával és 1 evőkanál apróra vágott friss korianderrel. Ízlés szerint thai halmártással fűszerezzük. A készítés másik módja, ha a hozzávalókat egy csavaros tetejű üvegbe töltjük, és összerázzuk.

Balzsamecetes öntet
Összekeverünk 2 evőkanál balzsamecetet 4 evőkanál olívaolajjal, sóval és frissen őrölt fekete borssal ízesítjük. Készíthetjük úgy is, hogy az alapanyagokat egy csavaros tetejű üvegbe öntjük, és összerázzuk.

Kéksajtos öntet
Turmixgépben vagy merülőmixerrel krémesre keverünk 1dl majonézt, 1dl tejfölt, 8 dkg összemorzsolt kéksajtot és 1,5 kiskanál fehérborecetet, közben őrölt fekete borssal ízesítjük.

Cézára-saláta-öntet
Összekeverünk 1dl majonézt 1 evőkanál dijoni mustárral, 1 szelet összemorzsolt ajókával, fél gerezd zúzott fokhagymával, 1,5 evőkanál olívaolajjal és fél evőkanál fehérborecettel.

Mézes-mustáros öntet
Összekeverünk 1 evőkanál dijoni mustárt 1 evőkanál mézzel, fél gerezd zúzott fokhagymával, 2 evőkanál almaborecettel, 5 evőkanál repceolajjal és őrölt fekete borssal (vagy egy csavaros tetejű üvegben összerázzuk).

Egyszerű francia öntet
Összekeverünk 2 evőkanál fehérborecetet 1-1 csipetnyi cukorral és sóval, őrölt fekete borssal, és 5 evőkanál olívaolajjal (vagy egy csavaros tetejű üvegben összerázzuk).

Szárított paradicsom-öntet
Két, olívaolajban eltett, apróra vágott szárított paradicsomot 2 evőkanál vörösborecettel, 1-1 csipetnyi cukorral és sóval, őrölt fekete borssal, valamint a szárított paradicsom olajából 5 evőkanálnyival összekeverünk (vagy egy csavaros tetejű üvegben összerázzuk).

Ezersziget öntet
Összekeverünk 1dl majonézt 1 evőkanál ketchuppal, egy löttyintésnyi Worcestershire-mártással, 1 evőkanál finomra aprított petrezselyemmel, 1 evőkanál apróra vágott metélőhagymával és őrölt fekete borssal ízesítjük.

Forrás: Susannah Blake: 500 saláta, GABO Kiadó.
 



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL