SZÓRAKOZÁS

Húsvéton innen és túl

Szerző:
Szabó Anna
Rengeteg húsvéti program vár minket országszerte, de az ünnepen túl is igazán izgalmas napoknak nézünk elébe. Előre figyelmeztetünk: nehéz lesz választani!


Ezúttal is összegyűjtöttük a számunkra legérdekesebbeket, ráadásul többségében olyanokat, amik kifejezett a kisgyermekes családoknak kedveznek.

„Add tovább…” Fiatal Kézművesek Találkozója
Időpont:
április 05-15.
Helyszín: Nemzeti Táncszínház kiállító terme

Az „Add tovább…” Fiatal Kézművesek Találkozójának célja létrehozni a népi kismesterségek fiatal művelőinek fórumát, ahol a hagyományok továbbélése, továbbgondolása, megélhetése, fenntarthatósága, értékmentése és az ezzel kapcsolatos problémák feltárása a cél. A bemutatóból kiviláglik majd a hagyomány továbbvitelének és kiteljesítésének ars poeticája, miszerint nem a régmúlt népművészeti tárgyainak a másolása újítja meg és tartja fönn a tradíciót, hanem az, amelyet egy-egy adott kor, a mindenkori ma hozzátesz ehhez a nagyszerű kulturális örökséghez. A NESZ kezdetektől fogva fontos célkitűzései között tartja számon a hagyományos magyar népi kézművesség értékeinek megmentését, és a felhalmozott tudás átadását, továbbörökítését a fiatal generációk, így az alkotógenerációk számára is. Ez a cél egyre inkább testet ölt, melynek köszönhetően ezúttal a legfiatalabb nemzedékek munkájából nyílik tárlat április 5-én a Nemzeti Táncszínház kiállító termében, melyet egészen április 15-ig tekinthet meg a nagyközönség.

Húsvéti készülődés a Sóstói Múzeumfaluban
Időpont:
április 2-8.
Helyszín: Sóstó

Áprilisban is gazdag programsorozattal várják a látogatókat a Sóstói Múzeumfaluban! A Nagyhéten tojásfestő foglalkozások, húsvéthétfőn évadnyitó nagyrendezvénnyel várják a látogatókat, közben pedig megtekinthető az aktuális időszaki kiállítás is, mely Ladányi András keresztekről készült fotóit mutatja be.

 

Húsvét a Skanzenben
Időpont: április 8-9.
Helyszín: Skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Az ország egyik legjelentősebb családi fesztiválja – a szó minden értelmében – hagyományosan megrendezésre kerülő Szabadtéri Néprajzi Múzeum Húsvét fesztiválja. Erre idén is az ország minden szegletéből érkeznek mesterek, akiktől elsajátítható a tojásdíszítés mestersége. A Skanzen azonban méltán híres a színes programokban, ha kiemelt ünnepekről van szó: idén is lesznek az izgalmas előadásokon kívül zsibongó parasztudvarban tavaszi játékokon, hagyományos ünnepi eledelek. Ám olyan mosolygásra okot adó kihívások is várják a családokat, mint a birkatombola vagy a tojáslabirintus.

XIII. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál
Időpont:
április 12-15.
Helyszín: SZTE Zeneművészeti Kar

Immáron tizenharmadik alkalommal rendezik meg a korunk talán legnépszerűbb hangszere, gitár, és a klasszikus és könnyedebb műfajokat megszólaltató sztárok tiszteletére a fesztivált Szegeden. A koncerteken kívül a hangszerek versenyei, mesterkurzusokat és teltházas gálaeseteket is szerveztek a nagyérdemű számára. Eddig 6 kontinens több mint 30 országából szerepeltek a szakma legjobbjai.

 

Cavalero produkció: Ember és ló egysége páratlanul művészi formában
Időpont:
április 21-22.
Helyszín: Budapest, Papp László Sportaréna

A zenés, akrobatikus lovas műsorok egyik legkülönlegesebb szenzációja, a Dél-Franciaorszából származó, spanyol lovasikola hagyományain alapuló Cavalero produkció 2012. április 21-én és 22-én Budapesten, a Papp László Sportarénában vendégszerepel. A lovas szenvedély és szeretet, ember és ló páratlan egysége elevenedik meg a 90 perces műsor során 60 lenyűgöző ló és 30 lovasának kreatív művészi előadásában.

 

VII. Villányi BorZsongás
Időpont:
április 27-május 01.
Helyszín: Villányi borvidék

A villányi borvidéken hetedik alkalommal rendezik meg a BorZsongás Fesztivált, stílusosan hét településen, összesen 12 zsongó borudvarban. Igazi majális hangulatú előadásokkal kedveskednek az idelátogatóknak, így a jazztől, a soul zenén át a mulatósig mindenféle koncerten részt lehet venni. De lesz grill verseny, borásztalálkozó és mindenféle gasztronómiai különlegesség is a finom villányi borok mellett. Megkönnyítették a helyszínek közötti közlekedést is a szervezők: idén először külön buszjárattal segítik a hét település közötti mozgolódást.

 

II. Boldog Békeidők Hévíze
Időpont:
április 28-május 01.
Helyszín: Hévíz

A négy napos rendezvénysorozat első napján a világzenéné a főszerep. A második napon a Táncművészeti Világnap alkalmából 20 órakor a világhírű Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana előadásával lép színpadra. A harmadik napon korabeli kosztümökbe bújik Hévíz apraja-nagyja és fúvószenekarral, táncosokkal tart felvonulást, hogy mindenki megcsodálhassa a korhű ruhák szépségeit. A negyedik napon május 1-én ünnepli 20 éves fennállását Hévíz Városa, melyen az ünnepélyes köszöntők, kitüntetések átadása után 20 órakor a Csík Zenekar koncertje zárja a rendezvényt, Őze Áron, Jászai Mari – díjas színművész közreműködésével. A napokban a közel félszáz közreműködő mellett fellép többek között a Magna Cum Laude zenekar, Takács Nikolas, Szentpéteri Csilla, Szalóki Ági és a Harmonia Garden zenekar.

VI. Oldtimer Expo
Időpont:
április 27-30.
Helyszín: Hungexpo B pavilon

Új helyszín, kicsit későbbi dátum, de a filozófia megmarad: az Oldtimer Expo váltott, hogy megújulhasson. Még a gazdaságilag nehéz időkben is fejlődik a veterános világ, mert igazi, kézműves értékeket, technika- történeti emlékeket ment meg és képvisel. A szezon nyitására két másik, immár klasszikussá vált rendezvény is becsatlakozik. Az Oldtimer Sokadalom hagyományosan az OT Expo szombati napjára esik, míg a tavaly először bemutatkozó Velodrom Millenáris a zárás utáni napon, május 1-jén lesz, hogy a kiállítók is részt vehessenek, illetve így egy látványos, egyedülálló környezetben menet közben is meg lehessen csodálni az öreg járműveket.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL