GYERMEK

Enni, de mit és hogyan? - Ételek gyerekeknek

Szerző:
Szabó Anna
Itt a tavasz, egyre többet vagytok kint, és ezzel párhuzamosan, egyre nehezebben tudod leültetni az asztal mellé. Nem eszik, vagy nem azt, amit te adnál neki? Nos, bizonyára te sem örülnél, ha mások határoznának az étkezésedről. Adj neki több szabadságot, persze betartva az alapvető szabályokat!

 

A legfontosabbak


De mik is ezek a szabályok egy óvodáskorú gyermek esetében? A legfontosabb, hogy naponta legalább egyszer fogyasszon meleg, főtt ételt, minden nap jusson hozzá friss zöldséghez-gyümölcshöz, és a napi folyadékbevitel érje el legalább a 7 dl-t. Ez utóbbihoz hozzászámolhatod a leveseket is, de csalni nem érdemes, mert a kicsik is könnyen dehidratálódnak. Ez azért is veszélyes, mert nem érzik a szomjúságot, ugyanakkor figyelemzavart, a koncentráció romlását eredményezheti a kiszáradásnak már alacsony foka is, nem beszélve a vesék hátráltatott működéséről, és még egy sor egyéb problémáról. A reggeli zűrzavarban sok családban kimarad az első étkezés, pedig szükséges, hogy naponta legalább ötször étkezzen a kisgyerek. Az óvodások ezt még pótolják az óvodai reggelivel, de a kisiskolások bizony sokszor 10-11, vagy akár 12 óráig is éheznek, ami a vércukorszint leesését, figyelemzavart, de rosszullétet is okozhat. Nem kell, hogy a reggeli bőséges, vagy hosszan tartó legyen. A fontosabb inkább az, hogy energiát adjon, és valamilyen meleg ital bevitelével fokozza a bélműködést, hogy a nap későbbi részeiben ne legyen ezzel gond.


Szokás kérdése


Természetes, hogy szeretnénk kontrollálni, eleget eszik-e a gyermekünk, de nem árt tudnunk, hogy ők pontosan tudják, érzik, mennyi táplálékra van szükségük. Ne erőltessük tehát az evést, ha éppen nem szeretnének enni. Ha megéheznek, majd biztosan leülnek az asztalhoz. Mint annyi más, az étkezés is nagyban függ a szokásoktól, melyeket csecsemőkortól kezdve bevezettünk a kicsi életébe. Fontos a jó példa, vagyis a gyermeknek látnia kell, hogy a család meghatározott időszakokban, egy asztalnál étkezik. Látnia kell a mintát az étkezés szabályairól, az asztal körüli illemről, ahhoz, hogy időben elsajátíthassa azt. Sose legyen az étkezés jutalom, sem pedig annak megvonása büntetés! Nem helyes, ha a gyerek azt szokja meg, hogy örömében, bánatában enni kell, mert ez evészavarokhoz, elhízáshoz, vagy épp krónikus soványághoz vezethet. Fogadjuk el, hogy gyermekünknek is vannak kedvencei, és olyan ételek is, amelyeket nem szeret! Ma már szerencsére szinte bármi beszerezhető egy egyszerű kisvárosban is, így a szükséges vitaminokat, tápanyagokat akkor is megkaphatja gyermekünk, ha történetesen nem szereti pl. a spenótot. Nem kell, hogy minden étkezés tartalmas, vagy nagy mennyiségű legyen. Tízóraira, uzsonnára elegendő néhány szem gyümölcs, vagy zöldség, esetleg pár darab keksz, vagy valamilyen tejtermék. A nassolást ne, vagy csak ritkán engedélyezzük, mert elveszi a gyerek étvágyát! A nassolnivaló pedig lehetőleg szintén egészséges legyen, pl. almachips, aszalt gyümölcs, stb.


Reggeli


A nap első étkezése, a reggeli nagyon fontos a szervezet számára, sokan mégis elhanyagolják. Kutyafuttában bekapnak valamit, vagy teljesen ki is hagyják azt. Azért sem könnyű a gyereket megreggeliztetni, mert a reggeli rohanásban nincs idő főzőcskézésre, és ilyen korai órán a kicsi sem biztos, hogy enni kíván. Lássunk néhány egyszerű, mégis egészséges reggeli fogást!

Müzli


Melyik gyerek ne szeretné az édes müzliket? Természetesen nem a hipermarket polcáról levett dobozos müzliről van szó, hanem olyanról, amelyet saját kezűleg készítettünk. Különféle magvakat vásárolhatunk bioboltokban, de egyes élelmiszerboltokban is, ezt kiegészíthetjük aszalt gyümölcsökkel, dióval, édesítésként pedig csorgassunk rá jó bőven mézet.


Tojásból készült ételek


Rántotta, főtt tojás, tükörtojás? Mindegy, melyiket választjuk, kínáljunk hozzá teljes kiőrlésű lisztből készült, magvas pékárut, magát az ételt pedig feldobhatjuk egy kis zöldségekből, majonézből, paprikakrémből készült dekorációval. Egy mosolygós tányérnak egyik gyerkőc sem fog ellenállni.

Szendvicsek


Hidegen, vagy melegen is tálalhatod, a lényeg, hogy gazdag legyen friss zöldségekben. Salátalevél, retek, uborka, újhagyma, vagy metélőhagyma, paprika, paradicsom…, hogy csak a leghétköznapibb zöldségeket soroljuk. Gusztusosabb a szendvics, ha nem a megszokott formában kerül az asztalra. Vághatod a kenyeret háromszögre, a feltétekből varázsolhatsz arcot is a kenyérnek, zsemlének. Reszelt sajt lehet egy gyermekarc haja, és az ötletek száma kifogyhatatlan. Ha unja a kicsi a vajat és a margarint, dobd fel a kenyerét valamilyen saját készítésű túró-, vagy tojáskrémmel! Reggelire, tízóraira egyaránt megfelelő.


Italok


Egy finom tea frissítőként és felmelegítőként is megállja a helyét a reggelinél, vagy a tízórainál. A filteres, vagy a még rosszabb, flakonos bolti tea helyett készíts odahaza valódi növényekből készült italt! Mivel nem mindegy, hogy a gyerek milyen gyógynövény forrázatát fogyasztja, légy óvatos ezek kiválasztásánál. Ízesítésre használj mindig mézet és frissen facsart citromlevet! Ne feledd, a citrom hő hatására elveszíti C-vitamin tartalmát, ezért ajánlatos kicsit később a teához adni.


Tearecept


Kellemes ízű, lazító hatású italt nyerhetsz, ha a teát a következőkből készíted el:

1 marék almahéj
2 teáskanál kamillavirág
2 teáskanál levendula
2 teáskanál citromfű


Mártogatós


A gyerekek ritkán eszik meg a zöldségeket natúr formában, azonban imádnak mártogatni. Ellenállhatatlan mártogatóst készíthetsz a következő módon:
Hámozz meg néhány paradicsomot, turmixold le (simább lesz az állaga, ha a magokat eltávolítod), adj hozzá kevés zúzott fokhagymát és apróra vágott metélőhagymát (de lehet kis fej reszelt vöröshagyma is), ízesítsd sóval, borssal, majd az egészet turmixold össze! Az így kapott masszába bármilyen friss zöldséget bele lehet mártogatni, változatos, finom ízeket kapsz eredményül.


Túrókrém


Itt a medvehagyma-szezon, de, ha a gyerkőc nem rajong érte, rejtsd el egy gusztusos túrókrémben! 25 dkg túrót törj össze, és keverd el 10 dkg reszelt sajttal! Fűszerezd sóval, borssal! Néhány medvehagyma levelet vágj össze apróra, adj mellé kevés friss petrezselyem zöldet szintén apróra vágva, és keverd bele a túrókrémbe! Pirítósra kenve, szendvicsbe egyaránt finom és egészséges.


Számít a külső!


Ne feledd, gyerekek esetében fokozottan igaz, hogy ami szép, az vonzóbb is. Vagyis valószínűleg szívesebben fogyasztják el a tetszetősen elkészített, gusztusosan tálalt, mókásan díszített ételeket. Az alma legyen fényesre sikálva, a saláta fodrozódjon ki a zsemléből, a retek, uborka színes héja maradjon a vékony szeleteken, és így tovább. A formák, a színek, az ízléses tányérok és csomagolóanyagok mind-mind fokozhatják kisgyermeked étvágyát.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL