LELKIPATIKA

Van benned irigység?

Szerző:
Szabó Anna
Tiltott érzés, és valljuk be, csak nagyon kevesen ismerik el, hogy bizony lakozik bennük. Pedig ha hiszed, ha nem, az irigység arra is ösztönözhet bennünket, hogy sokkal többet hozzunk ki önmagunkból.

 

Ki az, aki szeret irigynek tűnni? Szinte nincs is még egy olyan érzés, melyet ennyire elítél a környezet. Pedig a világban sokszor meglehetősen igazságtalan dolgok is megtörténnek, nemde? Legyen szó nagyobb házról, gyorsabb autóról, barátnőnk kifogástalan alakjáról, munkatársunk magasabb díjazásáról – mindenkinek megfordulhat a fejében: miért éppen neki jár ez, amikor én jobban megérdemelném?


Az irigység nagyon is emberi tulajdonság


Tulajdonképpen mit sajnálunk másoktól? A felmérések szerint a vastagabb pénztárcát főként a férfiak irigylik. A nőknek inkább az esik rosszul, ha valaki talpraesettebb, intelligensebb náluk. Egyébként akkor is felüti a fejét ez az alattomos érzés, ha egyébként mindig, minden vágyunk valóra válik. Amikor például két barátnő, vagy közös ismerős ugyanolyan ruhát vásárol, az irigy jobbára sajnálja a másiktól. Hogy miért? Mert ilyenkor azt gondolja, hogy a barátnője esetleg majd sokkal csinosabb lesz ugyanabban a ruhában, mint ő maga. Ugyanakkor az irigységnek van egy nagyon fontos szerepe, mégpedig az, hogy a kiválóságot, a különleges teljesítményeket és a tehetséget napvilágra hozza.


Ideális esetben az a felállás, hogy aki irigykedik ránk, nem húzódik vissza a csigaházába, hanem riválisunkká válik. A rivalizálás az irigykedés aktív módja, mely arra ösztönöz, hogy lehetőségeinkből, képességeinkből a lehető legjobbat hozzuk ki. Tanuljuk meg tehát, hogyan válhat ez az érzés életünkben a változások hajtómotorjává. Segítségünkre lehet ebben az alábbi program:

1. Irigység mindig is lesz
Az emberek mindig is összehasonlítják magukat másokkal – ez természetes dolog. Ha nem így lenne, akkor nem lennének ideálok, követésre méltó célok, kitűzések. A hasonlítgatás, a követendő mérce felállítása senkinek sem árt.

2. Önvizsgálat
Tisztáznunk kell magunkban, hogy bennünk mi váltja ki az irigységet. A vonzó külső, vagy talán a siker? Ellenőrizzük le, hogy valójában mennyit jelentenek nekünk ezek a célok. Tényleg szeretnénk a ranglétra legfelső fokára eljutni, vagy kifejezetten azért akarjuk, mert másoknak már sikerült?

3. Inspiráció
Állandóan azon irigykedünk, hogy barátnőnknek micsoda alakja van? Akkor használjuk ki ezt az érzést, és kezdjünk el sportolni, illetve mondjunk le az édességről. Ahelyett, hogy teljesen belelovallnánk magunkat az irigységbe, inkább tekintsük példaképnek a másikat, és talán mellékesen észrevesszük majd, hogy vannak sokkal fontosabb dolgok is, mint a szép alak.

4. A realitások talaján
Munkatársunk megint jutalmat kapott, ráadásul piszkosul csinos is? Hogyan csinálhatta ezt kolléganőnk? És vajon mi mit tudnánk ebből elérni? Maradjunk a realitásoknál, ne tűzzünk magunk elé túlságosan magas célokat. Ha egyszerre túl sokat akarunk elérni, biztosan nem leszünk boldogok.

5. Önbizalom
Ha tisztában vagyunk saját értékeinkkel, az irigységnek semmi esélye nem lehet. Használjuk tehát arra, hogy felfedezzük saját erősségeinket!

 


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL