LELKIPATIKA

Lelkünk láthatatlan terhei

Szerző:
Szabó Anna
Néha annyira hozzászokunk azokhoz a terhekhez, melyeket magunkkal cipelünk, vagy amelyekhez ragaszkodunk, hogy már meg sem tudnánk mondani, mi az, ami annyira nyomaszt, vagy fogva tart minket. Ennek ellenére megéri alaposan megvizsgálni, mit cipelünk magunkkal egy életen át, hiszen megeshet, hogy éppen ez akadályozza fejlődésünket.

 

Miről ismerhetünk fel egy lelki terhet?


Talán te is ismered azt az érzést, amikor mintha bizonyos életszakaszokban egyfajta belső terhet cipelnél magaddal. Valamit, ami nyomasztja a lelkedet, és hatalmas kőként nehezedik rád. De mik is pontosan ezek a terhek, és miért nem szabadulhatunk tőlük olyan egyszerűen?

Képzeld azt, hogy egy hosszú kirándulásra indulsz, és egy igazán nehéz, kényelmetlen hátizsákot kell magaddal vinned. Elérkezik az a pont, amikor már olyan kellemetlennek érzed a terhét, hogy az egész tested sajog tőle, és egyszerűen nem vagy képes továbbvinni. Mit teszel ilyenkor? Megállsz és döntést hozol: leteszed a hátizsákot, és kiveszel belőle valamit, hogy könnyebb legyen, esetleg elajándékozol belőle néhány dolgot a melletted sétálónak, vagy az egész terhet odaadod valakinek, attól függően, hogyan kezeled a tulajdon és az elengedés kérdését. Vagy pedig úgy határozol, hogy összeszorítod a fogaidat, és kibírod, mert tudod, hogy egyszer úgyis véget érnek a kínjaid. Ebben az esetben, bár egy konkrét problémával kell szembenézned (a kimerültséggel), logikusan gondolkodó elméd több konkrét megoldási lehetőséget is talál. A megoldási lehetőségek tudatában akkor is elég erőd lesz a kitartáshoz, ha semmin sem változtatsz.


Egy olyan teher esetében, amelyet az élet rótt rád, három alapvető különbséget kell megemlítenünk.


1. Gyakran nem tudod, pontosan milyen terhet is cipelsz magaddal. Tehát nem ismered a hátizsák tartalmát.
2. Pontosan érzed a terhét, de nem tudod, hogyan szabadulhatnál meg tőle.
3. Esélyed sincs arra, hogy egyszer megszabadulj tőle, ezért az sem nyújt vigaszt vagy erőt, ha elég kitartó vagy, hogy egyszer véget érjen a szenvedésed.

Mindezek mellett talán azt is pontosan érzed, hogy ez a teher akadályozza meg a fejlődésedet, és az előbbre jutásodat a boldogabb élet felé.
Miért nem dobhatod le magadról csak úgy egyszerűen a lelki terheket?
A gyakorlati életben megteheted, hogy hozol egy döntést az elméddel, amellyel lemondasz valamiről, vagy elvetsz valamit. A lélek esetében azonban valami egészen másról van szó, itt ugyanis az elméd és az akaratod már semmire sincs hatással. A lélekről nem fog lehullani egy teher, csak azért, mert ezt akarod, ezt kívánod, vagy mert így döntöttél. Csak akkor szabadulhatsz meg tőle, ha kialakulnak bizonyos körülmények, és a kérdés magától „megoldódik”. Nem te oldod meg a kérdést, hanem a kérdés oldódik meg benned.

Hogy nem tudod olyan egyszerűen levetni lelked terheit, annak az az oka, hogy azt érzed, ez a teher „valami fontos” dolog. Nem tudod pontosan, mit cipelsz magaddal, de olyan érzés, mintha túlságosan fontos lenne ahhoz, hogy csak úgy elengedd. Olyan, mintha valami láthatatlan, fontos és súlyos dolog nehezedne rád, és elvarázsolta volna az életutadat.


Hogyan vehetjük észre a lelki terhet?


Minden ember a saját, csak rá jellemző lelki terheit cipeli magával. Akkor is lehetünk sikeresek, és élhetünk kellemes életet, ha úgy érezzük, olyan kellemetlen kérdések és terhek nehezednek ránk, amelyeket meg kell oldani, de nem foglalkozunk különösebben velük. Mindenki más élettervvel rendelkezik, és előfordulhat, hogy te is azok közé az emberek közé tartozol, akiknek a lelke sokkal nagyobb tervet fogalmazott meg, mint hogy egyszerűen csak élje ezt az életet, hogy valahogy elboldoguljon, és jól érezze magát. Elképzelhető, hogy a lelked nagyobb lépéseket szeretne megtenni, nagyobb felismerésekhez szeretne jutni, nagyobb terhektől szeretne megszabadulni. Elképzelhető, hogy azt érzed, több életet is megélsz egyetlen élet alatt. Mindig elölről kell kezdened, mindent el kell engedned, mindig mindent újra kell megteremtened, és mindig egy új identitást kell felépítened. Azok az emberek, akiknek lelke nagyobb lépéseket tervez megtenni, nem tudnak leszokni arról, hogy élményeket keressenek, és hogy tudni, megérteni akarjanak. Még akkor sem, ha néha kifogynak erőtartalékaikból.


A terhek elengedése

Vizsgáld meg magadban a béke, a harmónia vagy a „megérkezés” iránti vágyat. Ha elég alapos vagy, talán észre fogod venni, hogy nem valami konkrét dolgot akarsz birtokolni vagy elérni. Talán csak attól akarsz megszabadulni, ami nyugtalanságot és békétlenséget kelt benned. Szabad akarsz lenni. Érzed magadban ezt a vágyat. Ez a lelked vágya: a szabadság.
De mit tehetsz annak érdekében, hogy támogasd lelked tervét? Mi a konkrét feladatod? Mivel az elméd nem látja a terheket, nehezére esik meghozni azokat a helyes döntéseket, amelyekkel megszabadulhatnál tőlük. A lélek szempontjából a terhek 4 fajtáját különböztetjük meg:

1. Saját terhek, amelyektől ebben az életedben kell megszabadulnod.
2. Saját terhek, amelyeket hordoznod kell ebben az életedben.
3. Idegen terhek, amelyeket ebben az életedben kell visszaadnod.
4. Idegen terhek, amelyeket ebben az életedben meg kell tartanod.

Amit a lelked az életednek érez, az nagyon sok emberi élet egymás utáni sorozata. Ami neked, mint embernek az „életedet” jelenti, az a lélek számára csak egy fontos fejezet egy nagyon hosszú úton. A lelked jeleket küld, hogy megmutassa, mit kell felismerned, feldolgoznod és elengedned. Néha nem halljuk meg ezeket a jeleket, de minél többet tudunk róla, és minél inkább meg tanuljuk észrevenni őket, annál pontosabban megértjük, és annál könnyebben követjük őket.

Amikor beleszülettél ebbe az életbe, magaddal hoztál valamit. Nem a testedet, az ugyanis új. És az elmédet sem, ami ugyancsak egészen új, és a korhoz és a környezethez alkalmazkodva lett olyan, amilyen. A lelked az, ami sok ajándékot kapott ehhez az életéhez: tehetségeket, hajlamokat, vágyakat. Feladatokat is magával hozott, amelyeket be szeretne fejezni. A hétköznapokon és a munkád során biztosan te is találkoztál már azzal az érzéssel, amelyet egy elintézetlen feladat kelt, és azt is pontosan tudod, milyen érzés több elintézetlen feladatot magaddal cipelni. Ez azt is megakadályozza, hogy kikapcsolódhass, és örülj az új élményeknek, a háttérben ugyanis még mindig egy feladat vár. Egy nap csak arra fogsz tudni gondolni, hogyan szabadulhatnál már meg tőle – vagy úgy, hogy elintézed, vagy úgy, hogy továbbadod. Ezért ne feledd:

Ahányszor csak elveszítjük valamivel szemben a félelmünket, óriási terhet veszünk le a lelkünkről, és nagy lépést teszünk meg életünk tervében! Egy érzés tökéletes átélése azt jelenti, hogy teljes mértékben megtapasztaljuk. Ha valóban maradéktalanul megtapasztalunk valamit, eltűnhet az életünkből, mert már nem tölt be semmilyen feladatot. Ha teher volt, lehullhat rólunk. Ha pedig valóban egy megváltoztathatatlan körülménnyel és visszafordíthatatlan eseménnyel szembesít minket az élet, az volt a terve, hogy tanuljunk, hogy kezeljük a helyzetet, és megtaláljuk az értelmét. És hogy a csapás ellenére is (vagy éppen miatta) továbbcsináljuk.

 A folytatáshoz feltétlenül vásárold meg ezt a könyvet:

Ruediger Schache - A lélek tervének titka
(Édesvíz Kiadó)


Minden ember saját, egyéni sorssal rendelkezik, következésképpen mindenkinek más az életfeladata. Ami az egyik embernek álmai netovábbját jelenti, az a másik számára tökéletesen közömbös lehet. Amit az egyik mindennél jobban szeret, az a másikban elutasítást kelthet. Hogy boldogságban, szeretetben és beteljesülésben van-e részünk, az elsősorban attól függ, követjük-e a lelkünk tervét. A lélek terve minden embernél különböző. A te lelkednek mi a feladata, és miben találhatod meg a boldogságodat?

Ruediger Schache ebben a könyvében a lélek feladatainak jelentőségét mutatja meg, és hogy miként ismerhetjük meg saját, egyéni élettervünket.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL