FOGYÓKÚRA

Bűnözni? Nem bűnözni?

Szerző:
Szabó Anna
Mi számít "ledolgozható" bűnnek? Egy kocka csoki lemozogható 1 km sétával? Az álom alak, ha nem genetika, akkor kitartás kérdése! A kitartásunk pedig két lábon áll - ebből egyik a motiváció a másik a tudás. Csak az képes hideg fejjel gondolkodni, amikor támad az éhség, aki előre felkészül a rázós pillanatokra!

 

Miután megszületett az elhatározás és fogyókúrába kezdesz, egy nap azon kapod magad, hogy minden perccel nehezebb tartani az előírt diétát. Ahogyan az idő telik, minden egyes centiméterért, dekagrammért kétszer olyan keményen kell dolgozni… vagy mégsem?

Napi kalória felhasználásunk nagyon sok mindentől függ. Nincs két ember, aki ugyanannyi kalóriát éget el. A felhasznált energia mennyisége sok mindentől függ, köztük a kortól - idővel csökken, így idősebb korban lassabb a fogyás. A nemtől - a férfiak szerencsésebbek, hiszen nekik magasabb így ők picit könnyebben fogyhatnak. Függ a minket körülvevő környezet hőmérsékletétől. A szervezet alapanyagcsere forgalmát nagyban befolyásolja a pajzsmirigy működése is, ezért fontos, hogy ha kórosan elhízott valaki, ellenőriztesse háziorvosával. Függ a zsírmentes testtömegtől, nem véletlenül, hiszen a zsírt izommunkával használjuk el - minél nagyobb az izomtömeg aránya annál magasabb a test kalória szükséglete. És itt jutottunk el ahhoz a gondolathoz, hogy miért fontos elsősorban a mozgás a fogyókúra során. Természetesen a sportnak ez csak az egyik jótékony hatása, de jelen esetben a legfontosabb.

Játék a számokkal


Egy korábbi cikkünk segítségével bárki könnyedén kiszámolhatja mennyi a napi energia szükséglete, amit aztán csökkentve tartós fogyásra számíthat. Most, hogy már tudjuk, mennyi az annyi, el lehet kezdeni játszani a számokkal: mivel csökkentsük a napi kalória bevitelt? Nagyon jó módszer erre, ha valaki feláldoz egy pár percet az életéből arra, hogy néhány napig minden falatot, kortyot felír egy papírlapra. Majd egy üres órácskában megnézi, hol bújnak meg az étrendjében feleslegesen bevitt „üres kalóriák”. Ilyenek a kávéba tett cukor, ami édesítővel helyettesíthető, de el is hagyható. Ilyenek a cukros üdítők, ami helyett a light italok, vagy még jobb esetben a víz, tökéletes alternatíva. Számtalan apróságon tudunk spórolni. Mindezek mellett mozgással növelhetjük a napi felhasznált kalóriamennyiséget. Ez ugyan rossz hír azoknak, akik világ életükben utáltak mozogni, sportolni… de nekik is találhatunk alternatívákat, csak kicsit kutakodni kell!


Kiskert tulajdonosok legnagyobb örömére tavasztól őszig lelkiismeretes kerti munkával óránként akár 400 kalóriát is elégethetnek! Aki biciklivel jár dolgozni, mondjuk napi kétszer fél óra, kellemes tempójú kerekezéssel szintén 400 kalóriát spórolhat meg. Ha délután hazafelé egy órácskát vásárolgatsz, azzal plusz 200 kalóriát vontál el magadtól. Ugye, milyen egyszerű?! De vannak olyan tevékenységek, amikkel ennél is több energiát használ fel a szervezetünk. Például egy táncmulatságon, ahol a vacsora előtt és után is jól kimulatjuk magunkat, 3 óra alatt majdnem egy teljes napi kalória mennyiséget, akár 1200 kalóriát is elégethetünk. Aki szívesebben kirándul, ugyanezt a hatást éri el: egy egész napos kirándulás során óránként akár 400 kalória is lehet az, amit fel kell használnia a testünknek. És a háziasszonyok rémálma is lehet sport, ugyanis a házimunka is többletenergiát igényel: egy óra kocsi mosás 300, míg egy óra takarítás hasonló mennyiséget von el a zsírraktárainkból. És a jól végzett munka után édes a pihenés, akarom mondani egy pásztorórán 300 extra kalória égethető el.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL