SZÉPSÉG

Milyen hajszín illik hozzád?

Szerző:
Szabó Anna
A haj és az arcbőr színének harmonizálnia kell – hiszen e kettő ad keretet az arcnak. De vajon hogyan találjuk meg, mi jellemző ránk, és milyen színek illenek hozzánk?

„Milyen hajszín állna jól nekem” – hangzik oly sokszor e tanácstalan kérdés. Ezt azonban nagyon nehéz megválaszolni, és a válasz – minden segítség ellenére – függ a színérzékünktől is. Mégis van néhány szabály az arc tónusáról, a harmóniáról és a kontrasztokról, amelyek segíthetnek a megfelelő színárnyalat kiválasztásában.


Hideg vagy meleg?

A bőrszín tónusa a pigmentektől függ, melyek a haj színéért is felelősek. Attól függően lesz bőrünk hideg vagy meleg tónusú, hogy a hideg, vagy a meleg van-e túlsúlyban. A szeplős hölgyek bőre sok vöröses-ságrás pigmentet tartalmaz, ezért szinte mindig meleg tónusú. De a legtöbb ember esetében azért nem ilyen egyszerű megállapítani a bőr tónusát.

Támaszkodhatunk az évszakoknak megfelelő típusok elvére: a nyár/tél típusú hölgyek arca hideg tónusú, az ősz/tavasz típusúaké általában meleg. De ha pontosan tudni akarod, milyen tónusú a bőröd, csináltass „bőrtónus” tesztet a parfümériában.

De itt egy másik lehetőség is: tartsunk egyszer arany, egyszer pedig ezüst fóliát az arcunkhoz. Világosan látni fogjuk, hogy a hűvös tónusúaknak az ezüst, a meleg tónusúaknak az arany áll jobban.


Ha már megtaláltuk színvilágunkat

Ki tudjuk választani az annak leginkább megfelelő hajszínt is. A hűvös tónusú arcbőrhöz hamuszínű, tehát ezüstös tónusok állnak jól. Vagy pedig a púderes barna árnyalatok, kékesfekete, kékesvörös, padlizsánszín, de még az aranyszőke is. A meleg tónusú arcbőrhöz a rézvörös, az aranybarna vagy az arany-vörös árnyalatok állnak jól.



Harmónia vagy kontraszt

Hogy hajunk színe sötét vagy világos, az a barnásfekete melanin mennyiségétől függ, éppúgy, mint a bőr esetében. Ezért az új hajszín megválasztásánál ne csak az arcbőr tónusát vegyük figyelembe, hanem a haj és az arcbőr közötti kontrasztokat is. A világos és sötét tónusok ugyanis különböző hatást keltenek: a sötét hajszínek ugyan erősítik az arcvonásokat, de egyúttal elnyelik az arcbőr tónusának egyenetlenségét is. Ezért van az, hogy a sötét arctónusú hölgyek arca szőkített hajjal valahogy „foltosnak” tűnik. A világos hajszínek lágy kontúrokat teremtenek – ebből következik, hogy az eredeti szőkék sötétre festett hajjal idősebbnek néznek ki.


A fodrászok – színtanácsadásnál – az árnyalatokat világos és sötét, illetve kontraszt és harmónia típusokra osztják. Minél természetesebbnek szeretne valaki új hajszínével kinézni, két-három árnyalattal világosabb vagy sötétebb hajszín megválasztásával enyhítheti a kontrasztot. Enyhébb kontrasztok esetében inkább maradjunk a kétárnyalatnyi különbségnél.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL