SZÓRAKOZÁS

4 történelmi tény, amit biztos, hogy rosszul tudsz

Szerző:
Szabó Anna
Legendák, amiket a legtöbben igaznak hiszünk, pedig a tények sokszor mást mutatnak. Híres mítoszaink a valóság tükrében.


A filmvilág számtalanszor fordult ihletért a történelem híres mítoszaihoz. Így játszhatta el például a franciák egyik nagy kedvence, Gérard Depardieu Kolumbuszt, de Leonardo DiCapriót, valamint Kate Winsletet sem feledjük el egykönnyen a Titanic című filmből. Íme, néhány izgalmas történelmi legenda – igaz, azóta már mind a négyet megcáfolták…

 

Kolumbusz fedezte fel Amerikát

Legenda: 1492-ben az olasz tengerész, Kolumbusz Kristóf fedezte fel Amerikát. Mivel azt hitte, hogy Indiába érkezett, az őslakosokat indiánoknak nevezete el.

Valóság: A vikingek már az i. sz. 10. században felfedezték Amerikát. Ráadásul nem sokkal Kolumbusz után az egyik honfitársa, Amerigo Vespucci is sikeres utat tett. Ő azonban szinte biztos volt benne, hogy eddig ismeretlen földre tette a lábát. Az új földrészt egyébként egy német térképész javaslatára nevezték el Amerigóról.

 

A fáraó átka

Legenda: „Gyors szárnyakon jár a halál arra, aki a fáraók sírjához merészel nyúlni” – jósolta az egyik felirat, amely Tutanhamon (az ókori Egyiptom XVIII. Dinasztiájának egyik utolsó fáraója, i. e. kb. 1343-1325) sírkamrájának bejárata felett található. Lord Carnavon – a művelt angol arisztokrata, aki hatalmas vagyonát nemes célokra kívánta fordítani, így lett végül az egyiptológia mecénása – az 1922-es feltárást követő évben meghalt. Az őt követő francia régész, miután feltárta a sírt, szélütést kapott, majd a kutatócsoport egy másik tagja is életét vesztette.

Valóság: Lord Carnavon vérmérgezésben hunyt el, és a többi régész halálára is létezik ésszerű magyarázat. Az állítólagos felirattal senki sem találkozott.

 

Atlantisz valóban létezett

Legenda: Hatalmas és gyönyörű – állítólag ilyen volt tizenkét ezer évvel ezelőtt Atlantisz. Legalábbis ezt vetette papírra Platón, a görög filozófus. Lakói az istenek iránt érzett hálából őrizték és gondozták a szigetet. Egy idő után azonban egyre telhetetlenebbé váltak, és az egész világon uralkodni akartak. Zeusz azzal büntette őket, hogy elsüllyesztette a szigetet a tengerben, így annak örökre nyoma veszett.

Valóság: A hosszú és eredménytelen kutatás során a tudósok mára már meggyőződtek arról, hogy a sziget sohasem létezett. Platón valószínűleg csak a tündöklésről és a bukásról szóló tanításhoz találta ki ezt a szemléletes példát… Az már más kérdés, hogyan bukkanhatott fel újra és újra, több nemzetnél is Atlantisz legendája, például az indiai mondavilágban vagy éppen a híres osztrák filozófus, Rudolf Steiner munkáiban…

 

A Titanic azért süllyedt el, mert rekordot akartak dönteni

Legenda: A New Yorkba tartó luxushajóval valóban a Mauretania nevű tengerjáró 1908-ban felállított sebességi rekordját akarták megdönteni 1912-ben. A nagy sebesség miatt azonban a Titanic nem tudott kikerülni egy jéghegyet, és az ütközés után elsüllyedt.

Valóság: A Titanicot gyengébb motorokkal szerelték fel, mint a Mauretaniát, és ezt mindenki tudta. Már csak ezért is értelmetlen lett volna a rekordkísérlet, de a luxushajó ráadásul még egy másik útvonalon is haladt. A Titanic 1912. április 14-én 23 óra 40 perckor ütközött a jéghegynek, és április 15 hajnalban, 2 óra 20 perckor már el is süllyedt.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL