FOGYÓKÚRA

Hallatlan, hogy mennyi minden jó van a halban!

Szerző:
Szabó Anna
Mégis méltatlanul hátra szorul étrendünkben. A diéta során - mivel korlátozzuk a bevitt kalóriát és az elfogyasztott ételek mennyiségét - fokozottan kell figyelnünk azok minőségére! A hal akár édesvízi, akár tengeri, első rangú fehérje forrás, a benne lévő értékes telítetlen zsírsav pedig orvosság a testnek.

 

Omega3, Omega6 - csodákra képes


A hal Omega3 és 6 zsírsavai számos jótékony hatását klinikai vizsgálat igazolja! A telítetlen zsírsavak, melyeket szervezetünk nem képes elő állítani - így táplálékunkból kell hozzájutnunk. Segítik az idegműködést, a hormontermelést, szabályozzák a koleszterinszintet, hozzájárulnak az immunrendszer működéséhez, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentéséhez. Heti 15 dekagramm tengeri hal elfogyasztásával életünk során tovább marad friss a memóriánk, sokkal később talál ránk a szenilitás.


Számtalan diéta javasolja a hal fogyasztást, mégis hajlamosak vagyunk mellőzni. Pedig jól elkészítve élvezeti értékük vetekszik a hagyományos magyar konyha fogásaival. Természetesen egyetlen diéta sem épül kizárólag vagy túlnyomórészt halra, de érdemes beépíteni a diéta során legalább heti egy-két alkalommal. Akár a kilencven napos diéta - fehérje napra is lehet hal sok friss salátával, de az alacsony glikémiás indexű fogások közé is becsempészhetjük. Már korábban is olvashattuk a Toscan diéta leírását, ami szintén előszeretettel ajánlja a halat a fogyókúrázóknak.

 


Hal a fogyókúrázók asztalán


Klasszikus tonhalsaláta


Hozzávalók:

Fél jég saláta,
1 sör retek,
3 paradicsom,
Ízlés szerint 1 csípős paprika,
1 lilahagyma, mint saláta alap – felaprítva,
Tőkehalmáj, tonhal konzerv.

A zöldféléket felaprítjuk, és lecsepegtetett tonhalkonzervvel és ízlés szerint egy szintén lecsepegetett tőkehalmáj konzervvel koronázzuk. Mindezt fogyasztás előtt sózzuk, borsozzuk, majd néhány csepp olívaolajjal és citromlével ízesítünk.


A bátrabbak próbálkozhatnak új ízekkel!

Mustáros füstölt pisztráng avokádóágyon

Hozzávalók:

Fél jégsaláta,
2 db érett avokádó,
15 dkg füstölt pisztráng,
Fél lilahagyma vékonyan felszelve
Fél zöld citrom
Mustár,
Olíva olaj.

A saláta levelekkel kibélelünk, egy tálat, rászórjuk a lilahagyma félholdakat, majd az avokádó óvatosan kivájt és zöldcitrommal megcsepegtetett húsát. A szépen elrendezett salátaalapra, apródarabokra tépkedett füstölt pisztrángot halmozunk. A fél zöldcitrom levét elkeverjük kevés mustárral, olíva olajjal és a salátára csorgatjuk. Ízlés szerint tálaláskor óvatosan sózhatjuk, borsozhatjuk.


Nagy lépés a konyhában, friss hal a sütőben!


Könnyű és gyors halétel kezdőknek, zöldfűszeres lazacfilé


Hozzávalók:
4 szelet lazacfilé.
Hagyma, zúzott fokhagyma,
Kevés zsemlemorzsa,
Reszelt citromhéj
Petrezselyem,
Kapor,
Szerecsendió.

Elkészítjük a fűszeres keveréket: kevés vajon megfuttatjuk a hagymát és a zúzott fokhagymát, majd hozzákeverünk néhány ek. Zsemlemorzsát, és 1 citrom reszelt héját. Ebbe az alapba keverünk ízlés szerint apróra vágott petrezselymet és kaprot, valamint leheletnyi szerecsendiót. Kivajazott tűzállótálba fektetjük a halszeleteket, majd elosztjuk rajtuk a fűszeres keveréket. 200 fokon készre sütjük majd citrom karikákkal díszítve, salátával tálaljuk.

A fenti receptek mindegyike tetszőlegesen variálható, a diétánkban engedélyezett kalória értékeknek megfelelően más körettel is feltálalható. A diéta ideje alatt érdemes napi 4-5 étkezést tartani, így az ebédre elkészített fogásokat megfelezve délben a salátákat barna kenyérrel, durum tésztával dúsíthatjuk, este önmagában könnyű vacsoraként fogyaszthatjuk. Ne feledjük, ugyan csökkentettük a bevitt kalóriát, de igazán mozgással növelhetjük a diéta sikerét!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL