KÖZÉRZET

Mennyi alvásra van szükségünk?

Szerző:
Szabó Anna
Az első és legfontosabb tudnivaló: nincs minden emberre érvényes időtartam az alvást illetően. A felnőttek nagy része beállt az átlag 7-8 órai alvásra.

Az egyéni alvásszükséglet egyénenként más és más, lehet örökletes is, amely aligha változtatható meg. Éppen ezért felesleges stressznek tesszük ki magunkat, ha megpróbáljuk alvásidőnket csökkenteni vagy éppen növelni.
Az alvásszükséglet csak idős korban lesz kevesebb: a 70 éven felüli embereknek már elég a napi 5-6 óra alvás is. A döntő nem az óraszám és a folyamatosság, hanem az, hogy reggel mindig kipihenten ébredjünk, tehát pihentnek érezzük magunkat. Sokan az éjfél előtti alvást tartják a legpihentetőbbnek. Az alváskutatás azonban még nem talált erre kielégítő bizonyítékot.

Sok alvás ellenére fáradtak vagyunk – mi lehet az oka?

Ijesztő tények: a nők kétharmada panaszkodik krónikus fáradtságra – különösen reggel. Sok orvos a lehető legegyszerűbben oldja meg ezt a problémát: altatót ír fel. Az altatók azonban csak nagyon rövid ideig segítenek. Ha egyszer abbahagyjuk a szedésüket, még rosszabbul alszunk, mint az előtt. Mi erre a szokásos reakció? Újabb altató és még nagyobb adagban. A függőség pedig egyre csak növekszik. Nagyon sok nőtől halljuk: altató nélkül egy "szemhunyásnyit" sem alszom. Ha Te is ezt tapasztalod magadon, azonnal keress fel egy másik orvost. Az orvosnak ugyanis nem csak a gyógyszer felírása a dolga, hanem vizsgálnia kell a következőket is:

Nem túl alacsony a vérnyomásunk?

Ebben az esetben a felkelés után eltart egy darabig, amig az agyat átjárja a vér. A legegyszerűbb kezelés: néhány csésze kávé reggelente.

Nincs vashiányunk?

Ebben természetesen nagy szerepet kap a menstruáció ideje alatti vérveszteség is. A vashiány köztudottan fáradtságot okoz. Mielőtt vaskészítményeket szednénk, próbáljuk meg helyes táplálkozással pótolni a hiányt.

Nem szedünk-e éppen has- vagy vízhajtó készítményt?

Ezekkel általában túl sok ásványi anyag választódik ki a szervezetből és távozik a vízzel együtt. A következmény: sóhiány és csökkenő vérnyomás. Ha nem muszáj, ne szedjük ezeket rendszeresen.

A fáradtság elleni leghatásosabb segítségről saját magunk gondoskodhatunk: próbáljunk többet mozogni. Minden mozgás, ami pezsdíti a vérkeringést, frissítő hatású. Mindegy, hogy kocogunk, gimnasztikázunk vagy éppen úszunk. A lényeg, hogy frissítő mozgást végezzünk. Ha mégis annyira fáradtnak érezzük, hogy képtelenek vagyunk erőteljesebb mozgást végezni, akkor jógázzunk, vagy sajátítsuk el az autogén edzést. Ezek nem veszik túlságosan igénybe a szervezetet, viszont hozzásegítenek a mélyebb és lassúbb légzéshez, ami javítja a vérellátást.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL