SZÓRAKOZÁS

Rejtélyes sorsok

Szerző:
Szabó Anna
Fiatalon lettek híresek, de a karrierjük csak rövid ideig tartott. Csodáltuk őket – csakhogy nem élvezhették sokáig a hirtelen jött sikert, a sors másképp rendelte. Talán a különös véletlen hozta úgy, hogy mindannyian télen születtek.


Kesjár Csaba, autóversenyző
(1962. február 9 – 1988. június 24.)

A mai napig nem derült ki, vajon mi okozta Kesjár Csaba halálát. Vajon az úgynevezett black out – így hívják az autóversenyzésben azt a jelenséget, amikor a vezető a gyorsulás miatt néhány másodpercre elveszti az eszméletét – vagy motorikus hiba miatt történt a baleset?

A magas, vakítóan zöld szemű fiút sokan filmsztárnak hitték. Karrierje 1987-ben kezdődött, amikor a német Forma-3-as csapathoz szerződött. Korábban is versenyzett, de itt figyeltek fel rá igazán. Mivel itthon ekkoriban építették a Hungaroringet mindenki abban reménykedett, ő lesz az első Forma-1-es pilótánk. Csaba is nagyon várta ezt a megmérettetést, csakhogy az utolsó évben nem sikerült kiemelkedőt alkotnia a Forma-3-ban. Az édesapja szerint nem kapta meg ugyanazokat a lehetőségeket, mint a csapattársai.

1988. június 24-én a Nürnberg melletti Norisringen edzéshez készülődtek a versenyzők, köztük Csaba is. A barátnője szerint jókedvűen, izgatottan várta a futamot. Úgy tűnt, minden rendben megy, amikor hirtelen leállították az edzést. Kiderült: a remek pilótaként ismert fiatalember halálos balesetet szenvedett. A következő napokban aztán elindult a pletykaáradat, például arról, hogy Csaba öngyilkos lett. Delhusa Gjon énekes, akivel jó barátok voltak, már akkor is elképzelhetetlennek tartotta ezt. Aztán a német ügyészség megállapította, nem történt technikai hiba, Csaba halálára pedig máig nem találtak magyarázatot.


Molnár Csilla
(1969. január 20 – 1986. július 10.)

Emlékeznek még az igéző tekintetű, csinos kaposvári lányra, akinek egy emberként drukkolt az egész ország? Ma sem tudjuk, vajon miért gondolta úgy, hogy eldobja az életét…

Csilla három éves korától Fonyódon élt vendéglátós családjával. Egyik osztálytársnőjével jelentkezett a szépségversenyre 1985-ben. Mivel az éttermi szezonkezdés előtt rengeteg munka volt, a fiatal lány nem kapott segítséget otthonról. A versenyt ő nyerte, így indulhatott az 1986-os Miss Európán. A megmérettetésre Münchenben került sor, ahol – ők legalábbis így tudták – egy felkészítő táborban vettek volna részt. Ehelyett divatbemutatókon és televíziós műsorokban kellett fellépniük, mindenféle felkészítés és anyagi díjazás nélkül. A magyar rendezők utasítására Csillának a drága koronát is magával kellett vinnie, amit biztosítás híján végig az ölében tartott. A fiatal lányt nagyon rosszul érintették a kinti megaláztatások, a szervező cég negatív hozzáállása, a pletykák, valamint az egyre gyakoribbá és élesebbé váló családi konfliktusok. Egyszer csak elege lett: 1986. július 10-én, a szülei házában halálos adag gyógyszert vett be – és örökre elaludt.


Máté Péter, popénekes, zeneszerző
(1947. február 4 – 1984. szeptember 9.)

Utánozhatatlan hang, fülbemászó dallamok: Máté Péter dalait, egyedülállóan tiszta énekhangját a mai napig előveszik a fiatalabb előadók is. Gyermekkorától fogva zenei pályára készült, és hiába próbálta az édesapja lebeszélni róla, hű maradt eredeti elképzeléséhez.

Zongorázott, gitározott, énekelt, sőt, elektromos orgonán is megtanult játszani. 1965-ben, az érettségi után még egy alkalmi együttesben lépett fel a Taxi Vállalatnál, az első felvételeket 1967-ben készítette vele a Magyar Rádió. Később egy fesztiválon első helyezést ért el A néger zongorista című dalával. A Műszaki Egyetem Vásárhelyi Kollégiumában minden hétvégén fellépett a zenekarával, nagyobb közönség előtt azonban csak később ért el igazi sikereket. Kiváló zeneszerző volt, ő hangszerelte például a Jézus Krisztus Szupersztár magyar változatát. Sajátosan egyedi stílusa miatt a legnépszerűbb szólóénekesnek számított hazánkban, az 1970-es évektől kezdve egészen 1984-ben bekövetkezett haláláig. 150 sláger szerzője, 6 nagylemeze jelent meg. Talán éppen ez a megfeszített munkatempó okozta 38 éves korában halálos szívinfarktusát.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL