SZÓRAKOZÁS

Top 10 kutyás film

Szerző:
Szabó Anna
Jól mondták, az okosok, hogy mindent el lehet adni kutyával és gyerekekkel. Összeszedtük a négylábúakról szóló legjobb alkotásokat, aminek a dobogóján szinte ugyanolyan fajtájú kutyák állnak.

 

Mi még nem unjuk az ebekről szóló sztorikat, talán azért, mert gyermeki lelkünknek kifejezetten jól esik örökérvényű értékeket bemutató filmet nézni.

10. Lassie

Liz Taylor még aprócska lány volt, de született tehetségével mindenkit levett a lábáról. Ám volt egy főszereplő, aki mindenkit háttérbe szorított, még pedig a Lassiet alakító kutyus.
Az édesbús történet szerint egy szegény sorban élő család a nélkülözéseik miatt arra kényszerül, hogy eladják imádott kutyájukat. De Lassie mindig visszaszökik. Egyszer azonban az új gazda skóciai birtokára viszi magával az ebet, aki hősiesen nekiindul a több száz kilométeres távnak. Mondhatnánk, hogy a végén minden jóra fordul, de ez esetben a történet megoldása – legalábbis a mi felfogásunk szerint – kétséget ébreszt.

 

9. A kis gézengúzok

Az 1934-es amerikai film leginkább arra volt hivatott, hogy kigúnyolja a Pit Bull Terrierekkel szembeni előítéleteket. Bemutatta, hogy milyen szeretnivaló ez a fajta, mennyire gyengéd és barátságos tud lenni, és ha jól bánnak vele, akkor semmivel sem vadabb állat, mint a többi.

 

*****

*****

 

8. Benji

A család kedvence a filmcímével azonos nevű Benji jól példázza a kutyák kitartását, végletes hűségét. A történet szerint Benji, a szeretetreméltó kiskutya nyomozónak csap fel, amikor három betörő behatol egy elhagyott házba és megpróbálja elrabolni Benji két fiatal barátját. Benji természetesen sokkal okosabbnak bizonyul a gyermekrablóknál...

 

7. Beethoven

Igazi sztár lett a Beethovent alakító bernáthegyiből a filmet követően. Ő az egyik legnagyobb kutya a sorban, és nem feltétlenül a mozibevételekre gondolunk, amit ez film és az azt követő két rész hozott, hanem a kutyus valódi méreteire.
A történet egyszerű: a hétköznapi Newton család tagjai sosem álmodott kutyáról, arra pedig egyikük sem gondolt, hogy éppen egy nagydarab eb forgatja fel majd életüket. Beethoven, az eb igen súlyos egyéniség, aki a nyirkos, szemeteskukában töltött éjszaka után egy szép reggel arra ébred, hogy megtalálta álmai otthonát. Egy takaros házat kerttel, sövénnyel, és ami a legfontosabb: nyitott kapuval. George Newton hisz a gyerekei ígéretének, akik első lelkesedésükben boldogan fogadkoznak, hogy majd etetik, sétáltatják, egyszóval: gondozzák. Ekkor még csak nem is sejti, micsoda kalandok várnak rá.

 

6. Szájkosaras kosaras

Ez a film személyes kedvencünk, de méltatlanul kevesen ismerik. A film egy tragédiával kezdődik és igazán jó véget ér. A 12 éves Josh Framm apja váratlan halála után egy kisvárosba költözik a családjával. Mivel új fiú a városban, és túl félénk ahhoz, hogy jelentkezzen az iskola kosárcsapatába, egyedül gyakorol egy elhagyott pályán. Ott ismerkedik meg Buddy-val, aki amellett, hogy nagyon barátságos kutyus, hatalmas kosárlabda-tehetségnek bizonyul. Gyorsan hírnévre tesz szert a szokatlan, de annál ügyesebb páros, azonban sajnos felbukkan a kutya előző gazdája, innen bonyolódik aztán igazán a történet.

 

5. Egyik kopó, másik eb

Tom Hanks még nagyon fiatal és nagyon jóképű volt ebben az 1989-es moziban. Ám a tesze-tosza rendőrt is felülmúlta tehetségben Hooch a nyálasan elegáns francia masztiff.
A film szerint Turner nyomozónak örökbe kell fogadnia Hoochot, a kifejezetten szemtelen ebet, és ettől romba dől gondosan szabályozott világa. Azonban nem elég, hogy zavart okoz Turner és Emily bimbózó idilljében, még arra is képes, hogy befolyásolja gazdája karrierjét. Turnernek azonban nincs sok választása, hiszen egyedül Hooch ismeri fel gazdája gyilkosát. A szokatlan, cseppet sem összeillő ember-kutya páros tagjai háborút indítanak egymás ellen, melynek során szinte a szó szoros értelmében egymás torkának esnek.

 

4. Óz, a csodák csodája

Igen, tudjuk ez nem kifejezetten kutyás film, na de akkor is egyik nagy kedvencünk Toto. Ő volt ugyanis Dorothy kutyája, aki a félelmetes erejű tornádóban is követte gazdiját, sőt még azon is túl. Végig szedte apró lábait a sárga úton, egészen a Boszorkányig történő találkozóra.

 

3. Rex

Szerettük is, meg nem is a német-osztrák-olasz – vagy éppen ki tudja, milyen nemzetiségű sorozatot. De a kedves, parizeres zsömlét lopó német juhászkutya emléke is megszépült már az évek folyamán, és egészen a dobogó legalsó fokáig verekedte fel magát tízes listánkon. Ugyanis miatta volt egyáltalán érdemes a sorozatra kapcsolni, és végigülni azt a röpke 40-50 percet.

 

2. Rin Tin Tin

A hősök hőse, a mentőkutyák élete Rin Tin Tin történetében csúcsosodik ki. Az gyermekkorát ismerhetjük meg ebben a családi moziban, egészen a felnőtté válásáig követhetjük nyomon életét. Az édes kis kölyökkutyára egy amerikai katona talált rá, amikor az első világháborúban, egy francia város romjai között túlélőket kerestek. Mivel a hadseregben a szabályok szerint hobbiból kutyát nem lehetett volna tartani, így kénytelen volt foglalkozni vele és kiképezni mentőkutyának. Rin Tin Tin pedig nagyszerűen helytállt, s számtalan ember köszönheti neki az életét.

 

1. Kántor

Még ma is találkozhatsz Kántorral, a rendőrkutyával, ha ellátogatsz a Rendőrség-történeti Múzeumba. Az 1975-ben készült fekete-fehér sorozat hatására nemcsak a rendőrök megítélése vett pozitív irányt, hanem hirtelen megugrott a német juhászkutyák száma az országban, a Kántor névről már nem is beszélve. Legalábbis nagyszüleim így mesélték… Mindenesetre bárkinek ajánljuk, aki kicsit is kíváncsi az akkori életre, és kedveli a könnyen fogyasztható krimiket.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL