GYERMEK

Apró borzalom: a fejtetű

Szerző:
Szabó Anna
Lehetsz a leggondosabb, legpedánsabb szülő, a közösségbe kerülve sajnos a te gyerkőcöd is ki van téve a fejtetvek támadásának. A tetű ugyanis nem válogat, tévhit, hogy csak az ápolatlan fejen érzi jól magát. A kis kobakok összedugásával, fésűk, sapkák, ágyneműk összecserélésével bárki hazaviheti a kellemetlen, apró rovarokat.

 

A tetű


A fejtetű 2-5 mm nagyságú, fürge kis élősködő, mely a gazdaszervezet vérét szívja. Színe általában szürkés, de ügyesen alkalmazkodik a haj színéhez, így szőke, vagy ősz hajban világos színűre változik. A hajas fejbőrön telepszik meg (létezik ruhatetű és lapostetű is, de ezek nem a fejen élősködnek), a csípés helyén a nyálát a bőrbe fecskendezi, ezáltal allergiás reakciót váltva ki. Ez az allergiás reakció okozza az erőteljes bőrviszketést, amelytől a tetves ember állandó vakarózásra kényszerül. A tetű önmagában nem terjeszt fertőzéseket, ám a sebesre vakart bőr könnyen felülfertőződhet. A tetű petéje, a serke fehéres színű, gyöngyházfényű kis golyó, mely egyfajta cementszerű anyaggal erőteljesen a hajszálak tövére kötődik, emiatt nehéz eltávolítani. A tetvek kb. 4 hétig élnek, a nőstények ezen idő alatt átlagosan 100 petét raknak le a hajszálak tövére. A serkék mintegy egy hét alatt kelnek ki, és mivel viszonylag hamar ivaréretté válnak, az eltetvesedés gyorsan bekövetkezik. Járványügyi megfigyelések alapján elmondható, hogy a tetvesség gyakorisága és mértéke 20-25 évente növekszik. Hazánkban a legutóbbi nagy járvány a nyolcvanas években volt. Az eltetvesedés legggyakoribb a rossz higiénés körülmények között élő embereknél, hajléktalanoknál, leggyorsabban pedig a gyermekközösségekben terjed. Ez utóbbi nem meglepő, hiszen a gyerekek (elsősorban az óvodások és bölcsődések) vannak olyan helyzetben, hogy érintkezzenek egymás hajával. (Pl. elmélyült játék, alvás közben, összecserélt sapkával, fésűvel, stb.)


Hogyan veheted észre?


A legárulkodóbb jel, ha a gyermek feltűnően sokat vakarózik. Ellenőrzéskor célszerű elsősorban a tarkótájékot és a fülek mögötti területeket átnézni, mert ezek a tetvek kedvenc helyei. Mivel roppant gyorsak és nem szeretik a fényt, a kifejlett rovarokat nem könnyű megtalálni. Okosabb, ha a serkéket keresed, melyek sötét hajban könnyen felismerhetőek, világos hajban kicsivel több odafigyelést igényelnek. A serkék erősen ragaszkodnak a hajszálakhoz, csak körömmel húzhatóak le róla. A korpával ellentétben nem lehet őket egyszerűen kifésülni, vagy lesöpörni. Megyőződhetsz a serke életképességéről, ha két körmöd között megpróbálod szétnyomni. Az élő serke pattanó hangot ad, ha szétnyomják. Habár a gyermekközösségekben ezt a védőnő és a gyermekorvos is időről-időre megteszi, jó, ha otthon is rendszeresen ellenőrzöd a kicsi fejét. Tedd ezt úgy, hogy egy napfényes, vagy jól megvilágított helyen magad elé ülteted, vagy állítod, és a lazán szétbontott hajat tincsenként átnézed, különös figyelemmel a tarkótájékra, és a fülek mögötti területekre, ezen belül is a hajtőre.


Ha már megvan...


A felismerés minden bizonnyal sokkoló, de, ha már megvan a baj, azaz a tetű, cselekedj minél gyorsabban! A patikákban többféle tetűirtó szert találhatsz, melyek egy része csak a kifejlett tetveket pusztítja el (ebben az esetben további kezelésekre van szükség, míg ki nem kel az összes serke), ám az újabb mérgek a serkékre is hatnak. Az irtást kezdd a hajjal, hajas fejbőrrel! Alaposan itasd át a haj és a fejbőr egész felületét (szembe, orrba, szájba ne kerüljön a szerből!), és hagyd legalább negyedóráig hatni. Mire a tetűirtó szer a hajon megszárad, nagy valószínűséggel a tetvek és a serkék is elpusztulnak. Ezután következik a serkék eltávolítása, mely igen sűrű fogazatú fésűvel (gyógyszertárban kapható) megy a legegyszerűbben. Mivel a serkék még elpusztult állapotukban is erősen tapadnak a hajszálhoz, a fésűt célszerű minden lehúzás előt ecetes vízbe mártani. Könnyebb a serkék eltávolítása, ha a hajat vastagon bekenjük valamilyen hajbalzsammal, ezen ugyanis könnyen csúszik át a fésű. Minden fésülés után töröljük meg a fésűt egy papírzsebkendőbe, és figyeljük, megjelennek-e rajta a serkék. A haj átfésülését kezdjük az egyik fülnél, előre hajtott fejjel, visszafelé fésülve, és haladjunk a másik fül irányába. Ezt az eljárást (végül már balzsam nélkül) legalább két-háromszor érdemes egymás után elvégezni.

A fej megtisztítása után szükséges lefertőtleníteni valamennyi, a tetves hajjal érintkezett tárgyat (fésűt, sapkát, ágyneműt, törölközőt...) is. A tetvek és a serkék sajnos a plüssállatokban, a szőnyegben, a bútorok kárpitjában is képesek megbújni, ezért ezek fertőtlenítéséről se feledkezzünk meg! Ez történhet ugyanazzal a tetűirtóval, amivel a hajat kezelted, de kifőzéssel, ecetes vízzel is. A nem mosható tárgyak fertőtlenítésére alternatíva lehet a néhány napon át tartó fagyasztás, a magas hőfokon történő mikrózás is. Ne felejtsétek el az egész családot ugyanilyen alapossággal ellenőrizni és szükség esetén kezelni, mert fennáll a visszafertőződés veszélye. A tetűirtó szerek szerencsére egyre hatékonyabbak, és szinte kizárt az, hogy a rovarok immunissá váljanak rá, hiszen rendszerint csak kis populáció érintkezik vele, melyek nagyon rövid időn belül elpusztulnak. Saját megnyugtatásod és a visszafertőződés elkerülése érdekében, a kezelést érdemes egy ideig minden hajmosás után elvégezni.


Megelőzés


Ha a közösség egy, vagy több tagja tetves, nem könnyű, de nem is lehetetlen elkerülni a fertőződést. Első lépés mindenképpen a gyakori ellenőrzés, hogy már az első jelek észrevételekor megtehessük a szükséges lépéseket. Hosszú hajú kislányok a közösségbe ne menjenek szétengedett hajjal, mert így könnyebb a tetűnek átvándorolni, mint a szorosan összekötött frizura esetén. A patikákban nemcsak tetűirtó, de megelőző szereket is lehet kapni sampon, vagy spray formájában. A samponok 2-3 napra, a spray-k 1 napra szóló védelmet nyújtanak a tetvekkel szemben. Ha észrevetted a tetvesség jeleit akár a saját, akár a más gyermekén, haladéktalanul tájékoztasd erről az óvónőt, gondozót, védőnőt, hogy mielőbb elejét vehessék a tetvek elterjedésének. Amíg a kezelés tart, ne engedd a gyermekedet a közösségbe!


Természetes tetűirtó szerek


Aki allergiás a tetűirtókban található méreganyagokra, vagy egyszerűen csak nem alkalmazhat ilyesmiket (mert pl. várandós, vagy még csecsemő), próbálkozhat természetes anyagokkal is. Porrá tört szegfűszeg és fahéj keveréke állítólag nemcsak a tetvek, serkék ellen biztos fegyver, de minden egyéb élősködőt is kiirt. Megelőzésképpen pedig érdemes kipróbálni diófa levél forrázatával öblíteni a hajat. Vigyázat! A diófa levelének forrázata sötétre színezi a hajat, ezért ezt világos hajúaknál nem célszerű alkalmazni. A csombormenta, zsálya, kakukkfű, rozmaring, citromfű mind-mind illatos növények, melyek távol tartják a rovarokat, bogarakat, ezért érdemes kis cserépben nevelni egy-egy tövet a lakásban.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL