GYERMEK

Farsangi készülődés

Szerző:
Szabó Anna
Itt a farsang, áll a bál, de fogalmad sincs, mibe öltöztesd a gyerkőcöt? Habár rendszerint már a legkisebbeknek is elég határozott elképzeléseik vannak a jelmezt illetően, néhány egyszerű ötlettel mi is segítünk.

 

Mire jó a farsang?


A vízkereszttől hamvazószerdáig (2012-ben február 22-ig) tartó időszakot nevezzük farsangnak. Ebben az időszakban nincsenek sem vallási, sem egyéb ünnepek, ezért az emberek évszázadok óta mulatozással, zenével, tánccal, alakoskodással igyekeznek egy kis fényt lopni a sötét, téli napokba. A farsang farka a nagyböjt előtti utolsó három nap, jellemzően ekkor tartják a legnagyobb farsangi mulatságokat, karneválokat, Magyarországon pedig a busójárást. Ez egyben télbúcsúztató szertartás is. De miért farsangoljunk a kicsikkel? Röviden azért, mert jó. Kicsit hosszabban kifejtve pedig azért, mert a farsang, a jelmezbe bújás számtalan lehetőséget hordoz magában. Más bőrébe bújni, egy időre átváltozni, mindig is megmozgatta a kicsik és nagyok fantáziáját. A farsang tulajdonképpen egy szervezett szerepjáték, melyet a gyerekek egyébként is nap, mint nap játszanak, csak talán kevesebb kelléket felhasználva. Farsangkor végre mindenki azzá válhat, amivé akar: hőssé, hercegkisasszonnyá, gonosz boszorkává, vagy éppen a kedvenc állatává. A szerepjáték során a gyermek kiélheti mindazt, ami benne rejlik: eltitkolt vágyait, elfojtott bánatát, de örömét is. Manapság már számtalan jelmezkölcsönző kínálja szebbnél szebb, professzionálisan elkészített farsangi kellékeit, ám, ha a jelmezt együtt készítitek el, még nagyobb lehet a siker, s nem utolsó sorban, a jelmezt akár júliusban is elővehetitek.


Virágtündér jelmez


Ha van egy egyszerű varrógéped (esetleg a nagymaminak), könnyen virágtündérré varázsolhatjátok az alapesetben is tündérként tündöklő kislányokat.

Hozzávalók:

- organza anyag
- csillámos textilfesték
- kisebb textildarabok
- szatén szalag
- varrógép
- olló

Minél színesebb az organza anyagod, annál pompásabb lehet a virágtündérke ruhája, de természetesen egyszínű anyag is megteszi. Első lépésként mérd le a gyerkőcöt, hogy tudd, mekkora anyagra lesz szükséged! A megfelelő méretekben készíts szabásmintát. Legyen a ruhának eleje (két darabból szabva az egyszerűbb kidolgozás kedvéért), háta (szintén két félből összeállítva), szárnya (nagy, cakkos „denevérszárnyak”). A szárnyat duplán szabjuk, hogy mutatósabb legyen! A tündér ruhája bokáig érjen, A-vonalban bővüljön! Ujjakra nem lesz szükség. A szárnyat a hónalj vonalától lefelé helyezzük a hát részre. Ha összeállt a ruhácska, következhet a díszítés. A szárnyak „hegyére” varrjunk szalagot, amellyel a gyerkőc csuklójára köthetjük a szárnyakat. Így mutatósabb, és „repülhet” is vele. A ruhára akár textilfestékkel rajzolhatunk, de varrhatunk is kisebb virágokat. Egy hajpántra, vagy hajráfra is rögzíthetünk színes virágokat, minél erőteljesebben kiemelve a virágzó hatást.


Angyalka


Az angyal ruhája is készülhet függönyből, de ez lehetőleg fehér legyen. Vágjunk a régi függönyanyagból széles sávokat, és varrjuk ráncolva egy fehér pólóhoz, és szoknyához! Az angyal szárnya lehet egy meghajlított drót, amire kifeszítünk egy nylon harisnyát. Glóriának hajtsunk meg egy drótot, és vonjuk be alufóliával! Rögzítsük hajráfhoz, hogy szépen tartson!


Rabruha


Ha a gyermeked ezzel bizonyítaná, hogy az óvoda (iskola) rabja, nem lesz szükségetek másra, mint egy csíkos pizsamára, és némi alufóliára. A csíkos pizsiből lesz értelemszerűen a rabruha, alufóliából pedig óriási lábbéklyót gyúrhatok, hozzá illő vastag lánccal. Csak aztán bírja maga után vonszolni a lurkó!


Cica


Kislányok körében örök kedvenc a cica jelmez, amelyet igen egyszerűen megoldhatunk, ha a gyereket talpig feketébe bújtatjuk. (Fekete harisnya, fekete zokni, fekete, ötujjas kesztyű.) Az ujjak végére kartonból ragaszthatunk karmokat, farkat is applikálhatunk alufóliából, vagy kitömhetjük egy fekete harisnya egyik szárát. Füleket kartonból ragasszunk hajráfra, cica arcot pedig sminkkel, vagy kartonból készült álarccal varázsoljunk!

Farsangi dekoráció


Ha a maskarázást nem szeretitek, a szobát, lakást is feldíszíthetitek a farsang jegyében. Roppant mutatós és jókedvre hangoló, ha kisebb bohóc- és gyerekfejeket vágtok ki színes kartonból filigrán technikával, tehát légiesen kivágva a szemek, szájak helyét, majd ezeket egy tű segítségével cérnára felfűzitek. Néhány ilyen fűzérből vidám kis függöny alakulhat, amely farsangi hangulatba hozza a szobát.


Öltöztethető babák


Gyerkőceid rajonganak az online öltöztetős játékokért, de nem szereted, ha órákat ülnek a számítógép előtt? Mindkét igény jogos, egyeztessétek az érdekeiteket! Rajzolj (vagy nyomtass) egyszerű kis baba figurákat kartonra, hozzájuk illő, különféle ruhadarabokkal! Így a játék nemcsak a fantáziát fejleszti, hanem a kézügyességet is, hiszen a kis divattervezőknek még ki is kell színezni és vágni a darabokat. Ha ezzel megvannak, jöhet a számtalan öltöztetési és hajviseleti variáció! Megunhatatlan játék, persze elsősorban kislányoknak.

Bármelyik jelmezt, vagy dekorációt választjátok is, a cél mindig az, hogy a gyermek jól érezze magát a játék és az előkészületek közben. Ezért fontos, hogy ő válassza ki, mit szeretne, és az elkészült jelmez/játék könnyen kezelhető, kényelmes darab legyen.

Jó szórakozást!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL