SZÉPSÉG

Szükséged van plasztikai sebészre?

Szerző:
Szabó Anna
Pár tíz év után, már alig akad olyan nő, aki ne gondolkodna el a plasztikai sebészeten. Sokan ráadásul annak ellenére, hogy irtóznak az orvosi rendelőktől. Mégis egyre többen, és egyre fiatalabban feküdnek kés alá.


Napjaink orvostudományának egyik legdivatosabb és leginkább reflektorfényben fürdő ága a plasztikai sebészet. Évről évre korszerűsödő módszerei éppúgy látványos eredményeket produkálhatnak, a szépségszabászatban, mint a helyreállító műtéteknél.

Ma már nem kell hollywoodi sztárnak lenni ahhoz, hogy egy előnyösebb állás vagy éppen egy új szerelem kedvéért plasztikai sebészhez forduljon valaki. Természetesen bőven akadnak olyanok, akik az életüket évtizedek óta megkeserítő elálló fül, horgas orr vagy más esztétikai probléma miatt keresik fel a szikével ügyesen bánó sebészeket.

Arányos és természetes?

Korunk szépségideálja egyértelmű: a karcsú termethez például telt keblek dukálnak, s persze a kellően kimunkált igézően domborodó izomzatról sem szabad elfeledkezni. A sportos, dinamikus külső ugyanis egyre inkább kötelező a karrierre áhítozók körében. Eltérések inkább az amerikai és az európai trendben találhatók. A tengerentúlon mindig nagyobbak voltak a különbségek, s nem véletlen, hogy ott fogalmazódott meg: a nagyobb jobb. Európában inkább az arányosan megalkotott testet részesítik előnyben (bár ez a tendencia folyamatosan változik).

A beavatkozásokat ugyanakkor mindig körültekintő vizsgálatok, sőt ma már számítógépes modellezés előzi meg. Ha mindezek után a páciens extrém kívánsággal állna elő, a szakember még mindig úgy dönthet, nem vállalja a megbízást.

Mindemellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a plasztikai műtétek kockázata semmivel sem kisebb, mint a többi, hasonlóan komoly sebészeti beavatkozásé. Ez persze senkit se riasszon el, hiszen kellő előkészítéssel és a megfelelő körülmények biztosításával minimálisra csökkenthető a rizikó. Nem beszélve arról, hogy sokan csak a plasztikai sebészek segítéségével korrigálhatják az éveken át szégyenkezve takargatott elálló füleket, ferde vagy túl nagy orrokat, lógó szemhéjakat, túl kicsi vagy túl nagy melleket. A sikeres beavatkozások után pedig valóban új élet kezdődik…

Mire ügyelj?

• Rendelkezik-e orvosod a megfelelő szakképesítéssel?
• Csak olyan klinikát vagy magánrendelőt válassz, amelyhez kórházi háttér is kapcsolódik!
• Biztonságos, tiszta-e a környezet, kedvesek-e az ott dolgozók?
• Esik-e szó a beavatkozás kockázatáról? Ha nem, kérdezd nyugodtan.
• Alaposan tanulmányozd át a klinika tájékoztató anyagát. Minden esetben kérd ki több, megbízható szakember véleményét is.


Kebelbarátságban önmagunkkal

A női mell kívánt méretre való alakítása világszerte milliókat foglalkoztat. Van, aki az alig felismerhető domborulat miatt szomorkodik, mások éppen a túl nagy, illetve lógó keblek okán szégyenkeznek. A hatalmas mellek egyébként komoly gerincproblémákat is okozhatnak. (A közhiedelemmel ellentétben a nagy emlők nem adnak több tejet. Ezek többsége ugyanis úgynevezett „zsírmell” azaz tejmirigyek helyett jórészt zsírszövetből állnak.) Ugyancsak gyakori problémát jelent a mellek eltérő mérete.


Fejünk díszei: fül, orr, haj, arcbőr

Talán a fej az a testrész, amelyen leginkább szükség lehet a plasztikai sebész összes tudományára, szépérzékére. Legyen szó pitbulltámadás utáni sérülés helyreállításáról vagy arról, miként lehet új állkapcsot faragni egy alkarszárcsontból. Aztán itt vannak az oly sokat emlegetett szépészeti eljárások, amelyek az öröklött elváltozásokat vagy az öregedés következményeit korrigálják.

Az évek múlásával megereszkedett bőr korrekciójára napjainkban több megoldás is kínálkozik. Ültethetnek be szilikonimplantátumot, mellyel a kívánt mértékben lehet formálni az arc kontúrját. A metszéseket döntő többségben a hajas fejbőrön, rejtett helyen, illetve a fül mentén ejtik. Ugyancsak gyakran alkalmazzák az endoszkópos technikát, amelyet elsősorban a „leesett” szemöldök fölemelésére használnak.

A leggyakoribb beavatkozások:

Fülplasztika: hároméves kortól végezhető. A felesleges porcdarabokat helyi érzéstelenítésben távolítják el.

Orrkorrekció: a serdülőkor után kerülhet rá sor. A műtét után még fél év kell a végleges forma kialakulásához.

Szemhéjfelvarrás: a lógó vagy a táskás szemhéjakat tüntetik így el.

Ajak- és ráncfeltöltés: átmeneti eredménnyel jár. A befecskendezett töltőanyag 6-12 hónap alatt szívódik fel.

Lézeres bőrfiatalítás: a lézersugárral leégetik a bőr felső rétegét. A viszonylag új módszert, amelynek alapjául az égési sérülések után megfigyelt természetes bőrképződés szolgált, érzéstelenítőkrém használatával, bőrgyógyász végzi.

• Hajpótlás: a tarkóról átültetett hajhagymákból alakítanak ki mikroszigetecskéket. Teljes kopaszság esetén több lépcsős – legalább 3-4 – kezelésre van szükség.

• Nyakplasztika: idősebb korban a széles nyakizom is meglazul, így alakul ki a jellegzetes két kis redő. Eltüntetésük látványos eredményt hozhat.

 

Ha megbízható ellátásra vágysz, keresd bátran a Budapest Plasztikai Intézetet, ahol a kiváló orvosoknak köszönhetően számos nem műtéti esztétikai eljárás és plasztikai beavatkozás közül válogathatsz! >>
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL