KÖZÉRZET

Szuper falatok a szuper energiáért

Szerző:
Szabó Anna
Reggel fáradtabban ébredsz, mint amikor este lefeküdtél és a romantika is ki merül - részedről- az összebújásban? A diagnózis: tavaszi fáradtság, fűszerezve egy kis elcsigázottsággal.


Lassan beköszönt a február, ami azt jelenti, hogy már nem is kell olyan sokat várni az első tavaszi napsugarakra. Rajtunk pedig még ott van a télen felszedett felesleg.

A jó hír, még van egy kis idő arra, hogy testben és lélekben felkészüljünk a tavaszra. Kezd el felpörgetni magad. Keress egy képet a tavalyi nyaralásról és tedd ki a frigóra. Szervezeted üzen, hogy mi az, amit tested vagy éppen a lelked kíván. Ezeket érdemes beilleszteni a diétádba, hiszen a megvonás könnyen visszaüthet és tönkre teheti azt, amit eddig elértél.


1. Vörösbor

Rendkívül gazdag flavonoid fenolokban. Ezek azok a vegyületek, amelyek a bor kesernyés ízét adják, és antioxidáns hatásuknál fogva gátolják az öregedést. Fogyasztása erősíti az érfalakat, s ez által csökken a szív és érrendszeri megbetegedések valószínűsége. De ne hagyjuk figyelmen kívül a jó társaságban, gyertyafény mellett elkortyolgatott pohárka motiváló hatását. Egy romantikus vacsora jó kezdete lehet például egy szex diétának (köszönet a cikkért Füzesi Vikinek, idekattintva elolvashatod), amiben párunk örömmel veszi ki a részét!


2. Gránátalma

Élénkvörös színe messziről felhívja magára a figyelmet, szinte hívogat. Ne is menjünk el mellette, fogyasszuk, és nyugodtan adjuk akár ajándékba is szeretteinknek. Idősebb hölgy rokonaink hálásak lesznek érte, hiszen ösztrogénhez hasonló hatású, hormonszerű anyagot, ösztront tartalmaz. Ennek köszönhetően enyhíti a klimaxos panaszokat. A benne található anyagok védik az ízületeket a kopástól, aminek köszönhetően mozgásunk a változó korban is fiatalos marad, és ezzel hozzájárul a csontritkulással szemben folytatott versenyfutáshoz. A gránátalmában levő, enzimek megőrzik a vérerek rugalmasságát, csökkentik a vérnyomást, és lehetővé teszik, hogy több oxigénben gazdag vér érje el a szívet. Csökkentve ezzel a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát. Mindezek mellett jótékony hatása, normalizálja a vérnyomást és hozzájárul a koleszterin szintünk karban tartásához.


3. Halak

Már heti egy alkalommal elfogyasztott 15 dkg tengeri hal is nagyban hozzájárul a fizikai és szellemi aktivitásunk megőrzéséhez. Ami még jó hír a halat választóknak, hogy bármilyen formában fogyasztjuk- sütve, rántva, főzve, párolva, esetleg füstölve - az élettani hatása megközelítőleg azonos. A hal fehérjéi könnyű szerkezetűek, roppant könnyen emészthető, szinte a legjobb fehérje forrás. Magas foszfortartalma az idegrendszert segít karbantartani. A rendszeresen halat fogyasztók reménykedhetnek, abban hogy az idős kori szellemi leépülés határait sikerül kitolniuk a benne található jótékony zsíroknak köszönhetően.

A természetes élőhelyükön kifogott halak esetében - a nagyüzemileg előállított olcsóbb húsféleségekkel szemben - a halhúsban elenyésző mértékben találkozunk a szervezetünkre káros méreg és gyógyszer maradványokkal. A halhús fogyasztása kimondottan egészséges az emberi szervezet számára. Ezt a megállapítást támasztja alá az is, hogy a tengerpartok, nagyobb tavak, folyók mellett élő lakosság, amely nagyrészt halat fogyaszt, egészséges és hosszú átlagéletű. A tengeri halakban, és a busában omega-3 típusú zsírsavak találhatók, melyekkel megelőzhető az érelmeszesedés kialakulása. A konzervben kapható hal előnye, hogy a puha, ehető halcsontok sok kalciumot tartalmaznak. Hallal készített saláták vagy tészta ételek, szendvics krémek könnyen beilleszthetők az étrendbe, még a haltól idegenkedők számára is.


4. Sötétzöld növények

Gyermekes anyukák rémálma: beilleszteni a zöldségeket és ezek közül is a sötét zöld levél zöldségeket a menübe úgy, hogy el is fogyjon a tányérból! Pedig érdemes ideje korán a szeretetükre nevelni a fiatalokat, később hálásak lesznek érte! Ezek a zöldségek, mint: brokkoli, spárga, zöldbab gazdagok A- és C-vitaminban, vasban, kalciumban.

Magas rost és alacsony kalória tartalmuk hosszútávon álom alakot eredményez koplalás és gyötrelmes fogyókúrák nélkül.
Változatosan összeválogatva bőséges fogyasztásuk bizonyítottan véd az emésztőrendszerben kialakuló daganatok ellen. Jó hír, hogy változatos megjelenési formájuk változatos tálalási módot tesz lehetősé. Csempésszük eleinte kis mennyiségben megszokott salátáinkba, vagy szelídítsük meg a nagyi vastagon berántott főzelékeit és kínáljuk így elkészítve. Nagy kihívás, de megéri!


5. Olajos magvak és aszalt gyümölcsök

Az olajos magvak növényi fehérjéi könnyen emészthetőek, bármikor rendelkezésünkre állnak. Ásványi anyagtartalmuk fajtánként eltér, de általánosságban elmondható hogy sok kalcium, foszfor, vas, cink, kálium némelyekben mangán, réz is van. Édes, magas rost tartalmú szárított gyümölcsökkel kombinálva jó szolgálatot tesznek, ha hirtelen energiára van szükségünk, segítenek turbó üzemmódba váltani. Ne engedjük eltántorítani magunkat magas kalória tartalma miatt, hiszen már kis mennyiségben is hosszú ideig távol tartja az éhezést és értékes tápanyagokkal látja el szervezetünket. Bátrabbaknak bátran ajánlom A téli dió diétát, Kiss Virág tollából, amit idekattintva elolvashatsz.


6. Probiotikus élelmiszerek

Kevesen vagyunk annyira szerencsések, hogy a biológiai óránk összhangban van a családdal, a munkánkkal. Még ennél is kevesebben, akik tudatosan, egészségesen étkezünk. A környezetünkből nap, mint nap felvett mérgek, gyógyszerek, vegyszerek, káros sugárzások, de még az elszenvedett stressz is eltérő mértékben ugyan, de a bélflóránkat is támadja.

A probiotikumok élő élelmiszer-alkotórészek melyek hatással vannak az egészségünkre. Elegendő számban, mint egy mikroszkópikus hadsereg veri vissza a környezet támadásait és ezzel meg akadályozzák, hogy káros baktériumok vagy gombák elszaporodjanak a jótékony baktériumok rovására. Az immunanyagok körülbelül hetven százalékát a bélflóra termeli, ennek károsodása súlyosan veszélyezteti immunrendszerünk normális működését.
Természetesen nem helyettesíti háziorvosunkat, de enyhébb panaszok kezelésére érdemes a jól bevált nagyiféle joghurthoz vagy kefirhez nyúlni. Mára természetesen kapható „trendibb” formában is gondoljunk csak a különféle élőflórás tejkészítményekre, de aki a patikusában jobban bízik különféle por- illetve kapszula formájában is.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL