SZÉPSÉG

Hajregenerálás otthon

Szerző:
Szabó Anna
A haj természetének meghatározása segít abban, hogy észrevegyük az egyedi problémákat, és megfelelő hatékonysággal tudjunk fellépni velük szemben.

Száraz fejbőr + száraz és rongálódott haj

Ebben az esetben mindenképpen serkenteni kell a faggyúmirigyek működését Ezért esténként alapos hajkeféléssel és egy kis masszirozással kényeztessük fejbőrünket. Ezenkívül egy kezelést kell elvégeznünk, mellyel csak hatékonyabbá tesszük az előző tevékenységet, és pótolhatjuk a hiányzó faggyúréteget. Hajmosás előtt kenjük be alaposan fejbőrünket liposzómás, növényi olajos és E-vitaminos hidratáló- és táplálókrémmel. Ennek a készítménynek puhitó hatása van, és a sejtmegújulás folyamatát is gyorsítja. Amennyiben nincs ilyen készítményünk, helyettesíthetjük rózsafaolajból és narancsvirágból készült illóolajjal. De masszírozhatjuk a fejbőrt saját készítésű búzacsíraolajjal is. 

A búzacsíraolajos pakolást az alábbi módon készíthetjük el:

  • 2 evőkanál búzacsíraolaj (ha nincs búzacsíránk, akkor helyettesíthetjük édesmandula, olíva, ricinus, kukoricacsíra vagy bojtorjángyökér olajjal is)
  • egy tojássárgája
  • néhány evőkanálnyi gyógynövény főzet (elkészítését lásd lejjebb).

A hozzávalókat alaposan keverjük össze, és langyosan tegyük a hajra. Alaposan masszírozzuk bele, majd tekerjük be alufóliával. Az egészet frottírtörölközővel fedjük be, és min. 20 percig hagyjuk hatni.  Végül mossuk meg hajunkat a már megszokott módon. 

A gyógynövényfőzetet az alábbiak szerint készítjük:

  • 50 g orbáncfű
  • 50 g narancsvirág
  • 50 g mályvavirág és mályvalevél

7,5 dl vizet felforralunk (nem aluminium lábosban), és a hozzávalókat belefőzzük. Kb. egy órán keresztül forraljuk, lassú tüzön a növényeket. Ezután a főzetet hagyjuk lehűlni, és leszűrjük. Kb. 2,5 dl folyadékot kapunk, mely három használatra lesz elég.  Tegyünk a főzethez egy összetört aszpirint, így a hűtőben egy hétig is eláll.


Jó tanácsok

Kerüljük a gyakori hajmosást, próbáljuk meg heti egy alkalomra csökkenteni. Továbbá kerüljük a kemény és klóros vizet, ezek ugyanis még jobban szárítják fejbőrünket. Minden tengeri fürdőzés után alaposan öblítsük ki hajunkat. A napfény, a meleg víz szintén szárító hatású. A csalános oblítés serkenti a vérkeringést és ezáltal a hajnövekedést. A citromos vagy gyümölcsecetes víz pedig csillogóvá varázsolja a hajat.


Zsíros fejbőr + zsíros haj

Mindenképpen arra kell törekednünk, hogy a fejbőrünkön lévő zsírtartalom mihamarabb felszívódjon.  Ezt egy zsírfelszívó hatásu agyagos samponpakolással érhetjük el.

Így készíthetjük el:

  • 50 g panamafa
  • 50 g agyag
  • 7,5 dl víz.

A vizet apránként adjuk a porokhoz, forraljuk fel, és hagyjuk kihülni a keveréket. Ha nem elég folyós, akkor tegyünk bátran hozzá még egy kis vizet. Ezután - még langyosan - masszírozzuk bele a vizes hajunkba. Tekerjük be fejünket alufóliába, majd fedjük le frottirtörölközővel. 20 percig hagyjuk hatni. A hatóidő letelte után lassan engedjük a tiszta vizet a hajra, így tudjuk oldani a pakolást. Ne sajnáljuk a tiszta vizet, bőven öblítsük.  Ha az agyag hatását fokozni akarjuk, akkor a következő aromaolajokat keverhetjük a pakoláshoz: kakukkfű, körömvirág, zsálya, babér, levendula, rozmaring.  A növények főzet formájában is alkalmazhatóak.

Zsíros hajra való főzet:

  • 50 g csalánlevél
  • 50 g kakukkfű
  • 50 g levendula

A növényeket 7,5 dl vízzel forraljuk kb. egy órán keresztül. Ezután hagyjuk kihülni és leszűrjük. 15 percig állni hagyjuk, majd könnyed, masszírozó mozdulatokkal fellazitjuk a fejbőrt. Bőséges citromos vagy gyümölcsecetes vízzel öblítsük le a hajunkat.

Zsíros fejbőrre szintén nagyon hatékony a sörös öblítés

Itassuk át sörrel a megmosott hajat és fejbőrt, és 15 percig hagyjuk hatni. Bő vízzel öblítsük le, majd oldjunk fel egy pohár vizben három evőkanál sörélesztőt. Ezzel szintén öblítsük át hajunkat. Megszáradt hajon a sörnek nincs szaga.

Ne ingereljük a zsíros fejbőrt túl erős masszírozással vagy hajkeféléssel. Kerüljük a közvetlen hőt és ügyeljünk a helyes táplálkozásra.


Zsíros fejbőr + száraz haj

Ebben az esetben nagyon nehéz dolgunk lesz. Fontos, hogy külön kell ápolnunk a zsíros fejbőrt és a száraz hajat egyaránt.  A hajvégeket egy kanál méz és egy tojássárgája keverékével kenjük be. A fejbőrre a zsírfelszívó hatású agyagos samponpakolást kell használnunk, melyet fentebb olvashatunk. Mindkét készítményt 15 percig hagyjuk hatni, majd könnyed, masszírozó mozdulatokkal öblítsük ki tiszta vízzel.  A végén gyümölcsecetes vízzel öblítsük át a hajunkat.  Hajszálaink végét óvjuk tápláló és revitalizáló krémmel.


Irritált fejbőr

Fontos az ilyen fejbőr gyors megnyugtatása. Ezt a nyugtató és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert levendulaolajos könnyű masszírozással érhetjük el. Ezenkívül használhatunk cinkes és narancsvirágos bedörzsölő oldatot, mely szintén gyorsan megnyugtatja az irritált fejbőrt. Mindkét anyagot alaposan masszírozzuk a fejbőrbe.


Korpás fejbőr


A korpát általában a helytelen táplálkozás, vagy a stresszel teli életvitel okozza. A hajat mindennapos kikeféléssel szellőztessük, de ne gyötörjük agyon a fejbőrt.

Masszírozóanyagként az alábbi szert készíthetjük el:

  • kajaputfa
  • eukaliptusz
  • kámforfa vagy levendula

Alaposan keverjük össze az aromaolajakat, majd itassuk át vele a fejbőrt. kb. 5 percig hagyjuk hatni. A korpát korpásodás elleni samponnal távolíthatjuk el, de mindig a korpa típusának megfelelő sampont használjunk (zsíros vagy száraz). A korpa kezelésére még nagyon jól bevált a nagyanyáink által használt árvacsalános főzet. Ezzel is öblíthetjük a hajunkat.  Kerüljük a közvetlen hőt!


Szálkás haj


Ebben az esetben az egyetlen hatásos módszer a szálkás, törött hajvégek eltávolítása. Erősítsük és védjük a hajvégeket ceramidos és szilikonos hajvégápoló szerekkel. Soha ne hagyjuk szélben megszáradni a hajat!




Hajhullás


A hajhullást mindig érdemes komolyan venni. Minél gyorsabban kell cselekedni, mielőtt a hajhullás visszafordíthatatlanná válna. Ősszel a folyamat megerősödik, ezért ilyenkor érdemes hajhullás elleni kúrát tartani. A probléma általában sokkal összetettebb, minthogy magunk próbáljuk kezelni. Tanácsos szakemberhez fordulni, aki pontosan megállapítja, hogy mi okozza, és előírja a kezelést. Bizonyos liposzómás és vitaminos kezelések serkentik a haj újranövését.


Természeténél fogva ritka és vékony szálú haj


A vékonyszálú hajat mindenki ritkának hívja, pedig nem feltétlenül az. Természetesen sokkal sérülékenyebb, mint a többi, tehát különös figyelmet érdemel, ha azt akarjuk, hogy megőrízze egészségét. Rendszeresen szellőztessük megfelelő masszírozással vagy hajkeféléssel.  Használjunk lágy és dúsító samponokat. Az egyes hajápoló termékekben megtalálható szilikonnal bánjunk csínján. Elnehezíti és összetapasztja a vékony szálú hajat. Időnként alkalmazhatunk hennás pakolást. Ennek az a lényege, hogy körülbástyázza a hajszálakat és masszív tartást ad neki. A semleges formula nem szinezi a hajat, ettől ne tartsunk!

Semleges hennás pakolást az alábbiak szerint készíthetünk:

  • oldjunk fel forró vízben annyi port, hogy kissé folyós állagú oldatot kapjunk.
  • várjunk, amíg kb. 37 fokosra hűl, addig keféljük át alaposan a hajat, és a szokásos masszírozást is végezzük el. Ez idő alatt a főzet kissé be fog sűrűsödni.
  • választékról választékra haladva ujjunkkal vigyük fel a pakolást a fejbőrre. A maradék anyagot pedig kenjük a hajunkra.
  • tekerjük körbe alufóliával, azt pedig fedjük be frottírtörölközővel, és hagyjuk fent a pakolást 40 percig.
  • a nagyját tiszta vízzel öblítsük le, majd a szokásos módon mossunk hajat.


Összetapadt, ragacsos haj


Soha ne mossunk hajat 2-3 napnál gyakrabban. Igyekezzünk  almaecetes vagy citromos vízzel öblíteni a hajat, mely kisimítja és csillogóvá teszi azt. A legtöbb esetben az erőtlen és fakó haj ugyanis a nem megfelelő ápolás eredménye: szakszerűtlen és gyakori hajmosás, nem megfelelő öblítés, túlzott balzsamhasználat. Ha a fejbőr megszabadul a fenti hajápolószerek maradványaitól, a haj visszanyeri rugalmasságát.


Puha haj


Kerüljük az olajat tartalmazó zseléket, krémeket és vaxokat. Ezek a készítmények még tovább puhítják a hajat. A hajtöveket viszont megemelhetjük, sőt egy laza dauerral is segíthetünk a lelapuláson.


Elektromos töltetű haj

Kizárólag szarúfésűt és vaddisznő sörtéből készült kefét használjunk! A sztatikusságot csak tovább serkentik a szintetikus anyagok, ezért kerüljük a nem megfelelő alapanyagú ruházat viselését.






Dauerolt vagy festett haj


Az ilyen haj könnyen kiszárad, ezért rendszeres ápolást igényel. A száraz hajra ajánlott hajápolószerek kiválóan megfelelnek erre a célra, különösen az antioxidáns hatású vitaminok.  Búzacsíraolajos pakolással (lásd fentebb) visszaadhatjuk a haj természetes rugalmasságát.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL