FÉSZEK

Otthonos étkező kevés macerával, alacsony költségvetésből

Szerző:
Szabó Anna
Bármily hihetetlen a külön étkező kialakítása lehetséges pénztárcabarát és időtakarékos megoldással. Rövid útmutatónkból megtudhatod, mire figyelj!


A közös baráti, családi étkezés öröm, és a jól kialakított asztal a kényelmes székek még élvezetesebbé teszik az ebédet és a vacsorát. Egy jól megépített asztal élettartama végtelen, ezért gondosan válaszd meg. Azonban ugyanilyen gondosan kell eljárnod a székek kiválasztásával, ha nem akarod, hogy a könnyed baráti (vagy családi) vacsora helyett lábpóker legyen az asztal alatt.

Egyszerűségében tökéletes

Ki ne tudná, hogy az étkezőasztal méretét behatárolhatja a helyiség mérete. Ha kinyitható asztalt választasz, győződj meg róla, hogy a szerkezetet könnyű nyitni, és a plusz táblák nem túl súlyosak vagy ormótlanok. Ne feledd, hogy az asztalt a vendégek miatt akarod majd kinyitni étkezéshez, nem ostromtanfolyamon akartok részt venni! Ha rendszeresen eszel barátaiddal, olyan asztalt válassz, ahol a közeli rokonok mellett mások is kényelmesen elférnek. Ha inkább külön étkezőben szeretsz szórakozni, a konyhába egy kicsi asztal is elég a reggelikhez. Az asztal méretétől függetlenül maradjon elég hely körülötte, hogy szabadon mozoghass. Az asztal kiválasztása előtt alaposan vizsgáld meg az étkezőt. A négyzet alakú asztalok szépen illenek a sarokban, míg a téglalap alakúak jól működnek a fal mellé állítva.

Kerüld a rossz lábelrendezésű asztalokat. A kihúzható lábú asztalok vagy a zsanérral összeillesztett, kihajtható lábúak a legrosszabbak. Jó dolog a kinyitható asztal, de győződj meg róla, hogy senkinek sem kell evés közben egy asztallábbal a két lába között ülni. Ideális esetben az asztal olyan széles, hogy mindenki ki tudja nyújtani a lábát, és meg tud pihenni vacsora után.
A jó étkezőszékeken akármilyen hosszú ülés kényelmesen esik. Amikor a kiállított darabokat kipróbálod, tegyél úgy, mintha már ittál volna egy pohár bort. Nyújtózz el, ahogy egy kiadós vacsora után szoktál. A szék legyen szilárd, súlyos, de ne olyan nehéz, hogy gondot okozzon a mozgatása. Még ha együtt is árulják az asztalt a székekkel, érdemes megnézni, mivel nem mindegyik gyártó találja el a helyes arányt. (Akkor jó, ha egyenes derékkal ülve alkarodat kényelmesen tudod pihentetni az asztalon.) A párnázott vagy kárpitozott székek szükségtelenek (és nem praktikusak) a napi étkezéshez, de hosszabb ebédeknél, vacsoráknál kényelmesebbek. Tökéletes megoldás a levehető huzat, amit csak akkor húzunk fel a székre, ha szükség van rá. A székek tologatása zajt okoz, ezt úgy csökkenthetjük, ha filcdarabokat erősítünk a széklábak aljára.

Hagyományosan csak a kerek vagy ovális asztal két végében álló székeknek volt karfájuk, de semmi okunk sincs rá, hogy ehhez a szokáshoz tartsd magad, ha mindenütt a karfás székeket kedveled. Győződj meg róla, hogy a karfa megfelelő magas, és elég széles ahhoz, hogy karunk ne csússzon le róla.

Lazán vagy megállapodottan

Néha a tárgyak elrendezése, szembeállítása biztonságérzetet és komfortérzetet nyújt. A vaskos székek súlyt adnak az asztalnak, így az nem „lebeg” a szoba közepén, a kecses székek ezzel szemben könnyedebbé teszik a konyhaszekrények zárt sorát. További konyha ülőalkalmatosság lehet a bárszék vagy a pad. Egy jó bárszékre könnyű felülni és leszállni róla, és a lábtartója úgy van elhelyezve, hogy nem kell a lábunkat a levegőben lógatni üldögélés közben. Valószínűleg még az alacsony háttámlájú bárszékeket sem fogjuk tudni betolni az asztal alá, de ezek sokkal kényelmesebbek, mint a háttámla nélküliek. Egy padon egyszerre többen is elférnek, és jól elfér az étkezőasztal alatt, viszont hosszabb étkezésekhez nem elég kényelmes.

A konyha és az étkező nem csak arra jó, hogy főzz és egyél benne. Egy napfényes konyha ideális hely a reggeli kávéhoz. A vendégek gyakran itt kötnek ki, és a gyerekek is szeretik a konyhaasztalon írni a leckét, amit lehet hogy szeretnél leellenőrizni. Ha van hely, állíts be egy-két ideiglenes karosszéket vagy ülőkét az ablakba, hogy kényelmes pihenőhelyet alakíts ki.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL